6
Kari Kering Jantung Pisang



Assalamualaikum...


Gulai lemak atau rebus jantung pisang dicicah bersama sambal belacan merupakan juadah yang lazim disediakan dan didengar oleh kita semua.
Sebelum ini saya pernah kongsikan dengan semua pengunjung resepi Jantung Pisang Goreng Pedas (nak tahu boleh cari di Menu Index, ya......). Kekadang bila masak jantung pisang dengan menu yang sama.....jemu lah. Sesekali nak juga masak dengan menu berlainan.....setidak-tidaknya kerja memasak taklah membosankan sangat.....kan,kan.....
Kali ni saya nak share satu resepi jantung pisang yang agak menarik untuk dicuba.




Pernah tak anda tahu atau dengar jantung pisang dimasak kari?
Saya pun ini lah first time memasak dan merasa kari jantung pisang. Bunyinya agak pelik tapi pada saya lah kan, sedap.....memang lain daripada yang lain. Pada sesiapa yang ingin tahu macam mana rasanya dipersilakan mencuba, wokey.....
Cuma lain kali kalau saya masak lagi, saya akan tambahkan kuantiti cili pada bahan tumbuk atau tambahan sedikit cili kering kisar.....Terima kasih banyak-banyak pada penyumbang resepi,  Puan Ros.....izinkan saya turunkan resepi di sini yer.....



KARI KERING JANTUNG PISANG
source : Puan Ros 
sharing : Iza Akma SSK


Bahan-Bahan :
sebiji jantung pisang sederhana besar
4 sudu besar santan kara
2 sudu besar rempah kari
2 sudu jus limau nipis
5 biji cili padi dipotong halus
1/2 kiub ikan bilis
garam dan gula secukup rasa
5 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan Tumbuk :
1 biji bawang besar (separuh ditumbuk
dan separuh di potong nipis)
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
segenggam udang kering halus >iza guna 2 sdm isi udang kering


Caranya :
  • Jantung pisang dibuang lapisan kulit luar yang agak keras. Potong 2 dan dihiris nipis. Campur bersama 2 sudu garam, basuh bersih dan toskan airnya. 
  • Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk hingga terbit bau. Masukkan pula serbuk kari dan tumis sebentar lagi.
  • Masukkan jantung pisang dan kacau sebati. Tambah santan dan kacau.  Masukkan cili padi. 
  • Masukkan semua bahan perasa dan masak hingga agak kering dan pecah minyak (.....bila dah agak kering & cukup rasanya iza tutupkan api, baru masukkan jus limau.....kacau rata-rata)
  • Angkat dan hidang bersama nasi panas. 


masa photo shoot nie, jantung pisang baru jer masak.....tengah panas lagi
kelihatan agak sedikit berkuah tapi jika dibiarkan seketika dgn sendirinya kuah akan jadi kering.....


6 sweet comments:

Wattie said...

Assalamualaikum Iza,
Lama tak mai sini. Akak tak pernah makan lagi kari jantung pisang, nampak sedap sangat, klu lah dekat nak jugak mintak semangkuk

cik cek said...

Menarik resepi ni...jantung pisang memang fav kak cek...selalu masak jantung pisang campur ngan sardin....leh jugak dicuba resepi ni...:D

tun_telani said...

kak iza! tun ingatkan jantung pisang blh wat kerabu je.. kui kui... jarang makan.. nmpk sedap..

IZA AKMA said...

W'kmslm kak wattie,
Betul tu kak, nama resepi pun sikit pelik sbb tu tertarik nak cuba....nak tau rasa maklumlah tak pernah mkn lg. Dah rasa sedap, terus sy share kat sini sbb mungkin ramai lg yang tak tau kann....

IZA AKMA said...

Cik Cek,
Samalah sy pun suker sngt jantung pisang. Resepi ni mmg menarik n sedap sbb tu sy sharekan kat sini. Kak cek masak jantung pisang ngan sardin tu pun menarik jugak....kalau ade lam blog kak cek nnt nk kena pi selongkar kat sana nih....nk try masak sardin lak....

IZA AKMA said...

Tun_Telani,
Itu lah tun, akak ingat pun cam tu juga. Rupa2nya banyak masakan yg bleh guna jantung pisang....kite jer yg kena pandai olah, kan tun....