Puding Cendol Gula Melaka
SALAM SEMUA. DUA TIGA HARI NI CUACA GITU PANAS SEKALI. TERLINTAS DIFIKIRAN NAK BUAT DESSERT. BARU SAYA TERINGAT YG SAYA ADA BELI SEBUNGKUS CENDOL MINGGU LEPAS. HAJAT HATI NAK BUAT TALAM CENDOL TP TAK JADI...SIB BAIK BELUM EXPIRED LAGI. MAKA PILIHAN DESSERT SAYA HARI INI JATUH PADA PUDING CENDOL. SEBENARNYA DAH BANYAK KALI DAH BUAT PUDING NI...MEMANG SEDAP. KALAU SAYA NAK BUAT PUDING CENDOL SAYA AKAN TERUS STICK DGN RESEPI NI.
PUDING CENDOL GULA MELAKA
BAHAN A:
15 GM SERBUK AGAR-AGAR
300 ML SANTAN PEKAT
600 ML AIR
1/2 TSP GARAM
500 GM CENDOL
150 GM GULA PASIR
1 TBSP TEPUNG JAGUNG
BAHAN B:
15 GM SERBUK AGAR-AGAR
400 ML SANTAN PEKAT
500 ML AIR
200 GM GULA MERAH
1/2 TSP GARAM
1 KUNING TELUR
1 TSP ESEN VANILLA
1 TSP PEWARNA COKLAT
CARA-CARA:1. MASAK KESEMUA BAHAN A KECUALI CENDOL SEHINGGA HAMPIR PEKAT SEPERTI MEMBUAT KUIH TALAM. SETELAH MASAK TUTUP API, TAPIS DAN MASUKKAN CENDOL, KACAU RATA.
2. TUANGKAN KE DALAM LOYANG 9X9X3 DAN BIARKAN BEKU. LOYANG HENDAKLAH DIBASAHKAN TERLEBIH DULU SUPAYA PUDING MUDAH DIKELUARKAN.
3. BAHAN B DIMASAK SEHINGGA SEBATI DAN LAPISKAN KE LAPISAN CENDOL, BIARKAN BEKU. PASTIKAN LAPISAN CENDOL DICAKAR2 TERLEBIH DULU SUPAYA MEMUDAHKAN LAPISAN LEKAT ANTARA SATU SAMA LAIN.
4. SEJUKKAN SEBELUM DIPOTONG DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN.
No comments:
Post a Comment