0
DENDENG KERANG

Ramai yang menggemari kerang kan. Sesekali boleh jangan selalu. Walau suka macam mana pun kena hadkan pengambilan kerang atau seafood lain kerana kandungan kolestrol yang tinggi terutamanya bagi mereka yang meningkat usia.

Kalau saya ke pasar nampak kerang besar-besar, mata ni geramm aje nengok. Tak beli kang rugi plak sebab jarang jumpa besar-besar. Yang kecik-kecik tak mau layan. Dah la kecik.....dah siap masak lagi tambah kecik.....makan tak rasa apa aihh. Hat besaq-besaq ni nak masak sambai ka rendang, gulai, dendeng semua buleh.

Terjadinya dendeng ni pun sebab langkah kanan jumpa kerang besar-besar. He hee.....


Sedap jugak kerang masak dendeng.....pada tekak saya laa...
Nak tau macam mana rasa dendeng ni. Haaa.....rasanya kan, antara sambal dengan rendang. Boleh bayangkan tak camna rasanya tu. Kalau rasa yang macam saya cakapkan tu tak sampai-sampai dalam bayangan uolls makanya kena cuba ler sendiri dendeng ni. Lagipun tahap sedap itu subjektif.....setiap orang punya citarasa lain-lain.

Kalau nak dendeng basah lembap-lembap cukup kuah sekadar pekat. Tapi kalau suka kering, masakkan lagi hingga kering. Saya suka dendeng yang basah lembap-lembap gitu. Samada nak dendeng lembap atau kering terpulang ikut sesuai selera ya...


DENDENG KERANG
by IzaAkma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 370 gm Isi Kerang
  • 3 sdb Cili Kisar
  • 2 sdb Kelapa Parut Putih
  • 1 cawan Santan (1/2 cwn pati santan + 1/2 cwn Air)
  • 1 sdb Gula Perang
  • 2 sdb Kicap Manis
  • 1 sdb Sos Tiram
  • 1 sdb Sos Tomato
  • 1 biji Limau Kasturi (ambil jus)
  • 1 inci Kulit Kayu Manis
  • 1 helai Daun Pandan (simpul)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN KISAR :
  • 3 ulas Bawang Merah
  • 1 ulas Bawang Putih
  • 1/2 inci Halia
  • 1/2 inci Lengkuas
  • 1 tangkai Cili Hijau
  • 1 tangkai Cili Merah
  • 5 tangkai Cili Padi (jika suka pedas)
  • 1 batang Serai


CARA PENYEDIAANNYA :

❀  Kelapa parut disangai terlebih dahulu hingga kekuningan dan ketepikan.
❀  Panaskan minyak. Masukkan kayu manis, daun pandan dengan bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
❀  Masuk cili kisar, tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
❀  Masuk kelapa parut yang disangai tadi, kacau rata.
❀  Masuk gula, garam, kicap, sos tiram dan sos tomato. Kacau rata dan biarkan mendidih.
❀  Masukkan isi kerang, santan pekat dan jus limau. Kacau rata dan masak sehingga pekat.





0
CHOCOLATE BABY CHIFFON

Tak kisah dari sumber mana dapat resipi, akan kumpul simpan, simpan kumpul.
Sedar tak sedar menimbun dah resipi tak terbuat-buat, aduyaiii...

Malam semalam free tak buat apa sambil-sambil tv tengok kita, kita pun belek balik resipi-resipi lama. Tu yang jumpa semula resipi yang disalin 4 tahun lepas nih. Dapat masa tonton rancangan Selera TV3, oleh Chef Rose. Sebelum ni dah pernah cuba resipi Chef Rose, KARI KETAM KERALA. Kalau ada yang terlepas resipi ketam kerala tu, boleh cari di Menu Index. Rugi tau siapa yang belum try kari ketam tu. Sebab kari dia hmmm.....terangkat sungguh, sedap sangat sampai menjilat jari.

Kali ni kita try Chocolate Baby Chiffon chef pulak...


Dah masak, buka aje penutup pengukus.....woww.....sampai ke telinga senyum. Seronok sesangat sebab menjadi. Punya lah gebu kejadiannya sampai ada tu naik lebih tinggi dari acuan. Tak salah tekaan saya... Baby chiffon ni pun sedap. Tekstur yang halus dan ringan.

Nota Iza :
# santan ~ santan pekat dalam kotak
# tbsp & tsp ~ guna sudu penyukat metrik


CHOCOLATE BABY CHIFFON
by IzaAkma SSK
source : Chef Rose


BAHAN-BAHAN :
  • 3 biji Telur
  • 40 gm Serbuk Koko
  • 210 gm Tepung Gandum
  • 175 gm Gula Perang
  • 50 gm Gula Kastor
  • 1 tsp Ovalette
  • 1 tsp Baking Powder
  • 100 ml Santan
  • 1 cawan atau secukupnya Kelapa Parut Putih
  • 2 tbsp Tepung Jagung
  • Secubit Garam


CARA PENYEDIAANNYA :

❀  Ayak tepung gandum, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
❀  Mixer telur dengan gula perang dan kastor hingga berbuih. Masukkan ovalette dan mixer lagi sehingga kembang.
❀  Masuk tepung yang telah diayak berselang seli dengan santan sambil dikaupbalik hingga sebati. Ketepikan.
❀  Panaskan kukusan.
❀  Sementara menunggu kukusan mendidih, satukan kelapa parut dengan tepung jagung dan garam dalam sebuah bekas. Gaul rata.
❀  Griskan acuan dengan sedikit minyak. Isikan dasar acuan dengan kelapa parut dan padatkan. Tuangkan adunan ke dalam acuan (acuan jangan diisi penuh sebab kuih akan mengembang bila dikukus)
❀  Kukuskan selama kira-kira 10 minit