1
IKAN PESMOL


.... السلام عليكم


Tadaa....ni diaa nak tayang Ikan Pesmol yang kita buat untuk berbuka semalam. Untuk hari ni punya, dapur tak berasap lagi....biasa lah bulan bulan puasa gini petang sikit baru masak. Resepi ikan pesmol ni ambil dari dapur kak Nur tuan punya blog My Little Kitchen. Entah berapa kali lah keluar masuk...keluar masuk kat dapur kak Nur pi intai resepi....akhirnya resepi ikan ni jugak yang ku terpaut hati dan ku angkut balik....nak buat camner kan....dah kita ni peminat tegar ikan....hehhehe. Lagi pula ikan siakap memanglah kegemaran kami seisi keluarga....tu yang laju jer mencuba.



RESEPI IKAN PESMOL
source of rcp : Nuridah @ My Little Kitchen
source             : Iza Akma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 1 ekor ikan siakap dibersihkan 
  • garam, lada hitam yang baru dikisar 
  • 1 batang serai dititik 
  • 2 cm lengkuas dititik 
  • 10 tangkai cili padi 
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 helai daun salam 
  • 2 cawan santan pekat 
  • air perahan daripada 1 biji limau nipis
  • gula secukup rasa


BAHAN KISAR :
  • 5 tangkai cili merah 
  • 10 tangkai cili padi 
  • 4 ulas bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 10 biji buah keras 
  • 1/2 sudu teh kunyit serbuk > iza guna 1/2 inci kunyit hidup
  • 2.5 cm halia 



CARANYA :

❀   Lumurkan ikan dengan garam dan lada hitam. Goreng ikan dengan minyak yang penuh sehingga garing.

❀   Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.

❀   Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam. Kacau rata-rata.

❀   Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah memekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.

❀   Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidang segera.



Terima kasih kak Nur bersungguh-sungguh promote resepi dari Chef terkenal....siapa lagi kalau bukan Datuk Chef Wan. Memang meletup tauu resepi ni....sedap sangat !  Pada yang dah mencuba tentu dah tahu  bagaimana keenakannya....pada yang belum tu dan ingin rasakan, sudi-sudikanlah yer.





1 sweet comments:

WendyinKK @ Table for 2..... or more said...

fuyoh...... saya yang tak puasa ni pun terasa sungguh tergoda!