1
BISKUT MAZOLA KACANG HIJAU (Green Peas Cookies)



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Masih lagi dengan kukis raya yang tak habis-habis. Hari ini giliran Biskut Mazola Kacang Hijau atau dikenali juga Green Peas Cookies menampilkan dirinya di sini. Kukis ini saya buat dua hari lepas. Dulu pernah buat sekali guna resepi lain ambil kat internet jugak tapi tak puashati langsung dengan rasanya.


Untuk resepi ini saya just buat satu adunan tapi nampak gayanya nak kena duduk depan oven tu lagi ni for second batch. Sebab the first batch tu tak sempat menunggu raya dah habis. Apa cer..... hahhaha. Tak lain tak bukan sebab biskut mazola ni sememangnya meruntun jiwa sesiapa yang memakannya. Makan satu confirm tak cukup..... nak lagi dan lagi tak boleh stop. Itu pasal lah sehari jer dah habis. Biskut ini seriously sedap. Saya beri 5-star for this recipe. Highly recommended!


Saya lakukan sedikit pengubahsuaian. Adunan saya tambah baking powder, hiasan kuning telur saya tambah sedikit susu cair dengan minyak mazola untuk bagi kesan shiny manakala tepung kacang peas pula saya sangaikan dulu supaya biskut ringan dan gebu..... yang mana semuanya ini tidak terdapat dalam resepi asal.

Resepi MAZOLA KACANG HIJAU
by Iza Akma SSK
source ~ Citarasawan



Bahan-Bahan :
120 gm tepung kacang peas
180 gm tepung gandum
20 gm santan serbuk
100 gm gula aising
1/8 tsp baking powder
1/4 tsp garam
120 gm minyak mazola

Hiasan :
1 kuning telur + sedikit susu cair + sedikit minyak mazola


Caranya :
Terlebih dahulu sangaikan sebentar tepung kacang peas. Biarkan sejuk seketika.
Campurkan semua bahan, masukkan minyak mazola dan uli sehingga membentuk adunan. Biarkan dalam 10 minit.
Sukat 1 suduteh penuh adunan, lalu dibulat-bulatkan.
Sapu hiasan atas biskut. Bakar 160C selama 20 minit.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.





1 sweet comments:

farah farhana mohamad sanusi said...
This comment has been removed by the author.