3
Sup Ayam Hadnyai


Bersua lagi pada petang ini.
Pagi tadi keluarkan ayam.....ingat nak masak ayam lada hitam. Tapi bila mr hubby message request nak makan sup ayam.....terpaksa lah tukar menu. Tapi nak masak sup style apa pulak kali ni ya?  Baru teringat sikit masa lalu teringin benar nak cuba dan merasa sup ayam hadnyai kat Myr tu. Pegi cari balik kat sana. Bahan-bahan pun senang semuanya ada.....apa lagi boleh lah try.  Menurut sumber resepi, sup ayam ni merupakan masakan orang thai@pathani.....itu yang membuatkan saya lebih tertarik untuk mencuba. Bila lihat hasilnya, sekali pandang ada iras tom yam. Yang pasti rasa sup ni memang best dan sedap sangat.....kena sekali dengan citarasa. Jom layan.....


SUP AYAM HADNYAI
source : pyhonda@Myr


Bahan-Bahan :

1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka
7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis, tumbuk untuk pecahkannya
5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 ketul kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
daun sup, daun bawang dan batang sadri
saya tambahkan 2 biji kentang & 1 batang kecil karot

Bahan Ditumbuk/Kisar Halus :

3 ulas Bawang putih
5 ulas bawang merah
3 biji cili merah
4 cm halia ditumbuk
2 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih


Caranya :
  • Tumiskan bahan kisar bersama bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga naik bau yang semerbak harum dan mewangi.
  • Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata.  Tutup dan biarkan 5 minit.
  • Masukkan 5 cawan air, karot dan ubi kentang dan biarkan sehingga mendidih.
  • Bila dah mendidih masukkan batang sadri. Biarkan mendidih sekali lagi.
  • Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  • Hiriskan daun bawang dan daun sup.  Taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.


3 sweet comments:

tun_telani said...

mcm dh penah try ni =)
letak cili api byk sikit lg meletop nih.. hihi

Wattie said...

Salam,
Huissshhhhh,,,, bestnya nampak sup ayam ni.....

cik cek said...

Salam Iza...pekabo..sihat...alhamdulillah...
Lapo lak perut kak cek tgk sup ayam ni...slurp...slurp...dpt hirup kuanhnya ni pun dah best...:)