15
Chocolate Cornflakes



Assalamualaikum...


Pasti sekarang ramai kaum ibu tak menang tangan.....sibuk dengan persiapan raya yang bakal menjelang.....especially biskut raya.  Pada mereka yang gemar menyediakan biskut sendiri.....inilah masanya paling sesuai mencuba pelbagai resepi yang berkenan di hati.....kalau boleh.....satu meja tu nak dipenuhkan dengan homemade cookies. Hati akan rasa puas dan berbunga bangga.....bila semua tetamu memuji keenakan cookies kita .....seronok kann kalau camtu......




Dengan harga barangan yang kian meningkat dah tentu-tentunya memberi kesan dalam peningkatan harga jualan biskut raya di pasaran.  Makanya buat sendiri lebih berbaloi-baloi dan jimat.....selain keluarga, sanak saudara dan sahabat handai dapat merasai sendiri air tangan kita...betul tak.....untung-untung andai biskut kita tu memenuhi citarasa mereka.....siapa sangka satu hari nanti kita bakal menerima tempahan menggunung.....jadi tokeh cookies yang berjaya.....mana tau kann.....rezeki ni kalau nak datang tak kira masa.....




Setiap tahun raya, cookies cornflakes ni pasti tak lupa saya masukkan dalam list. 
Cornflakes coklat ni  selain mudah disediakan.....juga sedap.....semestinya menambat hati kanak-kanak.
Resepinya dah pernah saya masukkan dulu.....boleh lihat SINI.
Jika post terdahulu saya gunakan 100% cornflakes tapi kali ini saya campurkan cornflakes dengan cococrunch dan cocoa crispies.....maintain sedap.....!!
Sebenarnya nak campur apa pun boleh.....terpulang.....ikut suka masing-masing.....
Ok lah....jom layan resepi.....



CHOCOLATE CORNFLAKES
sharing : Iza Akma@SSK


Bahan-Bahan :
( lebih kurang 100 biji )

1 kotak besar cornflakes(325gm)
(sy buat campuran cornflakes + cocoa crispies + cococrunch)
1 sudu besar madu
5 sudu besar mentega/marjerin
1 sudu besar gula
6 bar cooking chocolate/450gm (sy buat 500gm)
3 sudu besar peanut butter *optional
50gm cocoa butter  
(sy gantikan dgn shortening, fungsinya sama > utk mempercepatkan proses coklat membeku)
manik hiasan jika suka
papercup secukupnya


Caranya:
  • Panaskan mentega/marjerin dalam kuali hingga cair.
  • Masukkan gula, madu dan peanut butter. Kacau sehingga gula larut. Selepas itu boleh lah dimasukkan cooking chocolate yg telah dipotong kecil2 supaya senang cair.
  • Bila kesemua bahan telah cair, masukkan cocoa butter, padamkan api dan kacau hingga cair dan masukkan cornflakes.Gaul hingga sebati.
  • Alihkan ke dalam bekas lain dan terus isikan kedalam papercup. Jika suka bolehlah tabur manik hiasan. 




