4
TARO CHIFFON CAKE


.... السلام عليكم


Sebelum ini dah cuba cifon berasaskan keledek, pisang, strawberi dan cranberi.  Tak rugi mencuba kerana kek-kek cifon tersebut kesemuanya sedap serta memenuhi piawaian citarasa kami sekeluarga. Nak lihat resepinya, boleh cari di label atau pun klik saja pada 'Menu Index' di tab atas.

Hari tu pergi pasar malam beli keladi sebab teringin nak makan pengat. Lepas dibuat pengat ada berbaki lagi. Iza pun rebuslah siap-siap, then simpan dalam fridge. Nak dibuat kuih talam, anak-anak kurang gemar. Jadi terpaksalah diusahakan dengan resepi lain.




Sambil-sambil menonton tv, tangan pun mencapai buku-buku koleksi masakan di rak buku. Satu persatu buku dibuka, helai demi helaian diselak....sudahnya terpandang resepi kek cifon keladi oleh Chef Kevin Chai. Rupanya resepi ni sebenarnya dah lama ditandakan untuk buat tapi selalu tertangguh kes terlupa beli keladi. Ni, keladi dah ada bolehlah diteruskan projek.

Timbang punya timbang....keladi yang ada terlebih daripada yang diperlukan dalam resepi. Nak ditinggalkan sayang pula. Tinggal-tinggalkan pun bukan boleh buat apa sebab sikit. Jadi terpaksalah iza olah sikit resepi asal untuk disesuaikan dengan kuantiti keladi yang ada. Hasilnya memang tak menghampakan.




Iza suka rasa cifon keladi ni. Pada iza, lemak-lemak keladi tu memberi kelebihan rasa pada kek....buatkan kek ni sungguh sedap ditambah lagi dengan teksturnya yang lembut dan gebu. Kalau kek-kek lembut begini usahkan tunggu esok....malam nanti pun dah boleh langsai....

Berikut resepi yang telah iza ubahsuai :
KEK CHIFFON KELADI
:: by Iza Akma SSK


Bahan A :
6 biji telur kuning ~ iza guna telur medium sri murni
210 gm keladi rebus ~ dilecek  (asal 150gm)
150 gm santan ~ 100gm santan kotak + 50gm air
1/4 tsp garam
60 gm minyak jagung
1 tsp esen keladi (asal 1/2 tsp)
50 gm gula kastor
160 gm tepung gandum (asal 180gm)
beberapa titik pewarna ungu

Bahan B :
7 biji putih telur (asal 6 biji)
1/2 tsp cream of tartar
100 gm gula kastor


Caranya :

Untuk bahan A : Satukan telur kuning, keladi lecek, santan, minyak jagung, esen keladi dan gula kastor dalam bekas adunan. Kacau sebati. Ketepikan.

Untuk bahan B: Putar dulu putih telur dengan cream of tartar hingga berbuih. Masukkan gula dan putar pada kelajuan tinggi sehingga kembang, pekat dan bertanduk. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur secara bertahap. Kaupbalikkan secara perlahan sehingga rata dan sebati.

Tuangkan adunan dalam acuan cifon bersaiz 9inci. Bakar pada suhu 170C selama 30-40 minit atau sehingga masak.

Keluarkan dari oven, terbalikkan atas jejaring dan biarkan sejuk. Tanggalkan acuan, dan hiaslah ikut suka.



4 sweet comments:

Mayang ABDUL RAZAK said...

sodap nyer akma.. nak try wat le sbb blue berri jem melambak kat umah x tau nak wat ape.. anak2 kurang ngan jem2 ni kalau ceklet mmg laju depa tu...

IZA AKMA said...

@Mayang ABDUL RAZAK
Puas iza baca balik kot2 typing error ada tertulis jem kat resepi...tp takdak pun. Mayang silap bacalah tuu ataupun tak abis baca...Cifon ni tak langsung gunakan jem, mayang...yg ada cuma keladi

Mayang ABDUL RAZAK said...

takde le kak .. saya plan nak wat kek chiffon blueberi guna resepi ni ... haha mmg x de pun kak .. wat dah tapi berpinggang lak .. tak tau mana silapnyer..

IZA AKMA said...

@Mayang ABDUL RAZAK
Iza tak pasti mengapa kejadian kek yg Mayang buat jadi lagu tu. Iza dh lawat n3 Mayang tentang kek tu...tp yg pastinya resepi kat n3 Mayang tu BUKAN drpd blog SSK jadi iza tak boleh nk komen dgn lebih detail.