7
Super Moist Carameled Banana Cake


Assalamualaikum...

Alhamdulillah, SSK bersiaran kembali setelah lama bercuti panjang. Bila dah terbiasa menghabiskan masa sehari-hari tanpa mengadap lappy sepanjang bercuti.....rasa lemau pulak nak mulakan semula. Buat semua pengunjung dan pengikut SSK, terima kasih.....kerana masih terus meluangkan masa menziarah ke sini.
Dalam pada duk bersenang-senang tu.....berkesempatan juga menerai beberapa resepi. Antaranya, inilah.....kek pisang lembap berkaramel. Masa terpandang resepi ni di MYR.....nampak macam ada kelainan kerana kek pisang ni ada karamel yang tiada pada kek pisang yang lain. Kek ni teramat lembut dan lembap.....kombinasi aroma pisang bersama karamelnya.....hmmm.....membuatkan kek ni sungguh harum dan sedap.....


SUPER MOIST CARAMELED BANANA CAKE
source : Kak Fida@MyR

Bahan-bahan : ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

1 cawan pisang lecek (240 g)
1 cawan gula halus (200 g) - boleh kurangkan kalau pisang
dah manis > saya campur gula kastor dgn brown sugar
125 g mentega (1/2 buku)
1 sudu teh bicarbonate soda
2 sudu besar susu segar
2 biji telur - A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) - ayak



Caranya :
  • Pisang lecek, gula, mentega, baking soda dan susu disatukan dalam periuk bersih.
  • Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga berkaramel.Sejukkan dan alihkan ke dalam mangkuk pengadun.
  • Masukkan telur dan tepung sambil dikacau hingga adunan sebati. Tuang adunan ke dalam loyang yang beralas dan gris.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
  • Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.
  • Adunan boleh juga dikukus...


7 sweet comments:

Anna Qawina said...

aslmkm..dtg ziarah & follow..salam kenal...
seda[ kek tu, saya pon pernah buat..menarikla kuih muih kat sini..hehe

http://aniesandyou.blogspot.com said...

sedap nyer...tp ntah bla la sempat nk membuat nyer

Yang best tentang Julai 2011

tun_telani said...

nyummy!!! tun sgt2 suka mkn kek pisang!! kek coklat pun suka gak.. ehh.. hmm... mcm byk je kek yg suka mkn.. hahahha.. (ape mende yg tun merepek nih? )
nway, welcome back!! mmg susah nk stat ngadap lappy bila dh cuti lama ngat. hihi.. tun pun baru pas cuti gak..hihi

Iza Akma said...

Anna Qawina,
w'kmsalam...
selamat dtg anna & terima kasih folo...salam kenal dr sy juga...

Wanieyra said...

Salam....
moist betul kek tu...kek ni mmg dah masuk list///heheheh

Chik Mimi said...

Assalam akma cantik nampak kek pisang akma tu,boleh masuk list ni

Mas said...

salam kak...wahh..gebunya kek pisang tu....