3
PULUT ROLL



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Jarang sangat buat pulut panggang. Kalau nak beli aje. Tapi nak dapatkan yang sedap dan betul-betul memenuhi citarasa amat payah. Jika selalu tu beli kali ni buat sendiri pulak lah. Cuma kejadiannya tak lah macam biasa berbalut daun pisang. Ini semua gara-gara tekak dah teringin bebeno..... daun pisang takde..... maka ikhtiar lain kita roll kan saja sama dia. Haa jadi pun..... pulut panggang versi ala-ala gulungan sushi gitew..... gasak..... hahha.....




Kalau original yang balut daun pisang lagi best sebab bila dibakar aroma daun pisang tu akan menyerap ke dalam pulut..... itu yang buat lagi power. Cara ni pun ok jugak..... sedap. Selain gulung saya juga lapiskan pulut bersama inti dalam acuan. Saya sertakan resipi pulutnya dibawah manakala untuk serunding kelapanya saya ulang buat inti cucur badak yang pernah buat dulu.



Resipi PULUT ROLL
by Iza Akma SSK


Bahan Pulut :
source ~ Pn. Norzailina Nordin @ Selera Rasa M&S

600 gm pulut – rendam 8 jam
Daun pandan
200 ml Santan M&S
50 ml air
1 sudu teh gula
Garam

Caranya :
Kukus pulut dan daun pandan selama 15 min.
Satukan santan, air, garam dan gula.
Gaul dengan pulut.
Kukus semula selama 15 min.
Sementara pulut masak sediakan aluminium foil dengan saiz yang bersesuaian.
Setelah pulut masak, ratakan di atas foil. Sesudah itu ratakan inti kelapa di atas pulut dan gulungkan dan mampatkan dengan kemas. Biarkan seketika sebelum boleh dipotong. Proses menggulung hendaklah dilakukan semasa pulut masih panas supaya gulungannya melekat baik.

Untuk penyediaan inti@serunding kelapanya boleh lihat di SINI.



3
PUDING CENDOL GULA MELAKA



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Panas berdeting betul cuaca sekarang ni. Panas-panas begini pekena dengan sesuatu yang sejuk amatlah menyegarkan. Kalau dah sebut sejuk-sejuk tu apalagi jika tidak puding. Kali ni saya sajikan kepada semua pengunjung SSK dengan Puding Cendol Gula Melaka yang lemak manis ni.




Dulu pernah juga buat puding cendol di SINI. Biasa saya akan stick dengan resipi tu tapi kali ni nak berubah angin try resipi lain. Puding cendol macam ni memang famous dan sentiasa dicari-cari oleh ramai orang terutamanya pada bulan puasa.




Buat puding cendol ni tak boleh kedekut santan. Santannya kena betul betul pekat..... baru sedap bila lemak santan berpadu dengan manis gula melaka. Lebih sedap kalau dapat santan fresh. Tapi jika keadaan memaksa pakai saja santan segera yang ada di dapur. Bukan masalah besar pun sebab yang pentingnya cendol..... takde cendol maka tak jadilah puding cendol.



Resipi PUDING CENDOL GULA MELAKA
by Iza Akma SSK
source ~ Puan Norlela Haji Nus @ Gula Hangus



Bahan A :
3 cawan (600ml) air
10 gm serbuk agar-agar
2 cawan (400 ml) santan pekat
150-200 gm cendol
1 tsp garam/secukup rasa
3/4 cawan gula pasir


Campurkan air, serbuk agar-agar dan gula. Masak sehingga mendidih.
Masukkan santan, cendol dan garam. Masak lagi hingga mendidih.
Masukkan dalam acuan yang sesuai. Sejukkan sehingga beku.
Setelah beku, cakar-cakarkan permukaannya dengan garfu.


Bahan B :
5 cawan (1 liter) air
10 gm serbuk agar-agar
200 gm gula melaka


Potong kecil-kecil gula melaka agar mudah larut. Masak gula melaka, air dan serbuk agar-agar sehingga mendidih dan gula melaka larut. Tuangkan ke atas lapisan cendol tadi. Sejukkan dalam petisejuk.
Boleh dipotong dan sajikan.