RENDANG PAHANG (OPOR) Menggunakan Rempah Opor Homemade
Jika Perak popular dengan Rendang Tok , Pahang popular dengan Opor
Inilah dia Opor atau Rendang Pahang yang saya war warkan dalam posting Pulut Kuning semalam
Dah lama berhasrat untuk masak opor pahang guna rempah homemade macam ni. Sebab sebelum ni dah pernah buat Rempah Opor Johor. Jadi nak cubalah versi Pahang pula. Bila digoogle cari opor pahang selalu berakhir hampa sebab banyak jumpa guna rempah ready made. Saya tak nak ready made... seboleh-bolehnya nak homemade. Kalau tak silap macam pernah nampak satu dua resipi opor lalu kat wall Fb atau mungkin saya terlepas pandang. Bila dicari balik jenuh scroll tak dapat dikesan. Untuk sedapkan hati berbisik sendirian... "tak apalah mungkin belum rezeki nak jumpa". Namun tak mematahkan semangat untuk terus mencari sampai ketemu.
Dijadikan cerita , dua minggu lepas masa buka satu persatu galeri resipi yang tersimpan dalam tablet... senyum sampai ke telinga. Alhamdulillah akhirnya ketemu juga yang dicari. Punya la cari merata... google sana sini rupanya depan mata je. Resipi dapat daripada rancangan tv Selera Rasa M&S oleh Chef Norzailina Nordin.
Bahan-bahan resipi semua saya ikut betul-betul satu-satu kecuali sajira saya abaikan sebab tak ada. Untuk dapatkan rasa yang sebenar segala bawang , bawang putih , halia , lengkuas , sampaikan cili kering pun semua timbang. Gula melaka dan kerisik saja agak-agak. Semua bahan dalam resipi di bawah adalah seperti asal cuma kaedah memasak saya buat cara saya sendiri. Saya juga pecahkan bahan kisar kepada dua... Bahan B dan Bahan C. Ikut asal cili kering pada (C) dikisar bersekali dengan (B)
Tak sia-sia selongkar balik khazanah tersimpan. Rendang Pahang atau Opor yang superlicious pada citarasa saya. Dalam gambar masih basah-basah lagi sebab nak cicah dengan pulut. Masih basah-basah pun warna dah nampak gelap. Jika dimasak sampai betul-betul kering akan jadi makin gelap dan hitam macam rendang tok
recipe : Chef Norzailina Nordin @ Selera Rasa M&S
❀ Tumis bahan kisar B , kayu manis , pelaga dan bunga lawang hingga wangi
❀ Masukkan bahan kisar C dan tumis hingga pecah minyak
❀ Masuk bahan D tumiskan dengan bahan tumisan sekejap
❀ Masukkan daging... tutup kuali. Bila air daging dah keluar , tambahkan air , tutup dan biarkan daging lembut
❀ Masuk santan dan biarkan mendidih
❀ Masuk garam , gula melaka , kerisik & asam gelugor
❀ Kacau dan renihkan sampai pekat dan warna kehitaman
Inilah dia Opor atau Rendang Pahang yang saya war warkan dalam posting Pulut Kuning semalam
Dah lama berhasrat untuk masak opor pahang guna rempah homemade macam ni. Sebab sebelum ni dah pernah buat Rempah Opor Johor. Jadi nak cubalah versi Pahang pula. Bila digoogle cari opor pahang selalu berakhir hampa sebab banyak jumpa guna rempah ready made. Saya tak nak ready made... seboleh-bolehnya nak homemade. Kalau tak silap macam pernah nampak satu dua resipi opor lalu kat wall Fb atau mungkin saya terlepas pandang. Bila dicari balik jenuh scroll tak dapat dikesan. Untuk sedapkan hati berbisik sendirian... "tak apalah mungkin belum rezeki nak jumpa". Namun tak mematahkan semangat untuk terus mencari sampai ketemu.
Dijadikan cerita , dua minggu lepas masa buka satu persatu galeri resipi yang tersimpan dalam tablet... senyum sampai ke telinga. Alhamdulillah akhirnya ketemu juga yang dicari. Punya la cari merata... google sana sini rupanya depan mata je. Resipi dapat daripada rancangan tv Selera Rasa M&S oleh Chef Norzailina Nordin.
