12
Kuih Bakar Pandan


Kuih bakar tradisional memang sedap, nak-nak yang ada original jus pandan. Puas lah ingatkan diri tentang kalori dan kolestrol sume...tapi bila dah berdepan dengan kuih bakar yang harum mewangi dengan aroma pandan dan cukup lemak manisnya...itu kalori dan kolestrol tolak tepi dulu ma...hihihi...Nak buat macam mana kan, dah memang kuih-kuih tradisi tak boleh lari daripada lemak dan kolestrol. Tapi walaupun demikian kita masih boleh adjust...jangan buatkan santan yang terlalu pekat...ataupun tukar gantikan sebahagian santan dengan susu rendah lemak. Mungkin rasa lemak akan kureng sikit tapi demi kesihatan apa salahnya kan...sebabnya kita makan untuk hidup bukan hidup untuk makan...Yang hidup untuk makan tu lah yang banyak hinggap penyakit...


Kuih bakar ni bukan kuih bakar yang kosong taw...tapi ada campuran jagung di dalam. Resepi ni sebenarnya dah lama simpan, dah tak ingat copy daripada mana. Jadi kalau ada sesiapa rasakan resepi ni kepunyaannya, harap izinkan saya kongsikan di sini...


KUIH BAKAR PANDAN

Bahan-Bahan
  • 3 cwn tepung gandum
  • 1 cwn tepung naik sendiri
  • 2 tin jagung krim -sy buat 1 tin je
  • 5 helai daun pandan [kisar dengan 1 cwn air & tapis]
  • 2 tsp pes pandan
  • 4 biji telur (medium)
  • 1 cwn gula pasir
  • 200 ml santan kotak
  • 1 tsp esen vanilla

Caranya
  • Pukul telur, gula hingga sebati. Masukkan bahan-bahan lain, gaul hingga dapat satu adunan yang halus dan rata. Ketepikan.
  • Panaskan acuan cara. Sapukan sedikit minyak/minyak sapi dalam setiap lubang. Tuangkan adunan dalam setiap lubang. Tutupkan acuan supaya kuih masak dengan elok. Bila dah masak, keluarkan kuih. Teruskan hingga habis adunan digunakan.


12 sweet comments:

Nieza said...

cantiknya colour kuih ni...kreatif juga yer guna acuan kuih cara....bolehlah cuba nanti...hehe

Iza Akma said...

ya nieza, bakar dlm acuan cara senang keje xpayah nak potong2 lagi dah...cepat sejuk...cepat gak boleh ngap...hihi

Ayu said...

salam akma,
kuih ni ada sarang ya ..
cantik pulak nampak tu macam bika ambon pun ada rupanya..jagung & pandan combinasi yg confirm sedap punya..

Iza Akma said...

w'salam kak ayu,
tak tahu lah kak ayu mcm mana boleh bersarang sbb first & second batch ada sarang..bila dah last2 tu tak de pulak..tp kalo bersarang nmpk cantik jer..mungkin srflour tu agaknya..

izahdaut said...

kompom sedapp..dah ler canntik lak tu..warnanya tu...lembut gebu moist tak? nk try jugak la rasannyaaa..klu buat guna acuan cara pun leh kan..

Iza Akma said...

yes, mmg sedap kak Izah..lembut dgn teksturnya moist gitew..boleh bakar guna acuan cara yg biasa tu jer..

cikmanggis said...

salam ayu..selamat pagi..hujan ni sejukk btol jika dapat makan kuih bakar dengan teh o panas baru best.Pagi ni Cm nak menyusup ke dalam dapur ayu..jangan marah ya..hmmm banyak resepi ni....

cikmanggis said...

alamak maaf maaf iza Cm tertukar nama..sori..sori..Iza:)

Mas said...

nampak lembut jer kuih tu...gerenti sedappp....warna pun cantikk....

Iza Akma said...

kalau tak salah ini kali pertama cikmanggis berkunjung kecni kan...tkasih sudi juga singgah...tersasul sikit2 tu xpe la cik manggis..

Iza Akma said...

hihi...mmg lembut kak Mas,kalo masak pagi sampai ptg pun maintain lembut lagi..

Anonymous said...

Thank you sooo much for this recipe. It is indeed a childhood memory of this kuih. I am living overseas now and when we went back to Kuching for a visit, my young son who had never seen this kuih before fell in love with it. Now I will learn to make it to keep the tradition going. This recipe with jagung makes it even more tempting. However, if I do not use Krim Jagung (is it cream corn), what substitute can I use? Can I also make plain ones without cream corn? Many Thanks!