Tips :  
~~~~~
*Cookies ni tak perlu dipanaskan dalam oven semula. Kalau dipanaskan chocolate yg membaluti cornflakes tu akan cair dan mendap ke bawah papercup. Ini akan menjadikan ia tak melekat antara satu sama lain. Cubalah.. insyaALLAH sedap..
*Jika coklat sudah mula sejuk, cornflakes payah sket nak stick antara satu sama lain.
Cara saya > setelah cornflakes dimasukkan ke dalam coklat yang dicairkan.....kacau sebati. Kemudian letakkan bekas berisi cornflakes yang dah bersalut coklat tu diatas periuk nasi elektrik yang berisi air panas & on plug.....supaya cornflakes tak beku & senang nak masukkan kedalam paper cup.


15 sweet comments:

KhaiRin said...

thx 4 the recipe.. mmg tgh mencari2 kuih yg senang dibuat

tun_telani said...

wahhh.. biskut feveret yg kompom habis dgn cepatnyer nih.. kalau cornflakes madu pun lajuu je, yg ada coklat ni mesti lagii laju kan.

Yaniey Niniey said...

saya dah cuba ttp kenapa ianya x ranggup ( lemau )? kat mana silapnya yer..bleh bagi tunjuk ajar x ?

Iza Akma said...

> KhaiRin & Tun_Telani
terima kasih singgah dan tinggalkan ur nice comment here..

Iza Akma said...

> Yaniey
Thanks mencuba. Tp camner boleh x rangup?..mungkin yaniey ada silap kat mana2. Resepi ni akak amik dr blog KNor@secubitgaram. Sejak akak dpt resepi nih, dah 3@4 kali akak buat....x pernah lemau pulak.....even first time trial pun terus jadi.

Camner akak nak ckp yer.....sbb akak xtau yaniey buat cara mana. Tp tak apelah akak cuba jawab apa yg akak tau ya.

Ade 2 kemungkinan kat sini:-
1) Penggunaan coklat masakan.
Yaniey mesti gunakan cooking coklat yg dibeli di bakeri dan bukannya pasaraya.....kerana yg kat pasaraya tu dikhuatiri lambat/tak boleh set(berdasarkan info yg akak dpt drp chef2 masa attend kelas baking). Kalau nak bajet, akak suggest guna coklat brand KC (yg ni bagus cepat set). Kalau xde bole guna brand Bitter Sweet, pun ok gak. Tp kalau yaniey nak guna ape2 brand coklat pun, bole.....terpulang.....yg penting mestilah yg jenis cepat set@keras supaya cornflakes tu tak lah terdedah lama di luar yg bole buatkan jd lemau.
2) Jika yaniey menggunakan rice-cooker spt yg akak buat.....lepas isikan periuk dgn air panas@mendidih dlm periuk, plug in.....tp bkn tekan button cook tau cuma tekan button keep warm saja...sbb kita cuma nak air tu sentiasa panas bukannya mendidih. Kalau mendidih cornflakes tu pun leh masak dan jd lemau.....

Harap penerangan akak ni dpt membantu.....

***Tak pe gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya.....cuba dan cuba lagi.....dlm dunia masakan tak boleh cepat give-up kerana daripada kesilapan lah kita boleh belajar dan perbetulkan mana yg silap.....***

Anonymous said...

Pyja :
klau guna cooking coklat brand tulip, ok x?

IZA AKMA said...

pyja, brand tulip pun boleh...lagi sedap..

Anonymous said...

Kalau tak pakai cocoa butter/shortening boleh tak?

IZA AKMA said...

@Anonymous
boleh guna salah satu..bahan ini perlu dimasukkan sebab fungsinya utk mempercepatkan coklat mengeras selain memberi shiny pada cookies

FarahPhotography said...

Salam, I baru try.. menjadi" tp I x letak cocobutter/shortening tu.. sbb xnk cpt keras.. nnti x smpat masuk cup.. bby asik bgn nk susu.. so kerja 2 dlm 1. Hehe. Alhamdulillah menjadi. Thanks kongsi resepi ;)

Anonymous said...

Salam sis,,klu guna cooking chocolate brand nona boleh ke?sy bli kat GIANT.sy tngok kandungannye ade Cocoa butter..ok x sis?1st time nak buat,,takut,,huhu

IZA AKMA said...

@FarahPhotography
Salam. Alhamdulillah... tkasih sudi mencuba.

IZA AKMA said...

@Anonymous
Salam. Coklat masakan nona sy tak pasti.. ok ke tidak.. sbb sy biasa guna yg kat bakeri. Tp cubalah dulu.. mana tau menjadi.

Anonymous said...

sy da try buat guna cooking coklat Nona,,,mmg menjadi,skejap je da keras,,hasilnya mmg terbaikkk..crunchy and sedap..thanks yer,,,

Mazdusa Titherington said...

Thanks for sharing.