2
Cocoa Chips Bread



Assalamualaikum...


Asalnya nak buat roti silang. Inti dagingnya pun dah siap masak.
Last-last tak jadi. Terus simpan inti dalam petisejuk...lain kali lah buat roti silang tu.
Jadi nak buat apa dengan doh roti nih...jenuh juga memikir...

Tetiba datang idea menggabungkan serbuk koko dengan coklat cips. Lagipun suami dan anak-anak penggemar coklat. Iza pun capai lah serbuk koko dengan coklat cips meneruskan misi. Sebab tu rotinya pun dah bertukar nama kepada nama roti koko cips ...kihkihkih. Tak tau nak bagi nama apa daa...nama itu jer yang sempat difikir...tanya anak-anak nak bagi nama apa, semua buat dek jer. Tapi kan sedaapp roti ni...lembut dan gebu sesangat. Laa, tulis punya tulis tak sedar hari pun dah mengintai senja dah ni..jom-jom intai resepi...



COCOA CHIPS BREAD
adaptasi daripada resepi Roti Silang Inti Cendawan CMG
source : Iza Akma SSK


BAHAN DOH :
  • 250 gram tepung roti (high protein flour)
  • 50 gram gula halus @ gula kastor
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")~iza guna coffee-mate
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
  • 6 gram instant yeast
  • 20 gram mentega
  • 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

BAHAN TAMBAHAN LAIN :
  • serbuk koko/coklat emulco
  • coklat cips
  • sedikit bijan & coklat cips untuk taburan


CARA PENYEDIAAN :

❀  Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
❀  Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
❀  Bulat-bulatkan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
Jika Menggunakan Breadmaker :
Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing-masing).
❀  Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi doh kepada dua bahagian. Ambil satu bahagian, tambahkan dengan serbuk koko/coklat emulco. Uli lagi hingga rata. Masukkan coklat chips dan uli lagi hingga coklat cips bercampur rata dengan doh.
❀  Ambil doh plain dan canai menjadi empat persegi. Ketepikan. Ambil pula doh coklat, canai juga menjadi empat persegi sama besar dengan yang plain tadi. Tindihkan lapisan coklat ke atas lapisan plain dan tekan sikit supaya melekat antara satu sama lain. Kemudian gulungkan seperti menggulung swiss roll. (step mencanai dan menggulung agak rumit sikit sebab adunan melekit...jadi iza terpaksa alaskan dengan plastik disamping bermain dengan tepung...)
❀  Padatkan gulungan dan potong kepada 16 bahagian atau ikut ketebalan yang disukai. Aturkan dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega (iza guna loyang loaf 9.5"x 4.5"x 3"...8 bahagian pada lapisan pertama dan 8 bahagian lagi pada lapisan kedua).
❀  Perapkan lagi 45 minit atau hingga naik sekali ganda. Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) dan tabur bijan putih dan coklat cips atasnya. Bakar.
❀  Iza bakar dalam oven yang telah dipanaskan pasa suhu 165C api atas & bawah with fan selama 25 minit.  Lagi 10 min masa membakar tamat, keluarkan dan sapukan roti dengan kuning telur lagi. Teruskan membakar hingga masa tamat atau sehingga kuning keemasan.
❀  Sejukkan roti sebelum dihidangkan....



2 sweet comments:

saffiya_aleesya @ echa said...

menarik jer sebab ada corak2 kat roti..makan time breakfast @ minum petang ni memang best laa

IZA AKMA said...

thanks echa, sudi luangkan masa singgah dapur iza ni..
roti buat sendiri lebih sihat echa berbanding yang dibeli kerana tiada pengawet..
seronok buat roti ni..mcm2 corak dan bentuk boleh kita main dgn doh..cuma rajin tak rajin jer..tp kalau ada bm lagilah laju..