0
SPAGHETTI BOLOGNESE


Dinner semalam...
Saya pasta ni kurang sikit... maklumlah tekak melayu. Tapi atas permintaan anak-anak... saya turutkan saja. Dah saban hari jamu nasi... jadi sekali sekali tukar menu apa salahnya. Ok juga... inilah peluang untuk cuba bolognese style chef wan macam kat dalam astro tu... Tak ingat pula apa nama rancangan. Cara dia masak lebih kurang je macam bolognese kita dok selalu buat cuma ada tambah bahan lain. Saya follow resipi di bawah , olah dan tambah sikit bahan lebih kurang macam demo chef. Bahan 'optional' dalam resipi saya tak tinggalkan kecuali keju parmesan saya abaikan sebab tak ada. Sungguh sedap! Sos yang pekat , beraroma dan ada sikit sikit pedas menepati citarasa.

SPAGHETTI BOLOGNESE
by House of SSK
source : Mutiarazura_MyResipi

BAHAN-BAHAN :
  • 500 gm Spaghetti (sepeket) 
  • 500 gm Daging Lembu Cincang
  • 200 ml Susu
  • 1 labu Bawang Holland  |  dicincang halus
  • 1 ulas Bawang Putih  |  dicincang halus
  • 1 tin sederhana Tomato Puree
  • 4-5 biji Tomato Segar Ranum  |  didadu 
  • 1 batang Karot  |  didadu kecil
  • 2 batang Celery  |  didadu kecil
  • 1 tin Cendawan Butang  |  dihiris  (optional)
  • 1 Kuib Daging Lembu  (optinal)
  • 1/2 sdt Herba Oregano Kering  /  Italian Mixed Herbs
  • Garam dan Gula secukup rasa
  • 3 sdb Minyak Zaitun /  Minyak Masak Biasa
  • 2 sdb Butter
  • Parutan Keju Parmesan  |  untuk menghidang

CARA PENYEDIAAN :

PASTA
❀  Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sdt garam
❀  Bila air mendidih masukkan spaghetti , kacau sekali sekala
❀  Masukkan 1 sdt minyak zaitun / minyak masak agar pasta tidak melekat
❀  Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan

SOS BOLOGNESE
❀  Gunakan periuk yang tinggi dan dalam
❀  Panaskan minyak zaitun , masukkan butter dan kacau
❀  Bila mentega cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing , cukup sekadar bawang layu
❀  Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk / saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan
❀  Masukkan semua sayuran , goreng lagi hingga sayur-sayur lembut
❀  Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih , kacau selalu
❀  Bila nampak semua susu telah diserap daging , masukkan tomato puri dan tomato segar
❀  Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air , tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur
❀  Masukkan herba , kiub (jika guna) , garam dan gula secukup rasa


NOTA :

- Semua bahan bernota 'optional' tidak ada dalam resipi asal Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
- Resipi asal juga ada masuk 200 ml wain. Saya selalu gantikan dengan jus prun kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada , tak masukkan pun ok juga rasanya , tak banyak beza
- Jika guna kiub , tak masuk garam pun takpe sebab dah masin
- Gula cuma perlu 1/4 sdt saja sebab susu telah memaniskan sos
- Perlu diingat , mesti dirasa dan imbang sendiri masam , manis dan masin sos tersebut
- Biar mendidih lebih kurang 7 minit , kemudian perlahankan api paling kecil
- Renehkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat
- Boleh hidang dengan parutan keju parmesan
- Orang Itali secara tradisi , mereneh sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama. Saya cuma reneh 1 jam kali ni , sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting , rasa 'authentic' Itali!

Catatan HoSSK :
# bawang holland & bawang putih - kisar

# karot & celery - kisar kasar
# bahan extra dalam sos - 1 tsp serbuk cili , serbuk lada hitam kasar , daun basil (koyak-koyakkan) , english parsley (hiris kasar)





0 sweet comments: