2
Banana Chocolate Chiffon Cake



Assalamualaikum...


Sekarang dah masuk minggu kedua Syawal....ramai lagi yang masih dalam mood raya. Kalau minggu lepas suasana kampung halaman cukup meriah menyaksikan kepulangan warga kota bagi sambutan lebaran. Setelah seminggu, kini suasana kota kembali sibuk.....balik kepada rutin asal..... 
Seperti kebiasaannya,  sepanjang Syawal ini keadaan trafik di ibukota akan sentiasa padat dengan kenderaan bertali arus.....memandangkan ramai yang akan mengunjungi majlis rumah terbuka Aidilfitri atas jemputan sahabat handai, rakan taulan, saudara mara. Adanya majlis sebegini, secara tak langsung dapatlah saling mengenali selain menjalin silaturahim sesama insan. Bak kata orang, yang jauh kita rapatkan.....yang dekat kita eratkan.....




Okey, berbalik pada n3..... 
Sebelum ni dah pernah juga buat cifon. Bila yang pertama tu sukses, teruja pula nak try yang lain. Resepi ni dah lama terperap sebenarnya cuma tunggu masa aje. Saya setuju dengan Ita, kek cifon ni ada kelainan daripada kek cifon yang lain-lain tu. Rasa tak yah cakap memang tip top! Sedap sangat! 
Keunikan kek ni pada teksturnya.....sangat lembut dan lembap-lembap gitew! ...tidak kesat sebagaimana cifon yang lain. Gabungan rasa coklat dengan pisang memang secocok.....sepadan.....buatkan saya jatuh cinta pandang pertama dengan cifon ni.....
Confirm habislah,  pada sesapa yang first time mencuba tu.....pasti jatuh hati.....tak caya, cuba lah.....




BANANA CHOCOLATE CHIFFON CAKE 
by: Rima 


20g cocoa powder (I used koko black) 
60 ml hot water 
100g banana - mashed/ blender smooth 
35g of cooking oil 
1/2 tsp chocolate paste 
85g low protein flour (cake flour) 
1 tsp ground cinnamon (i used 1/2 tsp.. will use 1/4 tsp next time) 
1/2 tsp baking powder (I used double action baking powder) 
75g caster sugar 
5 egg yolks 
5 egg whites 
1/4 tsp salt 
75g caster sugar 


  • Dissolve cocoa powder in hot water. Add bananas, cooking oil, chocolate paste. Stir well. Set aside. 
  • Sift flour, cinnamon and baking powder (i sifted it 3x). Add sugar. Stir well. Pour the cocoa powder mixture a little at a time into sifted dry ingredients. 
  • Add in egg yolks. Stir well. Set aside. (I whisk sugar and egg yolks using stand mixer till pale.. add in cocoa powder mixture, bananas, oil and chocolate paste and continue to whisk at low speed.. Add batter into sifted dry ingredients) 
  • Beat egg whites and salt until half inflate. Add sugar a little at a time and continue to whisk till stiff peak. 
  • Add like 1/3 of egg white into chocolate batter and fold in gently and lightly.. add the rest of chocolate batter into egg white and continue to fold in gently. Pour into 20 cm diameter ungreased chiffon pan (I used 22cm) Bake in preheated oven of 170C for 70 mins



KEK CHIFON PISANG COKLAT 
sharing : Iza Akma SSK


Bahan A 
20 g serbuk koko - ita guna Tudor Gold > sy guna serbuk koko biasa..
60 ml air panas 
100 g pisang - dilenyek atau kisar halus 
35 g minyak masak - ita guna Mazolla > sy guna minyak masak je..
1/2 sudu kecil paste coklat - ita guna coklat emulco 
75 gm gula caster 
5 biji kuning telur 

Bahan B 
85 g tepung kek 
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - ita tak letak > sy pun ..
1/2 sudu kecil baking powder - ita guna double action baking powder > sy pun..

Bahan C 
5 biji putih telur 
1/4 sudu kecil garam halus 
75 gm gula caster 


  • Larutkan serbuk koko dgn air panas. 
  • Bancuh bahan A hingga sebati. Masukkan B yang telah di ayak dan gaul hingga sempurna. 
  • Pukul putih telur dan garam di C hingga kembang. Kemudian tambahkan gula castor dan pukul lagi hingga kental dan bertanduk. 
  • Ambil 1/4 bahagian putih telur dan gaulkan dgn adunan kuning telur dan sebatikan hingga rata. 
  • Masukkan semua baki putih telur dan gaulkan lagi adunan hingga rata semuanyer. 
  • Tuangkan adunan ke dalam acuan kek angel pan berdiameter 22 cm. bakar pada suhu 170C selama 70 minit. Ita bakar selama 1 jam suhu 160C mengikut kepanas oven.


2 sweet comments:

Deliah's Deli said...

gebunyer...mesti sedap ni. :)

KhaiRin said...

kak..menitik da air liur ni..sbb ari2 mkn kuih raya..nk jg merasa kek pulak