Tat Telur Portugis
.... السلام عليكم
Ada kalanya tanpa diduga titi hidup kita dilalui oleh masa-masa sulit; yang membuat hidup diruntun rasa kepedihan dan keluh kesah. Namun, pada saatnya jua kegembiraan menyinggah; membuatkan hidup terasa bahagia dan damai. Tanpa sedar bibir basah menguntum senyuman. Serasa enggan melepaskan detik yang menjengah diri di saat itu. Apakan daya, sesungguhnya, sapaan kesedihan, kegembiraan, kekecewaan, keriangan dan emosi-emosi lain hanyalah sementara. Sebagaimana sesaatnya malam ditelan siang. Tak selamanya kesedihan dan kegembiraan mengiringi episod kehidupan. Sesaat ia datang, sesaat ia hilang. Semua itu datang silih berganti, tanpa perlu dinanti...
Airmata yang tumpah
bukan hanya sekadar titisan-titisan
yang mengalir begitu sahaja
namun ianya adalah kalimat-kalimat
gambaran dari lafaz kelukaan hati
tumpahnya ia
tatkala kemelut meredah diri
kerana siempunya tidak terdaya melafaz bicara
maka airmata itu
pengganti diri melafaz kata
bahawasanya air mata
tiadalah ia memilih tempat untuk jatuh...
tidak pula memilih waktu untuk menitis...
bukan hanya sekadar titisan-titisan
yang mengalir begitu sahaja
namun ianya adalah kalimat-kalimat
gambaran dari lafaz kelukaan hati
tumpahnya ia
tatkala kemelut meredah diri
kerana siempunya tidak terdaya melafaz bicara
maka airmata itu
pengganti diri melafaz kata
bahawasanya air mata
tiadalah ia memilih tempat untuk jatuh...
tidak pula memilih waktu untuk menitis...
TAT TELUR PORTUGIS
source of ref : CMG@DTS
source : Iza Akma SSK
❀ Tuang bancuhan telur tadi ke dalam baki whipping cream, masukkan juga esen vanilla, kacau lagi dan masak hinga sedikit pekat, gunakan api kecil, masukkan keju yang telah disiat2 kecil, kalau hingga larut dan sejukkan.
❀ Puff pastry dipotong mengikut saiz acuan tat, tekat kemas dah potong lebihannya. Buat hingga siap. Tuang 3/4 penuh dengan no. 2, buat hingga habis dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit, atau hingga kuning keemasan.
❀ Sejukkan atas jaringan sebelum dikeluarkan dari acuan...
source : Iza Akma SSK
BAHAN-BAHAN :
- Kulit puff pastry secukupnya
- 2 kuning telur
- 200 ml whipping cream
- 50 ml air ~iza guna susu
- 40 gram gula halus (resipi asal 55 gram)
- 1/2 keping keju chesdale, disiat2 ~iza buh 1 keping
- 1 camca teh esen vanilla
- 1 titik pewarna kuning
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Satukan whipping cream bersama gula dan air, kacau rata dan didihkan perlahan menggunakan api kecil. Kuning telur tadi dikacau. Tuang sedikit whippung cream suam, dan kacau pantas dengan whisk sehingga sebati.❀ Tuang bancuhan telur tadi ke dalam baki whipping cream, masukkan juga esen vanilla, kacau lagi dan masak hinga sedikit pekat, gunakan api kecil, masukkan keju yang telah disiat2 kecil, kalau hingga larut dan sejukkan.
❀ Puff pastry dipotong mengikut saiz acuan tat, tekat kemas dah potong lebihannya. Buat hingga siap. Tuang 3/4 penuh dengan no. 2, buat hingga habis dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit, atau hingga kuning keemasan.
❀ Sejukkan atas jaringan sebelum dikeluarkan dari acuan...
~~ Selamat Mencuba ~~
4 comments:
sedapnya tat telurrr! kallo mkn mmg x ingat dunia!
tart telur ni memang kegemaran keluarga mas.......
selalu gak mas buat..
sedappnya tengok tart telur tu kak..
sgt simple la resepi ni...kbetulan mmg ade telur kuning yg mmg xtau lg nk wt ape...ade resepi ni bleh la godek2 jap lg...nmpk sedap sgt...tq resepi...
suka egg tart u... ada lagi tak... mesti dah habis kan.. dah terlambat singgah..
Post a Comment