0
SIAKAP MASAK TAUCU


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Alhamdulillah, siap masak dah.
Hari ni masak simple je.....Siakap Masak Taucu.
Masak taucu ni semua orang boleh masak kan. Tak payah tengok resipi pun.....potong-potong, hiris-hiris apa bahan yang nak ikut sesedap tangan orang yang memasak then campak dalam kuali.....siap!


Saya ingat lagi petua Sheila Rusly dalam rancangan Ketuk-Ketuk Ramadan, katanya....jika masak taucu bubuh sos tiram sikit untuk menaikkan rasa lemak. Saya ikut tips sheila sampai la sekarang. Sebelum tu memang tak pernah bubuh pun sebab dulu-dulu dah biasa tengok bonda masak takde la nak bubuh sos tiram bagai. Tapi memang benar, rasa taucu akan lebih bangkit jika bubuh sos tiram.

Masak taucu biarpun senang tapi lain orang lain punya cara masak. Kalau makan kat luar pun, nampak rupa sama macam masak taucu yang selalu kita masak di rumah tapi bila rasa memang beza. Sama jugak resipi Chef Zaidah ni, ada lain sikit tang bahan dan cara masaknya. Nak tau bezanya, jomm tengok resipi.....

IKAN SIAKAP MASAK TAUCU
by IzaAkma SSK
rcp : Zaidah Mohd Noor (Buku Masakan Cita Rasa Malaysia 1000 Resepi Unggul)



Bahan-Bahan :
1 kg ikan siakap/bawal, dibersihkan
Garam secukup rasa
2 sudu besar jus limau nipis
100 gm tepung gandum/tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Minyak masak untuk menggoreng terendam

20 tangkai cili padi, dititik
10 ulas bawang merah, dihiris
5 ulas bawang putih, dihiris
2 tangkai cili merah, dihiris serong
3 tangkai cili hijau, dihiris serong
1.5 cm halia, dihiris
2 batang serai, dititik
2 biji tomato, dipotong 4
100 gm pes taucu (yg ni iza agak-agak je dlm beberapa sudu)
500 ml air
Garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar*, dihiris bulat
sedikit sos tiram & air asam jawa *(*iza tambah)


Cara :
Perapkan ikan dengan garam dan jus limau nipis selama 10 minit.
Campurkan tepung dan lada putih. Sapukan pada ikan.
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dan tumiskan cili padi, bahan-bahan hiris serta serai sehingga wangi.
Masukkan taucu dan kacau sebentar. Tambahkan air, garam, gula, sos tiram dan air asam jawa. Didihkan, kemudian masukkan ikan, tomato dan hirisan bawang besar. Kacau hingga sebati.





0
TALAM UBI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Petang ni saat entri ditulis, di luar hujan lebat.
Cuaca sejuk macam ni perut apalagi mulalah berdondang sayang tambahan pulak tengahari tadi skip makan. Biasa kalau hujan-hujan sedap kalau dapat makan cekodok atau pisang goreng panas-panas. But today no cekodok ya.....


Hari ni terlebih rajin, tu yang buat kuih ni.....Talam Ubi. Lagipun lama rasanya tak menalam.
Dulu masa kecik-kecik kalau apa-apa kuih daripada ubi kayu memang tak pandang sebab sangat-sangat tak suka. Tapi sekarang pantang jumpa, nak-nak kalau ubi rebus.....tak makan nasi pun tak apa.


Kuih talam ubi ni, saya gunapakai dua resipi berbeza.
Untuk lapisan bawah resipi chef Amy Wong daripada buku Aromas of Kuih.
Manakala lapisan atas follow resipi Talam Mak Dara Chef Asma.


Lapisan ubi tu pada saya berlainan sedikit daripada talam ubi lain yang pernah saya makan.
Selalu hanya ubi sahaja tapi yang ni dicampur kelapa parut dengan sago.
Bila digigit kuih ni ada rasa kenyal-kenyal dari sago dan ubi.
Untuk lapisan atas pula boleh adjust/tambah kuantiti gula sesuai ikut citarasa sebab saya ni penawar tak gemar manis-manis. Okay thats all for today.....Adios Amigos!

