0
SEMPERIT SUSU


Akhir-akhir Ramadan ni kebizian yang amat sangat. Masih ada lagi menu Ramadan yang tak sempat post pada masanya. Tak mengapalah dah lapang-lapang sikit nanti saya post.
Sesuai dengan mood raya , posting berkaitan raya mengambil tempat. Apalagi kalau tak kukis kan. Ini pun last minute memikir biskut apa la yang nak dibuat. Koleksi banyak... kutip sana sini... pjj online pun ada. Untuk sendiri decide buat yang mudah-mudah je. Buat sambil-sambil jer nih... sambil siapkan tempahan , bakar sekali sendiri punya... orang kata rezeki jangan ditolak...


Semperit susu ni macam-macam versi ada. Tapi saya memilih yang ini sebab tengok bahan saya tahu akan menghasilkan semperit yang ringan dan cair di mulut. Yesss... tepat sekali. Bila makan ringan sangat rasa... masuk jer mulut terus hilang. Kemanisan just nice tidak terlalu manis. Saya tambah secubit garam halus bagi menaikkan rasa lemak.


Oh ya sebelum terlupa... dalam posting biskut yang lepas lepas ada pengunjung yang bertanyakan soalan dalam ruangan komen... berapa suhu oven dan berapa lama nak bakar. Jawapannya ada dalam 'Catatan' di bawah tu ya. Itu adalah suhu dan jangkamasa untuk oven Zanussi saya. Walaupun standard suhu untuk biskut adalah 150C tetapi lain oven lain ragam... so kena selalu bereksperimen untuk kenali ragam dan untuk dapatkan setting yang sesuai.

Okay tuan tanah berundur dulu... sambung balik bersauna kat dapur... :)

SEMPERIT SUSU
by House of SSK
rcp : Wendy Kor

BAHAN-BAHAN :
  • 250 gm Butter
  • 150 gm Susu Pekat Manis
  • 180 gm Tepung Jagung
  • 200 gm Tepung Kentang
  • 10 gm Susu Tepung

CARA PENYEDIAAN :
❀  Butter keluar dari petisejuk , biar dalam suhu bilik lebih kurang 30 minit sehingga lembut... potong kecil-kecil dan kacau dengan whisk sehingga lembut
❀  Masukkan susu pekat manis , whisk lagi dalam 5 minit
❀  Masukkan semua tepung yang sudah diayak , gaul sebati
❀  Bentukkan dengan nozzle 852
❀  Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 150C selama 15-20 minit


CATATAN HoSSK :
# tambah secubit garam halus ke dalam butter untuk menaikkan rasa lemak
# acuan semperit pecah 15
# oven 125C api atas bawah plus kipas selama 20 minit + 20 minit





0 sweet comments: