2
Tofu Kung Pao


Last weekend anak-anak merengek nak makan kat restoran Rumah Thai. Tiap kali makan kat situ menu yang disukai anak-anak ialah tom yam songkhla dan tofu kung pao. Saya pun suka dengan tofu tu...lagi pula apa-apa masakan berasaskan tofu/tauhu is my favourite sejak kecil lagi. Sama ada masakan kung pao ni tergolong dalam masakan cina atau thai tak pasti lah pula. Tapi kalau pergi restoran chinese muslim atau thai menu ni mesti ada.

Disebabkan anak-anak makan sampai tak ingat..saya pun berkata pada mereka yang saya akan cuba masakkan lauk macam tu...tak dapat 100% sama pun tak ape lah...dapat hampir-hampir sama pun dah cukup. Setelah cari info, cantumkan sana-sini...setelah try and error...maka ini lah outcomenya...anak-anak kata sedap lebih sedap daripada yang diorang makan kat luar tu. Ya atau tidak...jomlah tengok resepi...


TOFU KUNG PAO
source: Akma @ SSK

Bahan-Bahan
  • 3 silinder tofu
  • 10 ekor udang
  • 1 keping dada ayam
  • 1 pokok sawi kailan
  • 1/2 batang carrot
  • 2 ulas bawang merah - dihiris
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 2 biji telur
  • 1/2 kiub ayam
  • garam secukupnya
  • sedikit air tambahan [nak kuah lebih,letaklah air lebih]
Bahan Tumbuk
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 tsp biji lada sulah
Bahan Pemekat
  • 2 tsp tepung jagung
  • 1/2 cawan air


Caranya
  • Hiris tofu dan goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
  • Tumiskan bawang merah yang dihiris bersama bahan tumbuk sehingga sedikit garing. Kemudian masukkan isi ayam dan udang.
  • Kemudian masukkan sedkit air, garam, kiub ayam dan biarkan sehingga mendidih. Setelah didih masukkan carrot, kailan dan hirisan cili merah. Tunggu hingga didih sekali lagi dan pecahkan telur ke dalam. Kacau supaya telur tidak berketul-ketul.
  • Masukkan bahan pemekat, kacau dan rasakan garam dan lada sulah. Jika kurang tambahkan lagi. Masukkan tofu goreng tadi, kacau-kacau biar serata. Boleh lah ditutupkan api.

2 sweet comments:

Ayu said...

salam akma,
wah nampak sedaplah lauk ni..nnati nak trylah..akak minta izin c&p kalau bila2 dah cuba nanti ya..

Iza Akma said...

w'salam kak Ayu,
boleh kak..silakan..