SOTONG GORENG KUNYIT Ala Mat Rock
Keenakan goreng kunyit mat rock disebut ramai. EJ tahu pun dari cerita my daughter, Puteri... katanya ada ayam, daging, sotong, udang. Semuanya sedap. Nampak sangat kita ni ketinggalan. Orang lain dah lama tau kita baru tau. Takpe ar janji kita tau semasa mat rock masih tengah hot nih. Tapi masa tu takat dengar aje tak ada seru nak test buat.
Sampailah dua minggu lepas masa kelam kelibut air tak ada. Waktu tu dah petang. Nak masak tak boleh jadi terpaksalah keluar dekat-dekat area rumah beli makan malam. Kedai pulak banyak tutup. Nasib baik food truck Mat Rock buka. Memang dah lama nampak food truck kat situ tapi tak pernah try pun. Asbab air tak ada, dapatlah mencuba pertama kali. Goreng kunyitnya simple... dituangkan kicap atas nasi berserta sambal. Sedapp! Patutlah femes.
Dah rasa baru timbul keinginan nak cuba sendiri. Stok sotong pun ada. Inilah masa main masak-masak try n error. Persoalannya adakah akan dapat rasa sama seperti mat rock? Hehhe... nak dapat hundred percent sama mustahil lah kan. Dapat hampir-hampir pun dah alhamdulillah... bolehlah SSK start survey satu food truck macam mat rock hik hik...
Sebab Puteri cakap rasa sama macam mat rock, boleh open order katanya maka EJ simpan resipi di sini.
Resipi tak ada sukatan tepat. Semua main campak-campak ikut suka.
SOTONG GORENG KUNYIT Ala Mat Rock
by EJHouseofSSK
Bersihkan sotong & tos, hiris ikut ketebalan yang disukai
Sediakan bahan perapan. Satukan tepung jagung, serbuk kunyit, serbuk cili, garam, gula, serbuk lada hitam
Gaulkan campuran perapan dengan sotong rata-rata (pastikan sotong betul-betul kering) dan perapkan sebentar
Goreng sotong dalam minyak yang banyak hingga masak. Angkat, tos dan ketepikan
Kurangkan minyak. Tumis cincangan bawang putih anggaran seulas dua hingga wangi
Masukkan sayuran kacang panjang, bawang holland dan karot. Tutup kuali sekejap, sehingga sayur sedikit layu.
Perasakan dengan sos ikan, kacau rata. Padamkan api.
Masukkan sotong yang digoreng tadi, gaul rata.
SAMBAL
Cili merah + cili api merah + tomato + belacan, goreng sekejap dengan sedikit minyak hingga sikit layu
Masukkan dalam blender, tambahkan garam & gula secukup rasa dan jus limau nipis
Kisar tanpa air. Ikut suka nak kisar kasar atau halus.
Hidangkan sambal bersama sotong goreng kunyit dan nasi putih
No comments:
Post a Comment