1
TALAM LAPIS PULUT HITAM


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Diam tak diam dah dua bulan dapur maya ku tak berupdate. Kalau tidak pantang ada masa terluang di blog kesayangan inilah tempat ku mencoretkan rasa. Tak tau kenapa sejak akhir-akhir ini seakan hilang terus semangat ngadap lappy, blogging, fb and whatever lah yang sewaktu dengannya. Seolah semangat itu dah dibawa terbang oleh sang garuda mana entah sampaikan terlupa nak balik jenguk dapur maya nie.....hahhaha. Bila dah lama sangat menghilang macam ni lah jadinya.....jemari pun dah seakan terlupa menari atas keyboard, terkial-kial menaip.....




Masa belek-belek photo ternampak gambar kuih lapis ni dalam folder. Baru teringat masih belum post lagi entri berkenaan kuih ni. Kuih lapis ni ada kelainan sebab ada pulut hitam. Memang sedap, kuih pun lembut.....bila makan lapisan pulut tu ada rasa lemak-lemak umpama sedang makan bubur pulut hitam. Biasa pulut hitam dibuat bubur. Apakata bila merebus pulut hitam untuk dibuat bubur tu asingkan sedikit untuk buat kuih lapis ni pulak.




Oh! ya, ceq nak habaq beras pulut hitam ni ada dua jenis. Satunya bila direbus, tak berapa nak kembang.....rebus lama mana pun masih macam tu jugak tak lembut-lembut, yang ni tak sedap dan ceq tak suka jenis ni. Satu lagi bila direbus, cantik kembang....hat ni ceq suka.....lembut dan berkanji.....sebab kanji tu la bila buat bubuq kuah jadi pekat. Kalau kat utara banyak jumpa yang macam ni kat Pekan Rabu dan Padang Besar. Ikut pemerhatian ceq, hat kembang cantik bila direbus tu.....berasnya gemuk-gemuk pendek tak macam satu lagi panjang-panjang. Apa pun ceq cuma berkongsi tips ja....ikut citarasa hangpa la no nak pilih nak suka hat mana satu.....




Resepi ini sebenarnya telah pun SSK kongsikan dalam majalah Aroma Feb'14. Tapi tak mengapa SSK kongsikan sekali lagi untuk tatapan semua di sini. Pada penggemar pulut hitam boleh lah mencuba ya.



TALAM LAPIS PULUT HITAM
by IzaAkma SSK @ Aroma Feb'14


Bahan Lapisan Pulut Hitam :
450gmpulut hitam siap rebus
400gmsantan pekat@kotak
300gmair
200gmtepung gandum
70gmtepung ubi
110gmgula kastor
Secubit garam


Bahan Lapisan Hijau :
400gmsantan pekat@kotak
300gmair
150gmtepung beras
60gmtepung ubi
120gmgula kastor
1sudu tehgaram
1sudu tehpes pandan
Sedikit pewarna hijau


Caranya :

Terlebih dahulu panaskan kukusan.

Untuk lapisan pulut hitam :
Satukan tepung, gula dan garam dalam mangkuk adunan. Satukan santan dengan air dan tuangkan sedikit demi sedikit dalam campuran tepung. Kacau hingga adunan sebati, halus dan tidak bergentel. Kemudian masukkan pulut hitam, kacau rata. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Ketepikan.

Untuk lapisan hijau :
Lakukan cara yang sama seperti di atas. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Ketepikan.

Sediakan loyang berukuran 10 inci, alaskan plastik dan griskan sedikit minyak masak. Panaskan loyang sekejap dalam kukusan yang telah mendidih.

Tuangkan 1 bahagian adunan pulut hitam. Kukus selama 5 minit dengan api sederhana. Bila lapisan pertama telah masak, tuangkan 1 bahagian adunan hijau. Kukus lagi 5 minit.

Ulangi melapis secara berselang-seli sehingga kedua-dua adunan bater habis digunakan.

Untuk lapisan terakhir kukus selama 15-20 minit atau sehingga masak.

Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.



3
RENDANG AYAM CILI API


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Lama SSK tak bersiaran. Mohon maaf banyak-banyak. Cuma kekadang mood tu hilang entah ke mana. Jenuh mengutip dan mencari semula. Walau apapun setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan SSK kalungkan untuk semua pengunjung, tak kira siapa anda samada pertama kali berkunjung, pengunjung & pembaca setia, pembaca senyap dan tak lupa to all my dear followers. Tibanya anda sebagai pengunjung, Pulangnya anda sebagai tetamu. Luv u alls.....

Pantas masa berlalu. Bagai terasa baru semalam Ramadhan datang dan pergi. Masih terbayang kemeriahan Syawal dirai. Janji tetap janji. Setiap yang datang itu pasti akan pergi jua. Kepergiannya diharapkan akan dapat kembali kita temui dan lalui lagi untuk masa depan. Wallahu'alam.




Sana sini ramai lagi yang masih mengada dan menghadiri open house. Jadi bersesuaian dengan tema raya yang masih tinggal tak berapa hari lagi, saya nak share menu yang sinonim sangat dengan raya. Raya seakan tak sah kalau tak ada menu yang satu ni. Apa lagi jika bukan rendang. Rendang ni pula ada banyak variasi..... ada versi utara, tengah, selatan dan timur. Setiap versi ada keistimewaan dan penggemarnya tersendiri.




Biasanya setia cinta ku hanya pada rendang yang warna kemerahan gelap itu.
Setelah bertahun-tahun setia, untuk pertama kali curang juga ku sudahnya..... hahahaha.

Rendang cili api ni, cara memasaknya sama jer macam rendang biasa cuma cili kering tukar dengan cili api manakala bahan-bahan lain sama.

Sekali bila dah pekena memang sedap nak pulak kena dengan regunya, lemang atau ketupat palas...
Makan tak dongak dagu dah.... Berasap & Mantap!

Makan dengan nasi putih pun sodapp! Tq Kak Noor.

Rasa lenguh pulak jari-jari teman naip panjang-panjang... Moh ler nengok resipi.....



RENDANG AYAM CILI API
by IzaAkma SSK
source ~ Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda



Bahan-Bahan :
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
1 paket (320ml) santan  (sy buh 2cwn santan pekat fresh anggaran 500gm)
4 cawan air  (ikut keperluan)
4 helai daun kunyit – dihiris kasar
3 – 4 helai daun limau purut - disiat
2 – 3 keping asam gelugor
2 batang serai - dititik
3 senduk nasi kerisik
2 sudu besar gula perang  (sy buh gula pasir aje)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan DiKisar Halus :
15 biji cili padi hijau
15 biji cili padi merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
6 batang serai – dihiris
5 biji buah keras
Air secukupnya untuk memudahkan bahan-bahan dikisar halus.


Caranya :
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana dan kacau selalu.

2. Masukkan ayam dan gaul rata dengan tumisan bahan kisar tadi. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ayam kecut

3. Kemudian masukkan santan, air, daun kunyit, daun limau purut, serai yang dititik, asam gelugor, gula perang, dan garam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.

4. Tambah kerisik dan kacau lagi. Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak (teknik mereneh).

5. Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul rata. Masukkan juga beberapa biji cili padi yang dititik (optional). Teruskan masak sehingga rendang kering ataupun sedikit berkuah. Matikan api. Bolehlah dihidangkan.