0
IKAN SALMON GORENG BLACK PEPPER


Ada sikit salmon fillet dalam peti sejuk. Masa beli memang tak fikir nak masak apa main rembat je. Macam macam masakan sebenarnya yang boleh diteroka dengan salmon ni , tak semesti western saja. Sebagai percubaan saya dah buat Asam Pedas (dalam posting terdahulu) , Masak Kari (akan buat lagi nanti untuk dimuatkan dalam sini)... dua dua sedapp. Kali ini cuba pula Goreng Black Pepper , suatu yang simple tapi sedap. Gerenti semua pun boleh buat kann...

IKAN SALMON GORENG BLACK PEPPER
by House of SSK

BAHAN A :
  • 1 biji Capsicum Merah  |  dipotong dadu besar
  • 2 ulas Bawang Putih *  (ulas yang besar , jika kecil 3)
  • 1 inci Halia * | * ditumbuk
  • 1 sdt Serbuk Lada Hitam  (yang kasar) 
  • 1 sdb Sos Tiram
  • 3 sdb Kicap Manis Pedas Mahsuri 
  • 1 sdt Tepung Jagung **
  • 4 sdb Air** | ** dibancuh
  • 1 labu Bawang Holland  |  dipotong dadu besar
  • 2 tangkai English Parsley  |  dicincang kasar
  • Sedikit Minyak Bijan
  • Garam  &  Gula  (jika perlu)
  • Minyak Masak untuk menggoreng & menumis

BAHAN B :

CARA PENYEDIAAN :

❀  Panaskan minyak dalam kuali dan goreng isi ikan yang diperap tadi.  Ketepikan
❀  Tinggalkan 125 ml minyak gorengan , tumiskan halia + bawang putih yang ditumbuk dan serbuk lada hitam sehingga wangi
❀  Masukkan 10 sudu besar air , kicap manis dan sos tiram. Biarkan mendidih
❀  Masukkan bawang holland dan capsicum
❀  Masukkan pula air bancuhan tepung jagung dan renjiskan sedikit minyak bijan. Kacau rata dan tutup api
❀  Dah sejuk sikit baru masukkan ikan , gaul sehingga rata dan hidangkan dengan taburan hirisan daun parsley


Yang pasti bukan anak anak saja suka ,
mak mak dan ayah ayah juga pasti turut menyukai sama... :)





0 sweet comments: