3
RENDANG AYAM CILI API


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Lama SSK tak bersiaran. Mohon maaf banyak-banyak. Cuma kekadang mood tu hilang entah ke mana. Jenuh mengutip dan mencari semula. Walau apapun setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan SSK kalungkan untuk semua pengunjung, tak kira siapa anda samada pertama kali berkunjung, pengunjung & pembaca setia, pembaca senyap dan tak lupa to all my dear followers. Tibanya anda sebagai pengunjung, Pulangnya anda sebagai tetamu. Luv u alls.....

Pantas masa berlalu. Bagai terasa baru semalam Ramadhan datang dan pergi. Masih terbayang kemeriahan Syawal dirai. Janji tetap janji. Setiap yang datang itu pasti akan pergi jua. Kepergiannya diharapkan akan dapat kembali kita temui dan lalui lagi untuk masa depan. Wallahu'alam.




Sana sini ramai lagi yang masih mengada dan menghadiri open house. Jadi bersesuaian dengan tema raya yang masih tinggal tak berapa hari lagi, saya nak share menu yang sinonim sangat dengan raya. Raya seakan tak sah kalau tak ada menu yang satu ni. Apa lagi jika bukan rendang. Rendang ni pula ada banyak variasi..... ada versi utara, tengah, selatan dan timur. Setiap versi ada keistimewaan dan penggemarnya tersendiri.




Biasanya setia cinta ku hanya pada rendang yang warna kemerahan gelap itu.
Setelah bertahun-tahun setia, untuk pertama kali curang juga ku sudahnya..... hahahaha.

Rendang cili api ni, cara memasaknya sama jer macam rendang biasa cuma cili kering tukar dengan cili api manakala bahan-bahan lain sama.

Sekali bila dah pekena memang sedap nak pulak kena dengan regunya, lemang atau ketupat palas...
Makan tak dongak dagu dah.... Berasap & Mantap!

Makan dengan nasi putih pun sodapp! Tq Kak Noor.

Rasa lenguh pulak jari-jari teman naip panjang-panjang... Moh ler nengok resipi.....



RENDANG AYAM CILI API
by IzaAkma SSK
source ~ Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda



Bahan-Bahan :
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
1 paket (320ml) santan  (sy buh 2cwn santan pekat fresh anggaran 500gm)
4 cawan air  (ikut keperluan)
4 helai daun kunyit – dihiris kasar
3 – 4 helai daun limau purut - disiat
2 – 3 keping asam gelugor
2 batang serai - dititik
3 senduk nasi kerisik
2 sudu besar gula perang  (sy buh gula pasir aje)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan DiKisar Halus :
15 biji cili padi hijau
15 biji cili padi merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
6 batang serai – dihiris
5 biji buah keras
Air secukupnya untuk memudahkan bahan-bahan dikisar halus.


Caranya :
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana dan kacau selalu.

2. Masukkan ayam dan gaul rata dengan tumisan bahan kisar tadi. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ayam kecut

3. Kemudian masukkan santan, air, daun kunyit, daun limau purut, serai yang dititik, asam gelugor, gula perang, dan garam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.

4. Tambah kerisik dan kacau lagi. Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak (teknik mereneh).

5. Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul rata. Masukkan juga beberapa biji cili padi yang dititik (optional). Teruskan masak sehingga rendang kering ataupun sedikit berkuah. Matikan api. Bolehlah dihidangkan.



3 sweet comments:

Bicara Kak Noor said...

wah sedapnyaaaa lama akak tak buat rendang macam ni nak kena try jugak ni iza..

Gee® said...

SEdapnya rendang... pasti pedas kan?

tun_telani said...

tu ida.. 30 bijik cili padi.. mmg berasap kalau makan nih.... nk hidang time open house perlu warning dulu kat tetamu, extra spicy.. hihihi...