3
APPLE CRUMBLE MUFFINS


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Resipi muffin ni dah lama simpan, dapat daripada satu web omputih. Penulis resipi tu kata muffin ni ada rasa macam apple pie. Tu yang teruja sangat nak buat. Bila dicari balik tak jumpa plak web tu.

Sepatutnya guna epal hijau. Tapi epal hijau takde.....yang ada epal merah yang macam dalam gambar tu. Lagipun epal merah ni jenis keras rangup bukan jenis yang lembut. Kira okay lah, projek on. Takde hijau, merah pun jadi.....lebih kurang peribahasa melayu; tiada rotan, akar pun berguna.








Sebab nak merasa punya pasal, samada muffin ni ada rasa apple pie ke idak.....teman gigihkan diri buat. Akhirnya inilah hasilnya.....muffin yang sedap, gebu, lembut dan terasa epalnya.....lagi garing crumble lagi sedap. Berbaloi, pueh hati teman.....tak sia-sia menerai.

Gambar bawah ni, abaikan dasar yang tergelap tu ek.....gara-gara terleka nengok tv rancangan rahsia kak ton.....dah tu timer oven plak buat hal.....dah set tapi tak bunyi.....nasib tak rentung.


APPLE CRUMBLE MUFFINS
modified by IzaAkma SSK
source of rcp ~ Letizia Golosa



Bahan Topping :
70 gm gula perang
60 gm tepung gandum
50 gm butter ~ cairkan
1 tsp serbuk kayu manis

Bahan Muffin :
210 gm gula perang
140 gm minyak jagung
1 biji telur
200 gm buttermilk
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
1 tsp garam
1/2 tsp vanila*
1/2 tsp esen epal* (*atau 1 tsp esen vanila)
300 gm tepung gandum
230 gm epal hijau yang telah dibuang kulit & dipotong dadu


Caranya :
Panaskan oven dahulu pada suhu 200C selama 30 minit.
Isikan dulang muffin dengan muffin cup. Ketepikan.
Ayak tepung gandum dengan baking powder. Ketepikan.
Campurkan semua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble. Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur dalam mangkuk adunan.
Dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, baking soda, garam dan esen vanila.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang seli dengan campuran buttermilk. Kacau hingga sekadar sebati. Masukkan epal yang dipotong dadu.
Sudukan adunan ke dalam muffin cup dan taburkan dengan bahan topping.
Turunkan suhu pada 170C. Bakar muffin anggaran 30 minit atau sehingga masak iaitu bila disentuh bahagian atas, ia akan menganjal semula (suhu dan jangkamasa membakar mengikut kepanasan oven masing-masing).



2
TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Tak rajin memikir nak masak apa.
Ambil aje resipi yang dah ada dalam dapur maya ni.
Ubahsuai sikit, tambah ikut citarasa......dah siap.....
Resipi di bawah setelah diolah. 
Resipi asal boleh lihat di SINI.




Yang ni shoot live terus ke dalam periuk.....
TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
4 keping tempe
1 biji cili merah
1 cawan santan pekat
1 cawan air
Kacang panjang
Udang segar
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Tumbuk :
1/2 cawan ikan bilis
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 inci lengkuas


Caranya :
Tempe dipotong serong, kacang panjang dihiris serong, cuci dan ketepikan dulu.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk, sehingga pecah minyak.
Masukkan tempe yang dipotong serong dan kacau. Masukkan air dan gaul lagi.
Setelah hampir separuh masak, masukkan santan dan masukkan pula kacang panjang yang dihiris serta udang.
Masukkan garam secukup rasa dan masukkan cili merah yang dihiris serong.
Gaul sebati dan perasakan. Masak hingga mendidih. Setelah siap matikan api dan bolehlah dihidangkan.