TALAM UBI
by IzaAkma SSK
rcp : Chef Amy Wong & Chef Asma



Lapisan Bawah :
(A)
450 gm ubi kayu, diparut
100 gm kelapa parut (bhg putih saja)
100 gm biji sago yang telah dimasak
secubit garam

(B)
220 gm gula melaka/merah
50 gm gula
100 ml air
4 helai daun pandan
(Masak sehingga larut & tapis)

Caranya :
Campurkan A dan B.
Sapukan sedikit minyak pada acuan.
Tuangkan adunan ke dalam acuan. Sekiranya menggunakan acuan kecil-kecil, tuangkan adunan hingga memenuhi separuh acuan.
Kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah mendidih. Jika guna acuan besar lebihkan masa mengukus atau kukus hingga masak


Lapisan Atas :
60 gm tepung gandum
60 gm tepung beras
150 ml santan
350 ml air
1 biji telur
1/2 tsp garam
70 gm gula pasir (kalau kurang manis, tambah)
sedikit pewarna oren

Caranya :
Satukan semua bahan dan tapis ke dalam periuk.
Masak hingga naik wap.
Tuang atas lapisan bawah.
Kukus lagi selama 30 minit.





1
RENDANG KACANG PANJANG NOGOGHI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Ada sekali tu lunch kat 'Omak Den' di Setapak. Kedai tu gerai biasa tepi jalan je tapi pelanggan punya lah ramai. Macam-macam lauk ada, yang paling best masak lemak cili apinya yang pelbagai.....lemak cili api daging salai, ayam kampung, ikan, rebung, pucuk ubi, pisang muda, nangka muda dan banyak lagi lah. Semuanya podeh-podeh belako. Itulah dia trademark masakan nogoghi yang sudah semestinya bila makan tu meletus kepedasan dalam mulut

Di situ lah first time saya mula kenal dan merasa rendang kacang panjang. Pastu setiap kali gi makan situ lauk itulah yang saya terkam dulu. Rendang kacang 'Omak Den' ni sedap, tapi awas bila makan boleh berjurai air mata.....pedas giler. Minggu lepas terasa nak lunch lagi kat situ lepas berbulan tak pergi. Sampai-sampai eh eh banner 'Omak Den' dah bertukar nama. Rupanya dah pindah taman melati. Last pergi branch satu lagi kat Kg Pengantin, Setapak bersebelahan restoran Khadijah Ibrahim. Lepas jugak hajat nak makan rendang kacang.




Bila difikir balik takkan bila rasa nak makan je kena gi situ kan. So, cari kat internet. Macam-macam cara rendang kacang ni dimasak dengan penggunaan bahan yang lebih kurang sama. Ada yang masak tumis, ada yang lebur sekali semua dalam kuali. Bila diamati, bahan basic semua hampir sama with main ingredient cili padi atau cili api. Saya pilih tiga resipi. So, daripada tiga saya gabungkan jadi satu dan olah berdasarkan rasa rendang kacang kat 'Omak Den'. Tapi saya ikut cara Sheila@Spices Journey, tumis sebab nak masakkan dulu cili tu supaya tak pedas sangat.

Yess, rasa tak mengecewakan.....dah dekat-dekat dah.....cuma tak dapat 100% sama. Mana boleh nak dapat rasa 100% sama kan.....itu secret resipi orang berniaga. Tapi ini pun dah okay. Tak perlulah nak berkejar meredah jem semata-mata nak cari sesenduk dua rendang kacang.....tak berbaloi. Lagi berbaloi kalau masak sendiri.....save budget.....buat ratah banyak mana pun takde siapa yang larang. Jom tengok resipi.....


RENDANG KACANG PANJANG
by IzaAkma SSK
source : Spices Journey/dapur ibundo/akumama



Bahan-Bahan :
280 gm kacang panjang, dipotong pendek lebih kurang 2 inci
400 gm pedal ayam
500 gm santan pekat
2 batang serai (saiz besar), dititik
1 keping asam gelugor
Garam & Gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Tumbuk :
30 biji cili padi kampung (boleh tambah ikut kepedasan masing-masing)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup


Caranya :
Bersihkan pedal.
Campurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, perapkan seketika.
Masukkan dalam kuali, rebus hingga empuk dan kering airnya.
Angkat dan potong ikut suka tapi jangan terlalu kecil.

Panaskan minyak.
Tumis bahan yang ditumbuk dengan serai yang dititik hingga garing dan hilang bau cili.
Masukkan juga sedikit garam untuk matikan cili itu.
Bila cili dah garing, masukkan pedal ayam tadi dan goreng sebentar.
Masukkan santan pekat dan asam keping.
Bila dah hampir kering dan terbit minyak, masukkan kacang panjang.
Perisakan dengan sedikit gula dan garam secukup rasa.
Kacau rata dan masak hingga sayur kacang agak lembut dan layu.
Siap dan bolehlah dihidangkan.





1
JEMPUT-JEMPUT ROTI BERUDANG


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Resipi dah lama sangat simpan. Sampai terlupa dah, tak buat-buat. Check freezer ada stok udang, roti dua tiga hari lepas pun ada berbaki lagi. Bila baca resipi macam pelik sikit sebab bubuh serbuk kari dalam bancuhan. Atau teman seorang je tak pernah tahu. Selama ni tak pernah lagi buh serbuk kari buat jejemput. Duk pikior jugak apa ler rasanya ya. Daripada duk memikior, why not i give it a try.....siap nanti tau ler camne rasanya.


Bila dah makan tak de yang pelik. Walaupun ada serbuk kari tapi takde ler terasa sangat. Memang sedap!! Nak-nak ada udang lagi kat dalam. Itu yang menambahkan rasa manis dan keenakan jemput-jemput ni. Tak rugi teman mencuba. Next time boleh buat lagi dan lagi....

JEMPUT-JEMPUT ROTI BERUDANG
by IzaAkma SSK
source : PuteriManja Fb


Bahan-Bahan :
5 keping roti sandwich
200 gm udang segar
1 sudu kecil serbuk kari (ikan/daging)
1 biji bawang besar
1 biji telur
1 sudu kecil garam/serbuk perasa
260 gm tepung gandum
120 ml air/secukupnya
1/4 sudu kecil soda bikarbonat (optional)
1 biji cili merah ~ buang biji dan hiris halus*
1 biji cili hijau ~ buang biji hiris halus* (* iza tambah)

Caranya :
Potong udang kecil-kecil. Kalau guna udang kering, rendam dan tumbuk kasar.
Bawang dipotong dadu kecil.
Rendam roti dalam air sejuk sebentar supaya kembang. Toskan dan hancurkan/koyakkan roti kasar-kasar.
Satukan roti, tepung, bawang, hirisan cili, serbuk kari, telur, air dan garam/serbuk perasa. Bancuh macam buat cekodok biasa.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
Makan panas-panas bersama sos cili thai atau apa-apa sos cili yang lain.



1
GERANG ASAM DAGING


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Semalam tengok Aroma Tradisi di tv3. Salah satu menu yang ditunjukkan ialah Gerang Asam Daging negeri Melaka. Hanya nama bahan yang dinyatakan tapi sukatan tepat tak ada. Sebab nampak sedap, saya pun ambil kertas pen terus catat ramuan. Bila digoogle memang banyak resipi yang keluar. Tapi saya terberkenan dengan satu resipi tu sebab ramuan hampir-hampir sama.

Dah ramai yang tahu kan masakan apa gerang asam ni. Yang tak tahu tu.....nama lainnya ialah Asam Pedas.




Resipi tu saya guna hanya sebagai panduan, tak follow 100%. Modify sikit ikut bahan yang saya catat. Untuk masakan ni lebih sesuai gunakan daging tetel (yang berlemak-lemak sikit) tapi saya guna daging batang pinang. Ahli rumah ni pulak tak gemar pedas-pedas so saya tak bubuh lada hitam dan kurangkan cili kisar. Siapa yang suka lebih pedas boleh lah tambah lagi cili kisar ataupun lada hitam.




Kalau asam pedas ikan lebih sedap jika kuahnya sedang-sedang, tak pekat dan tak cair. Asam pedas daging ni pulak lebih sedap kalau pekat, di mana kuahnya bersalut dengan daging.....cair tak sedap. Tapi terpulang lah ikut citarasa masing-masing, tepuk dada tanya selera.

Di sini saya sertakan dua versi resipi, satu yang saya olah ikut ramuan seperti dalam Aroma Tradisi dan satu lagi resipi asal dari MyResipi.



GERANG ASAM DAGING
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
500 gm daging batang pinang
2 batang serai (saiz kecil), dititik
4 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 cawan cili kisar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kunyit
2 biji ubi kentang
2 sudu makan kerisik
1 cawan air asam jawa (drp segenggam biji asam jawa)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Kisar :
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai (saiz kecil)


Caranya :
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar. Masukkan sekali serai yang dititik.
Setelah bahan tumis naik bau, masukkan cili kisar bersama serbuk jintan manis dan putih, serbuk kunyit dan belacan. Goreng sehingga pecah minyak dan garing. Masukkan kerisik, kacau dan biarkan sekejap.
Masuk pula daging, ubi kentang, daun kunyit dan daun limau. Biarkan masak sehingga kering air daging.
Setelah daging empuk, baru masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Jika tak suka terlalu pekat tambah sikit lagi air tapi jangan terlalu banyak nanti kuahnya cair tak sedap.
Renehkan sekejap hingga terbit minyak dipermukaan. Angkat

source : rizalia @ MyResipi

Bahan-bahan :(bila dah siap masak boleh utk 5 org makan)
600 gram daging tetel (daging yg berlemak sket)
Sebiji bawang besar (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
seinci halia (ditumbuk)
seinci lengkuas (ditumbuk)
2~4 batang serai (diketuk-kalau kecik letak 4)
4 helai daun limau purut
sehelai daun kunyit
Cili kering (bila dah blend jadi 500ml kat belnder tu~4 senduk besar)
1 senduk besar minyak masak
250 ml air asam jawa (drpd segenggam biji asam jawa)
1 sudu teh biji ketumbar, lada hitam, jintan putih, jintan manis dan sebiji buah keras(disangai dan tumbuk kasar)


Caranya :
Panaskan minyak masak, tumis bahan2 yg telah ditumbuk seperti bwg besar, bwg putih, halia dan lengkuas. Masukkan sekali serai yg telah diketuk dan juga rempah ratus yg telah ditumbuk.
Setelah bahan2 tumis naik bau, masukkan pula cili kering yang telah dikisar tadi. Goreng sehingga pecah minyak dan garing. Masukkan pula daun limau purut dan daun kunyit.
Masukkan daging yg telah dibasuh bersih dan biarkan sehingga kering air daging. Jika daging masih belum empuk, campurkan 1 liter air. Biarkan sehingga air menjadi setengah daripada tadi. (menggunakan api yg kecil)
Setelah daging empuk, baru la masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Masakkan ini rasanya masam2 pedas dan juga kuahnya pekat. Jadi semasa memasak selalu la merasanya tahap masamnya ye...
Setelah siap, boleh dihidangkan dengan nasi panas, ulam2, telur asin dan sambal belacan. Selamat Menjamu Selera.



0
GREEN PEA CAKE


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Hello, I'm back.....

Apa khabar semua...?

Lama SSK sunyi sepi. Lepas dicongak, ada lah lima bulan dapur maya ni tak bersiaran. Sesekali jengah jugak tengok kalau ada apa-apa yang perlu dikemaskinikan. Maklumlah blog kalau lama sangat tinggal tak dijenguk, nanti ada pulak iklan yang mana-mana entah datang duk ambil alih menumpang. Dah jadi macam tu problem lain pulak timbul.....jenuh nak bagi clearkan semua.




Ok, entri hari ni ada kena mengena dengan kacang peas.
Sebelum ni dah pernah post entri biskut mazola menggunakan kacang peas@green peas di SINI.
Kalau green peas ni dapat menghasilkan biskut yang super sedap, apakata pelbagaikan penggunaannya menjadi versi lain. Sure sedap jugak kan.

Kita buat kek dengan green peas, Jomm.....




Kek ni sesuai untuk sajian minum petang.

Tepat telahan saya, green peas juga sedap dibuat kek. Kek ada rasa lemak-lemak kacang.
Walaupun ada campuran tepung roti, tekstur kek tetap lembut dan yang penting moist. Buatnya pun mudah sama seperti membuat kek-kek butter yang lain.

Sesiapa yang ada lebihan tepung green peas tu, bolehlah try kek ni.....mana tau menepati selera.....tak cuba tak tau kan. Selamat mencuba!


KEK GREEN PEA
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
180gmbutter
150gmgula kastor
120gmtepung roti@high protein flour
50gmtepung naik sendiri@self-raising flour
50gmtepung green pea
50mlsusu soya/susu segar
3bijitelur
Pewarna hijau (jika suka)


Caranya :
Satukan ketiga-tiga tepung dan ayakkan bersama. Ketepikan.
Pukul butter dengan gula hingga kembang.
Masuk telur satu persatu sambil dipukul lagi hingga kembang.
Masuk tepung sedikit sedikit, kaupbalikkan hingg sebati.
Masuk susu, gaul rata dan sebati.
Ambil anggaran 2 sudu makan, warnakan dengan pewarna hijau.
Tuang adunan dalam loyang kek yang sesuai. Tompok-tompokkan bahagian atasnya dengan adunan berwarna hijau.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu mengikut suhu oven masing-masing. (saya bakar dengan suhu 150C anggaran 40-50 minit dengan api atas dan bawah+kipas)