1
PAKORA RANGUP/JEMPUT-JEMPUT PAKISTAN


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Sekarang ni boleh katakan hampir setiap petang hujan. Ampang tak terkecuali. Walaupun belah pagi cuaca nampak clear tapi bila tiba tengahari langit dah mula berarak awan kelabu maka petangnya jangan cakaplah.....mula lah hujan turun mencurah-curah diselangi dengan tiupan angin. Langsung skrin tv jadi gelap gulita.....biasalah astro tak ada angin tak ada ribut pun boleh berlaku interruption apatah lagi hujan lebat. Harap bayar je mahal, service masih ditakuk lama.




Okay okay dah dah tu mengumpat astro. Meh teman nak nyambung citer jemput-jemput ni haaa. Hujan-hujan macam ni sedap kalau minum petang dengan jemput-jemput nak-nak panas-panas baru keluar kuali. Sebelum ni  teman cuma tau cucur udang, cucur bilis dan cucur-cucur yang sewaktu jer. Tak pernah plak tau pasal jemput-jemput yang satu ni. Inilah first time teman masak dan merasa jemput-jemput pakistan atau sebutan lainnya pakora. Barulah teman tau gini ghopernya pakora....




Jejemput ni tak guna tepung gandum tapi guna 100% tepung kacang kuda selain bubuh rempah-rempah dengan yogurt. Itu saja bezanya, lain-lain bahan sama. Pasal tu rasa ada sikit lain. Oh ya tips daripada pengalaman pertama teman kan, seeloknya waktu menggoreng jangan buat tebal-tebal.....biar nipis sikit supaya lebih rangup dan lebih sedap. Sedap dimakan terutamanya tika panas-panas.

Suka teman ingatkan, sedap akan sesuatu masakan atau makanan itu subjektif pada setiap orang.....boleh jadi sedap pada kita tapi tak sedap pada orang lain dan gitu ler sebaliknya. Jadi kalau nak tahu samada sesuatu masakan itu dapat memenuhi tahap piawaian rasa, please give it a try.

Apa pun terima kasih daun keladi ya Zalieda Zaliedana atas perkongsian resipi. Izinkan teman sharekan di sini plak yer.....



PAKORA RANGUP/JEMPUT-JEMPUT PAKISTAN
by IzaAkma SSK
source rcp : Diari Zaliedana @ ummiesya.blogspot



Bahan-Bahan :
1cawanTepung kacang kuda (kuantiti anggaran)
1ulasBawang putih ~ tumbuk
sedikitHalia (optional) ~ tumbuk
1sudu tehSerbuk garam masala
1sudu tehSerbuk jintan putih
1sudu tehSerbuk ketumbar
1/2sudu tehSerbuk cili (+/-)
1/2sudu tehJintan putih biji
1sudu besarYogurt
1-2bijiCili hijau ~ hiris nipis (nak pedas add cili api)
1bijiUbi kentang (saiz kecil letak 2)
2bijiBawang besar ~ hiris kasar
Serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Udang fresh, kuantiti ikut suka (optional)
Daun bayam secukupnya ~ hiris kasar tanpa batang
Air secukup (adunan tak boleh pekat atau cair sangat)


Caranya :
Rebus ubi kentang sehingga empuk. Potong dadu, ketepikan.
Gaul sebati semua bahan, kecuali air.
Masuk air sedikit-sedikit, gaul rata. Dah cukup kepekatan yang dikehendaki dan sesuai, bolehlah digoreng. Minyak dah betul-betul panas baru goreng adunan. Biar masak kedua-dua belah bahagian. Toskan minyak dan angkat.
Bolehlah dimakan bersama chutney pudina atau boleh juga dengan sos cili.
Sedap dimakan panas-panas.


3
KEK CHOCO MOIST LAPIS CHEESE


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Dengan tersiarnya entri ini maka cukuplah sudah 13 episod resepi yang telah SSK kongsikan dalam majalah Aroma edisi Februari lalu.


Kek ni dah banyak kali buat. Pada saya kek ini memang terasa kecoklatannya, lembut dan moist. Pada siapa yang tak berapa gemar cheese macam saya ni.....tak payah buat pun tak apa. Lapisan cheese tu sebagai penambah seri dan rasa saja.




Lagi pun trend sekarang ni tak kira sajian kek atau dessert semua nak jugak tambah cheese. Sampaikan inti karipap pun dah advance sekarang ni.....ada campuran cheese kat dalam.....haaa jangan tak tahu. Begitulah hebatnya penangan cheese dalam citarasa kita sekarang.

Sampai di sini dulu entri kali ni. Tak larat sebenarnya ni.....tak berapa sihat dari semalam lagi. Tapi pasal tangan ni tak reti duk diam, demam-demam pun digagahi jugak mengupdate. Siapa nak cuba resipi di bawah. Okay, permisi dulu.....nak beradu sat.....



CHOCO MOIST LAPIS CHEESE
by IzaAkma SSK @ Aroma Feb'14


Bahan Untuk Kek Coklat :
80gmserbuk koko
140gmgula kastor
250gmmentega
200gmsusu segar
120gmsusu pekat
125gmtepung gandum
40gmhorlicks
1sudu tehsoda bikarbonat
3bijitelur (gred A)


Bahan Untuk Lapisan Cheese :
250gmcream cheese
100gmcoklat masakan putih
2bijitelur (gred A)
30gmtepung gandum/superfine


Caranya :

Terlebih dahulu panaskan kukusan.

Cara untuk kek :
Masukkan serbuk koko, susu pekat, susu segar, mentega dan gula ke dalam mangkuk dan masak dengan kaedah double boil. Bila semua bahan cair, matikan api dan biarkan ia sejuk sebentar.
Ayak tepung bersama soda bikarbonat. Campurkan horlick, kacau serata dan ketepikan.
Pukul telur sehingga berbuih (tidak perlu sampai kembang). Masukkan kedalam sebatian coklat tadi dan dikacau rata.
Tuangkan sedikit demi sedikit dalam tepung sambil dikaupbalik dengan spatula hingga adunan rata dan sebati. Ketepikan.

Cara untuk cheese :
Mula-mula cairkan coklat putih secara double boil, ketepikan.
Pukul cheese hingga lembut dan kembang.
Masuk telur dan pukul lagi sehingga sebati dan kembang.
Masuk pula tepung, dipukul rata.
Dan akhirnya, masukkan coklat putih tadi, pukul sehinga gebu.
Bahaikan kepada 2 bahagian.

Cara Melapis :
Bahagikan adunan coklat kepada 3 bahagian. Tuangkan satu bahagian ke dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit mentega. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
Kemudian lapiskan pula satu bahagian lapisan cheese dan kukus lagi selama 15 minit. Lakukan proses yang sama sehingga habis adunan digunakan.

Setelah masak biarkan sejuk. Keluarkan daripada loyang dan hiaslah dengan coklat ganache. Penggunaan coklat ganache hanya sebagai pilihan kerana kek ini juga sedap dinikmati begitu saja.

CHOCOLATE GANACHE


Bahan-Bahan :
300gmcoklat masakan (dipotong kecil)
1sudu besarsusu pekat
1/2cawansusu segar/susu cair
2sudu besarmentega
1/4cawanair panas


Caranya :

Panaskan susu segar/susu cair bersama susu pekat dengan kaedah double boil.
Masukkan coklat masakan. Kacau hingga coklat mencair dan sebati bersama susu.
Masukkan air panas dan kacaukan sebentar.
Padamkan api dan masukkan mentega. Kacau lagi hingga mentega cair.
Tuangkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Diamkan pada suhu bilik dan kemudian simpan sekejap dalam peti sejuk.


Nota :
Selepas masak, coklat ganache ini kelihatan cair tapi setelah disejukkan dalam peti sejuk anggaran 1-2 jam ia akan jadi sedikit likat.