SAMBAL TEMPOYAK BILIS PETAI
Lama teringin sambal tempoyak petai guna cili padi macam ni. Selalu buat yang merah guna cili kisar. Cari petai tak dapat mata besar dapat yang kecil-kecil je... jadi ler untuk lepas ngidam. Stock tempoyak asli tak ada jadi saya guna ready-made Tempoyak Cili jenama Vias. Tempoyak ni boleh dimakan segera sebagai pencicah sebab dah ada cili , bawang bagai dalam. Selain pencicah , masak gulai atau sambal pun boleh tapi kena tambah lagi cili dan asam untuk rasa lebih pedas dan rasa masam-masam. Lauk gini nampak simple tapi rasa hmmm... mengancam , boleh terancam diet kalau hari-hari...
source : Ummi Zaihadi
❀ Tumis Bahan B hingga pecah minyak
❀ Masuk tempoyak , daun kunyit dan kacau masak sebentar
❀ Masuk ikan bilis dan sedikit air , masak biar bilis lembut dan mesra dengan Bahan B
❀ Masukkan petai , garam dan gula secukup rasa
❀ Biar kuah agak pekat baru ditutup api
# kalau nak petai agak rangup , tak payah masak lama-lama... terpulang citarasa memasing
SAMBAL TEMPOYAK BILIS PETAI
by House of SSKsource : Ummi Zaihadi
BAHAN A :
- 2 genggam Ikan Bilis yang telah dibersih
- 1 cwn Isi Petai | dibelah-belah isinya ikut suka
- 1 helai Daun Kunyit | disiat
- 1/2 cwn Tempoyak yang agak masam (kalau yang baru , mungkin kena tambah asam gelugor)
- Garam secukup rasa
- Sedikit Gula
- Sedikit Air
- 1/4 cwn Minyak Masak
BAHAN B (tumbuk / kisar) :
- 15 tangkai Cili Padi (boleh +/- ikut pedas)
- 1 cm Kunyit Hidup
- 3 biji Bawang Merah
- 2 ulas Bawang Putih
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan minyak dalam kuali❀ Tumis Bahan B hingga pecah minyak
❀ Masuk tempoyak , daun kunyit dan kacau masak sebentar
❀ Masuk ikan bilis dan sedikit air , masak biar bilis lembut dan mesra dengan Bahan B
❀ Biar kuah agak pekat baru ditutup api
# kalau nak petai agak rangup , tak payah masak lama-lama... terpulang citarasa memasing
2 comments:
Assalamualaikum ...
sedapp nihh...mkn dengan nasi panas2 .
@Kak Nita
Waalaikumussalam,
Betul2... ubat selera makan nih :)
Post a Comment