Ayam Sambal Siam
Masakan ayam ni amatlah sedapnya. Terima kasih lah pada siapa yang menyumbangkan resepi ini. Amat sesuai sebagai hidangan harian, keraian mahupun untuk hidangan hari raya. Pada saya lah...bukan saja boleh dimakan bersama nasi bahkan enak juga dimakan bersama pulut kuning dan lemang sebab rasanya seakan-akan rendang...two thumbs-up from me....harus dicuba!!
AYAM SAMBAL SIAM
500 gm ayam dipotong kecil
150 ml santan pekat
30 ml minyak masak
2 sdm kerisik
Garam & Gula secukup rasa (saya campur sedikit dengan browning sugar)
Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
3 cm belacan, dibakar
Bahan Dihiris Halus:
6 helai daun limau purut
3 batang serai
4 cm lengkuas
Hiasan:
2 helai daun limau purut (dihiris)
2 ulas bawang putih (hiris & goreng garing)
Caranya:
- Panaskan minyak, goreng seketika bahan kisar. Masukkan serai dan lengkuas, goreng lagi hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan biarkan ayam masak.
- Masukkan santan, garam dan gula.
- Perlahankan api dan biarkan mendidih. Masukkan pula hirisan daun limau purut dan kerisik. Kacau-kacau sebentar supaya rata.
- Angkat dan taburkan dengan bahan hiasan, sedia untuk dihidang.
Source: Majalah RASA Jan2006/Petikan dari Buku Favourite Dishes from Tunku's Kitchen
No comments:
Post a Comment