Bahan-bahan resipi semua saya ikut betul-betul satu-satu kecuali sajira saya abaikan sebab tak ada. Untuk dapatkan rasa yang sebenar segala bawang , bawang putih , halia , lengkuas , sampaikan cili kering pun semua timbang. Gula melaka dan kerisik saja agak-agak. Semua bahan dalam resipi di bawah adalah seperti asal cuma kaedah memasak saya buat cara saya sendiri. Saya juga pecahkan bahan kisar kepada dua... Bahan B dan Bahan C. Ikut asal cili kering pada (C) dikisar bersekali dengan (B)
Tak sia-sia selongkar balik khazanah tersimpan. Rendang Pahang atau Opor yang superlicious pada citarasa saya. Dalam gambar masih basah-basah lagi sebab nak cicah dengan pulut. Masih basah-basah pun warna dah nampak gelap. Jika dimasak sampai betul-betul kering akan jadi makin gelap dan hitam macam rendang tok
RENDANG PAHANG (OPOR DAGING)
by House of SSKrecipe : Chef Norzailina Nordin @ Selera Rasa M&S
BAHAN A :
- 1 cwn Minyak
- 1 kg Daging | potong kiub
- 40 gm Rempah Opor
- 2 biji Buah Pelaga
- 1 batang Kulit Kayu Manis
- 2 kuntum Bunga Lawang
- 400 ml Santan Pekat
- 2-3 cwn Air
- 80 gm Kerisik
- 2 keping Asam Gelugor
- Gula Melaka secukupnya
- Garam
BAHAN B ~ kisar halus
- 40 gm Bawang Putih
- 120 gm Bawang Besar Merah
- 40 gm Serai
- 40 gm Lengkuas
- 40 gm Halia
BAHAN C ~ kisar halus
- 20 gm Cili Kering | rendam dahulu dalam air panas
BAHAN D ~ Rempah Opor
(sangai kesemua bahan rempah hingga harum & kisar halus)
(sangai kesemua bahan rempah hingga harum & kisar halus)
- 15 tangkai Cili Kering | gunting serong
- 2 1/2 sdb Ketumbar Biji
- 1/2 sdt Jintan Putih Biji
- 2 sdt Jintan Manis Biji
- 7 biji Buah Pelaga
- 1/2 biji Buah Pala | hancur-hancurkan sikit
- 1/4 sdt Sajira @ Jintan Hitam @ Caraway Seeds
- 5 kuntum Cengkih
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan minyak❀ Tumis bahan kisar B , kayu manis , pelaga dan bunga lawang hingga wangi
❀ Masukkan bahan kisar C dan tumis hingga pecah minyak
❀ Masuk bahan D tumiskan dengan bahan tumisan sekejap
❀ Masukkan daging... tutup kuali. Bila air daging dah keluar , tambahkan air , tutup dan biarkan daging lembut
❀ Masuk santan dan biarkan mendidih
❀ Masuk garam , gula melaka , kerisik & asam gelugor
❀ Kacau dan renihkan sampai pekat dan warna kehitaman
maaf ye , gambar semua live dari dalam kuali...tak sempat berpinggan cantik
5 comments:
Assalamualaikum, sis.
Terima kasih sudi cuba resipi dari program tv saya tu.
Selamat Memasak.
Norzailina Nordin
@norzailina
Waalaikumussalam,
Rasa terkejut dan berbesar hati blog Singgahsana Kitchen menerima kunjungan seorang chef terkenal. Terima kasih Chef, sudi singgah sini...
Ini la saya carik.
Opor yg warna nya hitam..opor ori pahang yg mana rempah2 nya d sangai dulu n d blend..n ada kerisik..saya lama duduk dkuantan,pekan..rindu nk makan opor..
Mohon share pn......mmg mncari resipi rempah opor......tk byk
Smoga dirahmati Allah
Chef nak tnya yg bahan rempah opor D tu lepas disangai nak kna blend hancur ke tak perlu.
Post a Comment