0
APAM GULA HANGUS


17 September 2019, Selasa

Juga dikenali apam karamel.
Resepi oleh sifoo kesayangan ramai bakers dan pengusaha kuih-muih nusantra, arwah Kak Pau Citra Klasik.


APAM GULA HANGUS
by House of SSK

BAHAN A :
  • 200 gm Gula Pasir
  • 200 Air Panas

❀  Masak gula dengan api perlahan dan kacau hingga gula cair kecoklatan
❀  Masuk air panas, biar mendidih hingga semua gula larut
❀  Sejukkan

BAHAN B :
  • 2 biji Telur (B)
  • 50 gm Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Pekat Manis
  • 50 gm Marjerin Cair
  • 225 gm Tepung Gandum*
  • 1 sdt Soda Bikarbonat*
  • 1 sdt Baking Powder* | *satukan
  • 1 sdt Esen Vanila

❀  Mixer telur dan gula hingga kembang
❀  Masukkan susu pekat manis dan tepung berselang seli dengan Bahan (A), gaul rata
❀  Akhir sekali masuk marjerin cair dan esen vanila
❀  Isi dalam acuan kecil-kecil yang telah disapu sedikit minyak, kukus 25 minit atau sehingga masak




0 sweet comments: