3
RENDANG AYAM CILI API


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Lama SSK tak bersiaran. Mohon maaf banyak-banyak. Cuma kekadang mood tu hilang entah ke mana. Jenuh mengutip dan mencari semula. Walau apapun setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan SSK kalungkan untuk semua pengunjung, tak kira siapa anda samada pertama kali berkunjung, pengunjung & pembaca setia, pembaca senyap dan tak lupa to all my dear followers. Tibanya anda sebagai pengunjung, Pulangnya anda sebagai tetamu. Luv u alls.....

Pantas masa berlalu. Bagai terasa baru semalam Ramadhan datang dan pergi. Masih terbayang kemeriahan Syawal dirai. Janji tetap janji. Setiap yang datang itu pasti akan pergi jua. Kepergiannya diharapkan akan dapat kembali kita temui dan lalui lagi untuk masa depan. Wallahu'alam.




Sana sini ramai lagi yang masih mengada dan menghadiri open house. Jadi bersesuaian dengan tema raya yang masih tinggal tak berapa hari lagi, saya nak share menu yang sinonim sangat dengan raya. Raya seakan tak sah kalau tak ada menu yang satu ni. Apa lagi jika bukan rendang. Rendang ni pula ada banyak variasi..... ada versi utara, tengah, selatan dan timur. Setiap versi ada keistimewaan dan penggemarnya tersendiri.




Biasanya setia cinta ku hanya pada rendang yang warna kemerahan gelap itu.
Setelah bertahun-tahun setia, untuk pertama kali curang juga ku sudahnya..... hahahaha.

Rendang cili api ni, cara memasaknya sama jer macam rendang biasa cuma cili kering tukar dengan cili api manakala bahan-bahan lain sama.

Sekali bila dah pekena memang sedap nak pulak kena dengan regunya, lemang atau ketupat palas...
Makan tak dongak dagu dah.... Berasap & Mantap!

Makan dengan nasi putih pun sodapp! Tq Kak Noor.

Rasa lenguh pulak jari-jari teman naip panjang-panjang... Moh ler nengok resipi.....



RENDANG AYAM CILI API
by IzaAkma SSK
source ~ Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda



Bahan-Bahan :
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
1 paket (320ml) santan  (sy buh 2cwn santan pekat fresh anggaran 500gm)
4 cawan air  (ikut keperluan)
4 helai daun kunyit – dihiris kasar
3 – 4 helai daun limau purut - disiat
2 – 3 keping asam gelugor
2 batang serai - dititik
3 senduk nasi kerisik
2 sudu besar gula perang  (sy buh gula pasir aje)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan DiKisar Halus :
15 biji cili padi hijau
15 biji cili padi merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
6 batang serai – dihiris
5 biji buah keras
Air secukupnya untuk memudahkan bahan-bahan dikisar halus.


Caranya :
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana dan kacau selalu.

2. Masukkan ayam dan gaul rata dengan tumisan bahan kisar tadi. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ayam kecut

3. Kemudian masukkan santan, air, daun kunyit, daun limau purut, serai yang dititik, asam gelugor, gula perang, dan garam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.

4. Tambah kerisik dan kacau lagi. Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak (teknik mereneh).

5. Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul rata. Masukkan juga beberapa biji cili padi yang dititik (optional). Teruskan masak sehingga rendang kering ataupun sedikit berkuah. Matikan api. Bolehlah dihidangkan.




1
PUDING LAPIS LAICI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


12 Ramadhan 1435 H.

Peluang doa dimakbulkan di bulan Ramadhan amat luas. Waktu-waktu mustajab (saat doa dimakbulkan Allah) terdapat dalam beberapa situasi, khusus sepanjang Ramadhan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : " Ada tiga golongan yang doa mereka tidak ditolak. Pertama, orang yang berpuasa hingga ia berbuka. Kedua, imam yang adil dan ketiga, doa orang yang dizalimi." (riwayat Tirmizi)




Doa orang berpuasa mustajab, didengar, tidak ditolak Allah SWT, bahkan dimakbulkan..... In shaa Allah. Justeru, ini bererti selama sebulan berpuasa peluang doanya dimakbulkan Allah SWT sangatlah luas. Lebih-lebih lagi saat menjelang berbuka puasa ketika menanti tibanya azan Maghrib, digalakkan memanfaatkan waktu tersebut dengan banyak berdoa. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : " Sesungguhnya orang yang berpuasa memiliki doa yang tidak tertolak pada saat berbuka." (riwayat Ibnu Majah)




Hidup manusia di dunia adalah penggantian antara susah dan senang. Maka selama sebulan Ramadhan, hendaklah kita membaca yang Nabi SAW biasa membaca ketika menghadapi keadaan susah mahupun menerima kurniaan. Nabi SAW melazimkan kalimah istighfar sebagaimana maksud hadis berikut : " Barang siapa yang tetap melakukan istighfar, maka Allah SWT akan membebaskannya daripada segala kesusahan dan melapangkannya daripada setiap kesempitan serta akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak diduganya." (riwayat Abu Daud)




Sedangkan ketika menerima kurniaan atau nikmat, Nabi SAW menganjurkan kita agar membaca sebagaimana maksud hadis berikut : " Setiap orang yang diberi kurnia Allah SWT lalu ia membaca Alhamdulillah maka Allah SWT akan memberikan yang lebih utama daripada apa yang telah ia terima." (riwayat Ibnu Majah)




Ikut rupa asal puding ni dalam majalah hanya ada dua lapisan, lapisan laici dan lapisan merah. Tapi saya modified sikit dengan memberi pelbagai warna pada lapisan puding. Manakala laici pula saya gantikan dengan rambutan. Walau begitu nama asal Puding Lapis Laici masih saya kekalkan..... kes malas nak fikir memikir nama baru, heheh.

Panas jugak cuaca kat ampang petang nih, ingatkan hujan sebab pagi tadi punyalah mendung macam nak hujan lebat. Panas ke hujan, alhamdulillah syukur kerana kita semua masih dapat menjalani ibadah puasa dalam keadaan negara aman sejahtera.


PUDING LAPIS LAICI
by IzaAkma SSK
source rcp ~ Pn. Norzailina Nordin



Bahan A :
550 ml air
2 sudu makan tepung jagung
1 1/2 sudu makan serbuk agar-agar
120 gm gula pasir
200 ml susu cair
30 gm serbuk badam
Pewarna ikut pilihan

Bahan B :
350 gm sirap (dari tin laici)
1 sudu makan serbuk agar-agar
200 gm laici


Caranya :
Larutkan tepung jagung dengan sedikit air, masak dengan semua bahan A yang lain.
Bila adunan pekat, ketepikan dari api. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan. Tuangkan paras 1/3 loyang yang sudah dibasahkan secara berselang seli warna. Biarkan bakinya di tempat panas.
Sementara itu, untuk bahan B, kisar sirap dengan laici. Masak semua bahan di atas api sederhana.
Bila mendidih, tuangkan ke atas lapisan A yang hampir keras tadi. Jika perlu cakar-cakarkan lapisan A dengan garfu sebelum dituangkan lapisan B. Biar lapisan separuh keras sebelum dituangkan dengan baki A juga secara berselang warna.
Bila puding keras, simpan di dalam petisejuk.