TALAM KASWI KELADI
Lepas terpandang di mukabuku sana , saya terus berkata , why not? Tak cuba kita tak tau. Lagipun kuih kaswi keladi bukan satu versi saja... macam-macam versi ada. Walaupun bahan lebih kurang sama , rasa lain-lain.
Ternyata sedap, penuh rasa keladi , lembut dan tak kenyal sangat. Rasanya juga tak macam kaswi keladi biasa yang lain. Ia ada kelainannya tersendiri.
source : Maamon Hj Mohamad
❀ Tuangkan bahan kisar ke dalam campuran tepung ubi + tepung beras + secubit garam , kacau sebati dengan whisk
❀ Bubuh pewarna ungu dan kacau rata
❀ Sediakan loyang dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekeliling
❀ Kukus selama 25 minit atau sehingga masak (pastikan pengukus sudah betul-betul panas)
❀ Setelah siap kukus biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong
❀ Gaul dengan kelapa parut
❀ Siap untuk dinikmati
CATATAN HoSSK :
# masih lagi terasa manis walaupun dah kurangkan gula kepada 200 gm , kena kurangkan lagi sikit
# santan sotak 150 gm + air 150 gm
Ternyata sedap, penuh rasa keladi , lembut dan tak kenyal sangat. Rasanya juga tak macam kaswi keladi biasa yang lain. Ia ada kelainannya tersendiri.
TALAM KASWI KELADI
by House of SSKsource : Maamon Hj Mohamad
BAHAN A :
- 300 gm Keladi
(buang kulit , timbang , rebus hingga empuk dengan sedikit garam & tos) - 70 gm Tepung Ubi
- 90 gm Tepung Beras
- 225 gm Gula
- 300 ml Santan
- Pewarna Ungu
- 1/2 biji Kelapa Parut Putih + sedikit Garam
(kukuskan sekejap supaya tak cepat basi)
CARA PENYEDIAAN :
❀ Keladi + santan + gula ~ blend hingga halus❀ Tuangkan bahan kisar ke dalam campuran tepung ubi + tepung beras + secubit garam , kacau sebati dengan whisk
❀ Bubuh pewarna ungu dan kacau rata
❀ Sediakan loyang dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekeliling
❀ Kukus selama 25 minit atau sehingga masak (pastikan pengukus sudah betul-betul panas)
❀ Setelah siap kukus biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong
❀ Gaul dengan kelapa parut
❀ Siap untuk dinikmati
CATATAN HoSSK :
# masih lagi terasa manis walaupun dah kurangkan gula kepada 200 gm , kena kurangkan lagi sikit
# santan sotak 150 gm + air 150 gm
No comments:
Post a Comment