0
CHOCOLATE CHIP COOKIES


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Pastinya masa-masa begini akak-akak, adik-adik ada yang dah mulai sibuk menyediakan cookies untuk raya yang bakal menjelang. Kalau diikutkan tanpa perlu bersusah payah pun kita masih boleh penuhkan bekas-bekas cookies kita yang cantik-cantik tu dengan cookies yang beraneka rupa beraneka rasa. Bukan susah mana pun, merata-rata orang bisnes biskut.....hanya perlu siapkan ringgit dan pilih mana yang berkenan di hati.

Tapi sesetengah kita ni tak minat beli, lebih gemar dan puashati dapat sediakan sendiri. Buat cookies sendiri pun satu langkah berjimat-cermat memandangkan ini zaman gst harga barang semua naik berganda-ganda.....aduuhhaiii.....sesak nafas. Beli barang keperluan buat kuih kat bakery pun terasa beban sekarang.....belinya tak sampai 8 item dah terbang rm50. Atas faktor itu lah harga biskut di pasaran naik giler-giler. Macam last weekend pergi berbuka di Aeon Setiawangsa. Sambil-sambil menunggu waktu berbuka jalan-jalan cuci mata tengok-tengok cookies.....nampak plak tat nenas sebekas kecil rm20.....beli jugak lah sebab mengidam punya pasal. Sampai rumah kira rupanya tak sampai 25 pcs pun.....kira ok la sebab saiz tatnya besar-besar dan rasa boleh tahan sedap.

Jom pakat-pakat buat biskut chocolate chip ni..... Jommm. Saya tambah cappucino paste ke dalam adunan. Masa tengah bakar baunya semerbak satu rumah. Sunguh sedap, sungguh rangup! Cuba lah.....



CHOCOLATE CHIP COOKIES
by IzaAkma SSK
rcp      ~ Chef Ismail
source ~ PuteriManja



Bahan-bahan :
220 gm Butter
150 gm Gula Perang
130 gm Gula Kastor
2     biji Telur (A)
400 gm Tepung Naik Sendiri*
1/2 sdt Baking Soda*
1/2 sdt Baking Powder* (*ayak bersama)
300 gm Chocolate Chip
150 gm Almond Nib ~ bakar dulu


Cara :
Pukul butter, gula dan gula perang hingga adunan kembang
Masukkan telur dan pukul hingga sebati
Kemudian masukkan tepung, baking powder dan baking soda yang telah diayak tadi. Pukul sebentar hingga rata
Akhir sekali masuk chocolate chip dan badam, kacau hingga sebati
Bakar pada suhu 160C-170C selama 15-18 minit atau sehingga masak (suhu yang dinyatakan hanya sebagai panduan, sila set suhu dan jangkamasa membakar mengikut oven masing-masing)


Nota :
Biskut memang lembut masa baru masak tapi akan rangup setelah sejuk. So biarkan betul-betul sejuk baru simpan dalam bekas kedap uadara.




0 sweet comments: