0
KEK LAPIS RED VELVET OREO CHEESE


Kek yang paling saya suka buat , kek lapis. Walau membuatnya agak renyah , memenatkan dan banyak bahan premium diguna tapi bila melihat lapisan demi lapisan berwarna-warni , hilang segala penat malah rasa seronok dan satu kepuasan. Hanya di musim perayaan saja dapat buat , di luar musim buat juga sesekali bagi memenuhi tempahan.

Buat kek lapis perlu minat dan kesabaran. Paling penting kena tahu asas dan teknik yang betul sebab kaedah penyediaannya tak sama macam kita buat kek biasa. Ada banyak kaedah dalam pembuatan kek lapis sebenarnya. Penggunaan jumlah telur pun berbeza mengikut resipi... ada yang guna telur sikit , ada yang banyak , ada yang kuning melebihi putih dan ada juga yang guna telur putih saja. Cara masak pula samada dikukus atau dibakar.


Dalam posting terdahulu pernah buat KL Red Velvet Cheese. Kali ni masih red velvet juga cuma kita top up kan dengan oreo. Tapi resipi tak sama ya... yang dulu lain , yang ini lain.

Setiap lapisan saya timbang supaya dapat sama tebal. Caranya , kena mathematic jap... timbang berat adunan... pastu kira berapa lapis kita nak... kemudian bahagi dan darab kan... tapi lapisan jangan terlalu nipis takut kek jadi kering pula... so pandai-pandai agak. Semasa proses membakar , jika ada gelembung cucuk dengan lidi dan ratakan lapisan dengan penekan kek... tekan jangan kuat , manja-manja jer. Teknik yang dipelajari sewaktu berguru dengan tiga orang sifoo kek lapis dulu (seorang tu orang sarawak) masih saya praktikkan hingga sekarang. Dulu bukan macam sekarang... nak ilmu kena attend kelas face to face dengan yuran pun boleh tahan. Sekarang senang , dah banyak PJJ Online boleh join.

Masa raya hari tu red velvet cheese lapis oreo ni bukan saja menarik minat anak-anak , mak bapak anak pun tak nak kalah. Sambutan di luar jangkaan... hidang jer habis , hidang jer habis... laku keras sungguh. Sangat moist... lagi lama simpan lagi moist. Manis pun sedang elok , tak manis sangat.

KEK LAPIS RED VELVET OREO CHEESE
by House of SSK

BAHAN A :
  • 500 gm Butter
  • 85 gm Gula Kastor
  • 1 sdb Ovalet
  • 10 biji Telur (A)
  • 1 tin Susu Pekat Manis
  • 70 gm Seri Kaya
  • 1 sdb Esen Vanila
  • 150 gm Horlick
  • 275 gm Tepung Hong Kong
BAHAN B :
  • 250 gm Cream Cheese
  • 1 sdb Coklat Paste
  • 1 sdb Red Velvet Paste
  • Pewarna Merah secukupnya
  • Pewarna Putih sedikit
BAHAN C :
  • Biskut Oreo secukupnya  |  kisar 
  • Pewarna Putih secukupnya

CARA PENYEDIAAN :
❀  Putar butter + gula + ovalet sehingga kembang
❀  Masukkan telur satu persatu sambil di putar hingga kembang
❀  Masukkan esen vanila , susu pekat dan seri kaya... putar lagi hingga sebati
❀  Akhir sekali masukkan tepung dengan horlick... putar hingga rata dan sebati
❀  Bahagikan kepada 2 bahagian yang sama - putih & merah (red velvet) , ketepikan dahulu
❀  Sementara itu , putar cream cheese sehingga lembut dan halus. Masukkan coklat & red velvet paste dan putar sehingga rata. Ketepikan
❀  Kembali semula pada adunan yang dibahagi 2 tadi :
- adunan putih... tambahkan pewarna putih secukupnya
- adunan merah...  masukkan adunan cheese tadi - tambahkan secukupnya pewarna merah dan sedikit pewarna putih - putar rata dan sebati - bahagi lagi kepada 2 bahagian untuk atas dan bawah

CARA MELAPIS :
❀  Panaskan oven pada suhu 160-170C
❀  Masukkan 2 1/2 senduk kecil adunan merah - ratakan - bakar dengan api atas bawah sehingga masak
❀  Lapisan kedua hingga habis adunan dibakar guna api atas sahaja
❀  Lapiskan pula adunan putih - ratakan - tabur oreo di atasnya - bakar hingga ia masak - ulang melapis hingga habis adunan putih
❀  Ulang lagi proses melapis untuk adunan merah - habiskan hingga habis adunan digunakan


CATATAN HoSSK :
# susu pekat.. 500 gm
# ovalet.. 20 gm
# butter.. anchor unsalted
# tepung HK + horlick + secubit garam halus - diayak
# loyang.. gris sikit butter pada dasar - alas dasar dgn baking paper - gris sikit butter atas paper , keliling tak perlu
# buat guna loyang 8" dgn setiap layer 132gm tapi tak muat untuk satu adunan so next time kena guna loyang 8.5"
# untuk adunan red velvet.. pewarna bright red & sedikit saja pewarna putih
# sdb.. guna sudu metrik
Jadi rebutan para tetamu yang bertandang...





0 sweet comments: