2
RENDANG PUCUK UBI SERUNDING DAGING


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Macam tajuk drama plak.....hehhe. Nama asal resipi Rendang Pucuk Ubi tapi saya tukar jadi, Rendang Pucuk Ubi Serunding Daging sebab ada bahan yang saya ubah. Menurut penyumbang resipi asal LynnSham @ MyResepi, dengan bahan resipi yang sama cuma tukar pucuk ubi kepada pucuk paku dan tambahkan kerang tersangatlah sedap tapi biasanya tak lah masak sampai kering biar ada basah-basah sikit. Sayuran lain juga boleh digunakan seperti maman dan pegaga. Rencah yang digunakan untuk rendang ni ikan bilis. Kalau nak tukar ayam boleh, itik atau daging pun boleh.

Lepas baca tips Lynn, teringat dalam petiais ada lebihan serunding daging beli masa pergi Terengganu Mac lalu. Serundingnya masih elok cuma nampak agak kering sebab lama tersimpan. So apakata masak rendang pucuk ubi then campur serunding kat dalam. Tambahan lagi rendang pucuk ubi belum pernah try.....inilah first time.


Pucuk ubi yang ada +/-200gm, jadi saya buat separuh resipi. Lagipun bulan puasa.....makan tak banyak mana.....dah siap masak separuh tu pun banyak juga dapat. Saya buat adjustment sikit.....Cili padi tak ada so guna cili kering campur cili merah.....kunyit serbuk ganti dengan kunyit hidup. Kalau ada cili padi, better use cili padi sebab ini masakan negeri sembilan orang dulu-dulu. Rencah ikan bilis saya ganti dengan serunding daging. Santan pulak saya guna santan fresh sebab masak rendang dengan santan kotak kurang sedap. Saya tak masak sampai kering sebab suka yang basah-basah gitu.....sedap digaul dengan nasi.

RENDANG PUCUK UBI SERUNDING DAGING
by IzaAkma SSK


Bahan A :
2 ikat (420 gm) pucuk ubi tanpa tangkai, cuci dan toskan
4 cawan serunding daging (1/2 resipi 2cwn)** ~ iza tambah

Bahan B :
2 cawan Santan Kotak
~ kalau guna santan segar lebih sedap, kuantiti boleh tambah ikut citarasa sebab kalau banyak santan, banyaklah 'serdak'nya
5 batang Serai, dititik
2 keping Asam Gelugor
½ sudu teh Kunyit Serbuk
~ jika guna kunyit hidup, kisar sekali dengan Bahan C
1½ sudu teh Garam / secukup rasa
2 sudu teh Gula ~ jika suka

Bahan C :
6-7 ulas (100 gm) Bawang Merah
1-2 genggam (50-100 gm) Ikan Bilis (iza abaikan)
1 genggam (50 gm) Cili Padi ~ ikut selera sendiri ya


Cara :
Tumbuk/Kisar C.
Satukan B dan C dalam kuali, masak hingga hampir kering, rasa garam/gulanya (sesedap rasa).
Masukkan pucuk ubi dengan serunding (bila masukkan pucuk ubi, akan jadi berair semula). Masak hingga kering sambil dikacau selalu.
Bila siap, hidangkan bersama nasi panas.





2 sweet comments:

Gee® said...

Wah! sedapnya...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)