4
NASI DAGANG dengan GULAI IKAN TONGKOL


.... السلام عليكم


Beras pulut dan beras biasa
Campur santan kelapa dan halba
Bawang hiris dan juga halia...enak rasa

Nasi dagang itu lah namanya
Dah terkenal merata negara
Di pantai timur tempat asalnya...istimewa

Asal-usul dinamakan dagang...
Gulai satu dan tak berlebihan
Sangat elok untuk dihidangkan
Di majlis dan keramaian

Bila makan pagi atau petang
Bungkus lah sedikit untuk pulang
Jangan lupa ibu ayah abang
Nasi dagang...Nasi dagang...


Masih ingat lagi anda dengan rangkapan lagu tersebut? Cuba flashback memori anda dengan lirik itu. Rasa-rasa macam familiar kan. Itu lah dia lagu 'Nasi Dagang' yang dipopularkan oleh penyanyi kelahiran cik siti wan kembang, Rosemaria Abdul Hamid sekitar tahun 70an. Lagu tersebut menceritakan apakah ramuan nasi dagang, asal-usulnya serta keenakan nasi dagang itu sendiri.




Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut. Sementara Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna coklat kerana menggunakan beras berbeza dikenali 'beras dagang'.

Nasi Dagang dibuat dengan memasak nasi dan beras bersama, yang kemudiannya ditambah santan selepas dimasak. Ia dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan Aya Hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan. Sajian ini boleh didapati di hampir semua warung, kedai, restoran mahupun di hotel mewah di sekitar negeri pantai timur terutamanya di waktu pagi.

Nasi Dagang bukan sahaja dijadikan sarapan pagi atau tengahari, malah ia juga dihidangkan pada majlis-majlis keramaian. Setiap pembuat nasi dagang mempunyai resepi yang tersendiri. Oleh itu, kepelbagaian rasa dari versi resepi yang berbeza menjadikan ianya begitu unik.




Selalu juga pekena nasi dagang tapi yang dah ready made punya ler....tak pernah buat pun. Nampak macam susah jer nak masak nasi dagang ni....banyak step yang nak kena follow. Lebih-lebih lagi bila baca resepi lauknya yang memerlukan rempah khas....itu yang merencatkan semangat.....sebab bukan sebarangan rempah boleh guna. Rempahnya pulak bukan senang nak jumpa kat kl ni....kat pantai timur jer yang ada jual.

Nak dijadikan cerita, cuti sekolah jun lepas, iza ke terengganu. Masa tengah ronda-ronda pasar payang tu, teringatkan rempah gulai dagang....pusing-pusinglah kitaorang cari....tanya makcik-makcik kat situ....jumpa jugak akhirnya. Dah terlanjur beli rempah tu....belilah juga rempah khas untuk masak gulai ayam/daging terengganu. Kat situ pun ada jual sekali beras wangi dengan beras dagang. Asben kata dah alang-alang semua ada....belilah terus....tak payah nak pening-pening kepala cari tempat lain. Asben dah bagi green light tuu....kita pun apalagi rembat lah apa-apa yang terfikir nak beli....bukan kita yang bayar pun, dia yang bayar....heheh




Bila dah cuba sendiri semalam, baru tahu....memasaknya tak lah susah sangat cuma kerje penyediaannya sedikit remeh. Tapi puashati....berbaloi....akhirnya dapat juga merasa nasi dagang air tangan sendiri. Bila terasa-rasa nak makan lagi, tak payah dah buang-buang duit beli....dah boleh sediakan sendiri. Terima kasih pada k.liza dan k.nor atas perkongsian resepi yang enak sekali.
NASI DAGANG
from 1 Hari 1 Resepi - Chef Hanieliza


Bahan A :
1 cawan beras wangi
1 sudu makan halba
3 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu makan gula
garam secukup rasa

Bahan B :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia


Caranya :

Basuh beras kemudian toskan.
Masukkan bahan yang dihiris dan semua Bahan A ke dalam periuk non-stick dan kacaukan di atas dapur sehingga santan sebati dengan beras.
Masukkan beras dan santan yang sudah sebati ke dalam kukusan berlubang.
Kukuskan sehingga naik wap selama 30 minit.
Hidangkan dengan gulai ikan tongkol dan acar timun.
GULAI IKAN AYA@TONGKOL
by K.Nor@SecubitGaram


Bahan-Bahan :
1 ekor ikan aya@tongkol
3 keping asam keping
sedikit garam
air secukupnya

Bersihkan ikan aya dan potong.
Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
Air hendaklah melebihi paras ikan.
Masak dengan api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.

Bahan Untuk Kuah :
4 sudu besar cili mesin
7 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1 inci kunyit hidup * ( * diblend )
3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang > iza guna rempah khas...beli kat pasar payang
2/3 cawan santan fresh/pekat
4 cawan air
air asam jawa
sedikit belacan ~ optional
nisan/gula melaka
garam
sedikit gula
7 - 9 biji cili padi
minyak

Bahan Penumis:
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang


Caranya :
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan-bahan yang diblend.
Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yang dah dimasak tadi.
Renih lagi kuah hingga kepekatan yang disukai.
Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.

** ikan aya lebih sedap direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam-masam tu meresap ke dalam isi ikan.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah ditambah dalam gulai ni....nanti rasa gulai lagi sedap.
ACAR TIMUN

Bahan-Bahan :
timun
carrot
bawang merah
cili merah
cuka, gula & garam secukup rasa
sedikit perahan limau kasturi (optional)

Semua bahan sayuran termasuk cili dan bawang dihiris memanjang.
Rendam sekejap hirisan timun dan carrot dalam air kapur. Toskan.
Satukan sayuran, cili, bawang dalam sebuah bekas. Curahkan cuka dan perasakan dengan gula dan garam sesedap rasa. Jika suka boleh tambah dengan sedikit perahan limau kasturi. Gaul sebati.
Biarkan ia mesra seketika sebelum sedia untuk dimakan.


4 sweet comments:

laskar pelangi said...

sedapppp:)
suka sangat makan nasi dagang tganu..walaupun bukan org ganu..he3

Amie said...

adeeedeehhhh... enaknya tak terkata!

harahaz said...

sedap nya.. iza.. wa akak ya 0199647668..ada nk tanya sikit

IZA AKMA said...

@harahaz

Maaf ya saya tak boleh share no. whatsapp with someone yg tak kenal. Tapi jika kak harahaz ada nak tanya apa2, boleh je email saya terus di singgahsanakitchen@gmail.com

InsyaAllah saya akan cuba jawab by email

Anyway, Terima kasih luangkan masa singgah di SSK & left comment di sini