0
CRANBERRIES WALNUT CORNFLAKES COOKIES


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Salam 5 Syawal.....
Sebelum meneruskan entri, masih belum terlewat untuk SSK mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI Maaf Zahir & Batin kepada semua pengunjung dan pembaca Muslim SSK yang budiman. Semoga Aidilfitri kali ini membawa lebih kebahagiaan dan keceriaan penuh bermakna buat anda semua.

Lepas lima hari beraya baru sempat nak masukkan satu lagi cookies yang tak sempat post sebelum balik kampung hari tu. Resipi ni pun dapat secara kebetulan. Alkisahnya, masa pergi beli bahan buat kuih di Yummy Bangi sebelum bulan puasa hari tu, ada seorang amoi tu duk bagi-bagi cookies suruh customer rasa. Lepas uji-rasa sedap, dengan selamba terus saya tanya resipi. Bukan saya aje yang bertanya.....depa yang lain lepas test rasa pun duk tanya resipi. Amoi tu kata resipi ada, tapi syaratnya kena beli satu tin butter anchor seberat 454gm. Sebab dah berkenan dengan rasa, terus cookies ni masuk list untuk raya.





BISKUT CRANBERRIES WALNUT CORNFLAKES
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
210  gm   Butter (Anchor)
70    gm   Gula Kastor
70    gm   Gula Perang
2      biji   Kuning Telur
240  gm   Tepung Naik Sendiri
100  gm   Cranberries ~ dicincang
90    gm   Walnut ~ dicincang & bakar
200  gm   Cornflakes (Kellogg's)


Cara :
Satukan tepung, cranberries dan walnut. Ketepikan.
Pukul butter, gula & gula perang hingga kembang.
Masuk kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
Masukkan campuran tepung, walnut & cranberries, gaul dengan senduk kayu/spatula hingga rata.
Dengan menggunakan sudu sukatan 1/2tbsp, ambil adunan dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes yang dihancur kasar. Golek-golekkan hingga tersalut sepenuhnya dengan cornflakes.
Aturkan dalam dulang pembakar. Bakar dengan suhu 160C selama 15-18 minit atau sehingga biskut menjadi light brown.
Setelah masak, sejukkan atas jejaring (wire rack). Kemudian bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.






0 sweet comments: