0
TALAM KASWI KELADI

Lepas terpandang di mukabuku sana , saya terus berkata , why not? Tak cuba kita tak tau. Lagipun kuih kaswi keladi bukan satu versi saja... macam-macam versi ada. Walaupun bahan lebih kurang sama , rasa lain-lain.
Ternyata sedap, penuh rasa keladi , lembut dan tak kenyal sangat. Rasanya juga tak macam kaswi keladi biasa yang lain. Ia ada kelainannya tersendiri.

TALAM KASWI KELADI
by House of SSK
source : Maamon Hj Mohamad
BAHAN A :
  • 300 gm Keladi
    (buang kulit , timbang , rebus hingga empuk dengan sedikit garam  &  tos)
  • 70 gm Tepung Ubi 
  • 90 gm Tepung Beras
  • 225 gm Gula   
  • 300 ml Santan   
  • Pewarna Ungu
  • 1/2 biji Kelapa Parut Putih + sedikit Garam
    (kukuskan sekejap supaya tak cepat basi)

CARA PENYEDIAAN :
❀  Keladi + santan + gula ~ blend hingga halus
❀  Tuangkan bahan kisar ke dalam campuran tepung ubi + tepung beras + secubit garam , kacau sebati dengan whisk
❀  Bubuh pewarna ungu dan kacau rata
❀  Sediakan loyang dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekeliling
❀  Kukus selama 25 minit atau sehingga masak  (pastikan pengukus sudah betul-betul panas)
❀  Setelah siap kukus biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong
❀  Gaul dengan kelapa parut
❀  Siap untuk dinikmati


CATATAN HoSSK :
# masih lagi terasa manis walaupun dah kurangkan gula kepada 200 gm , kena kurangkan lagi sikit 
# santan sotak 150 gm + air 150 gm




0 sweet comments: