0
MANGO FLOAT


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Mula-mula suka-suka tengok, tak tergoda lagi nak buat. Tapi bila dah sering nampak lalu lalang di wall Fb, yang bermula suka-suka lama-lama cair juga hati. Iya lah takkan nak tengok aje kan.....nak jugak tahu macam mana rasanya sampaikan ramai duk tergila-gila dessert yang satu ni.

Teman ni kalau bab-bab cheese memang selalunya lambat masuk gear. Tak apa lambat asalkan mahu mencuba, yer dak. Tengok rakan-rakan fb buat ayu aje kejadiannya. Sekali tengok buatnya macam renyah walaupun bahan simple tapi bila dah buat sendiri tak lah susah sangat cuma kena sabar je. Teman try pun sebab lebih kepada rasa ingin tahu kaedah menyediakan. Lagipun teman ni bukan peminat cheese.....cukup sekadar merasa sahaja.....selebihnya biar anak-anak perabihkan.


Oleh kerana keinginan untuk membuat mengatasi keinginan untuk makan.....At last Mango Float berjaya jugak mengapungkan entrinya buat pertama kali di dapur ini.

Ikut salinan teman, penyumbang resipi ini Wawa Waheeda ambil dari Fb kalau tak silap.....

Tak cun mana pun kejadian Mango Float teman nih.....
Tapi dari segi rasa tak terkata apa.....Memang sedap!


Biskut marie coklat yang ada tak cukup untuk disesuaikan dengan adunan cheese. Jadi terpaksa cari alternatif lain guna biskut cream cracker dengan marie original. Semua pun sedapp. Tapi pada saya yang guna biskut marie coklat punya rasa lebih hebat.

~ dilapisi biskut marie original ~

~ dilapisi dengan biskut marie coklat ~

~ dilapisi dengan biskut cream cracker ~
MANGO FLOAT
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
250 gm Cream Cheese (iza guna Tatura)
80 gm Gula Aising
200 gm Fresh Milk
80 gm Yogurt Perisa Mangga
175 gm Fresh Cream (iza guna UHT Whipping Cream Anchor kotak kecil 250ml.....alang-alang tinggal sikit iza habiskan semua)
Buah Mangga ~ hiris memanjang & potong dadu
Biskut Marie Coklat/Kopi

Cara :
Putar whipping cream hingga kental. Ketepikan.
Dalam bekas lain, putar cheese + gula aising hingga licin dan tidak berketul.
Satukan fresh milk + yogurt, kacau rata dan masukkan ke dalam adunan cheese. Kacau rata dengan handwhisk.
Masukkan whipping cream tadi dan kacau hingga sebati.

Cara Melapis
Sediakan bekas-bekas pilihan.
Aturkan biskut marie ke dalam bekas, masukkan 2sdb adunan cheese dan ratakan. Aturkan hirisan mangga.
Ulangi langkah biskut-adunan cheese-hirisan mangga hingga habis.
Atas sekali potongan mangga bersama taburan biskut marie hancur.
Tutup bekas, simpan dalam petisejuk di tempat chiller 6 jam @ iza simpan semalaman

#ikut cara asal~~biskut dicelup dalam air suam atau susu sebelum diatur dalam bekas




0
KEK NANGKA SINGGAHSANA


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Di awal-awal berblog dahulu, saya pernah post resipi Kek Nangka yang bahan utamanya ialah nangka bersama kelapa parut. Resipi dari koleksi saya sendiri yang dah berusia lebih 20 tahun. Saya abadikannya di dalam blog supaya boleh dipanjangkan dan dapat dimanfaatkan oleh semua.

Saya rasa terpanggil untuk buat semula setelah terima banyak komen melalui email daripada pengunjung menyatakan ketidakpuasan mereka berkenaan kek ini. Salah satu komen tak bernama sekadar bertulis 'Anonymous' mengatakan kek ini terlalu berminyak @ penggunaan butter yang banyak. Soalan saya, BETUL ke berminyak cik 'Anonymous'?? Ada cuba buat ke tidak?? Atau tak cuba langsung tapi suka-suka lemparkan komentar salahkan itu salahkan ini...??  Jangan pulak tak tahu menari dikatakan lantai jongkang-jongket...!!

Lain-lain komen ketidakpuasan itu tak perlu lah rasanya dicerita panjang lebar di sini. Komen-komen yang sewaktu dengannya itu bukan untuk kek ni sahaja tapi juga untuk entri-entri lain. Memang anda tak akan nampak semua komen tak beradab itu kerana saya tidak publish kan di ruangan komen. Some masih simpan di inbox, some dah delete. Namun begitu tak kurang juga yang lebih polite dalam melemparkan komentar.....untuk mereka ini, really appreciated.


Resipi-resipi dalam blog ini ada yang daripada saya sendiri dan ada juga dari sumber lain. Resipi dari sumber lain, bertuan.....jika ada yang komen ini salah itu silap, nothing I can say. On the other side, saya bertanggungjawab dengan semua resipi yang originally datangnya daripada saya. Atas rasa tanggungjawab itu maka saya usahakan buat semula kek nangka ini exactly mengikut resipi yang telah saya post di >>KEK NANGKA SINGGAHSANA.

Cuma kali ini saya tambah lagi 50gm nangka menjadikannya 250gm. Nak nangka lebih terasa mungkin boleh tambah lagi menjadi 300gm. Untuk kelapa parut, sila gunakan yang fresh bahagian putih sahaja not kelapa kering okay. Sebab kelapa parut fresh memberikan kelembapan pada tekstur kek selain memberi aroma. Manakala kelapa kering, sifatnya yang kering akan membuatkan kek hilang kelembapan kerana ia akan absorb semua liquid yang ada.....secara tak langsung rasa kek akan didominasi keseluruhannya oleh kelapa kering dan hilang rasa nangka. Untuk rasa yang lebih klasik, gunakan majerin Planta. Nak rasa yang mewah, bajet lebih boleh guna pure butter.


SSK juga ada entri di wordpress sebelum meneruskan di blogspot. Komen dari seorang pengunjung SSK di wordpress menyatakan percubaan ke atas Kek Nangka sukses. Untuk lihat komen itu boleh klik >>SINI.

# SSK hanya akan publish resipi-resipi yang telah diuji sukses sahaja.