0
KUAH KACANG SEMPOI


Raya hari tu tak puas makan. Asyik layan tetamu sampai lupa makan. Sedar-sedar kuah kacang berbaki sikit jer lagi. Sementara mood raya masih suam-suam kuku ni buat lagi tapi resipi lain , yang raya hari tu of coz lain... special sikit sebab resipi warisan keluarga. Kuah kacang yang ni pun tak kurang sedap jugak , pernah buat dua tiga kali dah sebelum ini. So semalam ulang buat lagi. Nasi impit rebus yang segera jer , tak sempat la nak impit impit. Sampingannya Sambal Daging dengan rasa ala ala rendang.

KUAH KACANG SEMPOI
by House of SSK
source : Ummi Zaihadi_HSH

BAHAN A :
  • 1 1/2 cwn Kacang Tanah
    - goreng tanpa minyak hingga nampak ada yang mengelupas kulit
    - angkat , ramas & buang kulit tapi jangan dibuang semua... tinggalkan sebahagian berkulit
    - kisar agak halus , ketepikan
BAHAN B ~ dikisar :
  • 30 tangkai Cili Kering  |  potong - masak sekejap - tos - buang biji
  • 8 - 10 ulas Bawang Merah
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1/2 inci Lengkuas
  • 2 - 3 batang Serai  |  ambil bahagian putih sahaja - hiris halus
BAHAN C :
  • 3 batang Serai  |  diketuk
  • 3 sdb Air Asam Jawa
  • 1 sdb Udang Kering  |  rendam dalam air panas - tos - tumbuk halus
  • 1/2 keping Gula Melaka
  • 4 sdb Gula Pasir / secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 cwn Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya

CARA PENYEDIAAN :
❀  Panaskan minyak dalam periuk
❀  Tumis Bahan (B) dan serai yang diketuk dengan api sederhana hingga pecah minyak... kacau selalu
❀  Masukkan kacang tanah dan udang kering
❀  Kacau sekejap , tambah air anggaran 1 1/2 cwn
❀  Renih dengan api sederhana perlahan hingga kuah kacang berminyak  (dalam 10 - 15 minit)
❀  Bila kuah agak pekat , masukkan gula melaka , gula pasir , air asam jawa dan tambah lagi air sebanyak 1 1/2 - 2 cwn air
❀  Masak lagi hingga mendidih
❀  Masukkan garam secukup rasa
❀  Renihkan dengan api perlahan hingga kuah sedikit pekat dan terbit minyak di permukaan
❀  Seimbangkan rasa dan tutup api


CATATAN HoSSK :
# kacang dikisar semua tanpa dibuang kulit
# bawang putih... 1 sdt puri bawang putih , agak-agak penuh bukan mumbung
# air asam jawa... 1 sdm penuh pes asam jawa
# gula melaka... 3 sdm gula merah
# gula pasir... tak bubuh (dah cukup rasa manis daripada gula merah)



Kalau dah di dapur memang tangan tak reti duk diam. Ini ler namanya takde kerja cari kerja. Takde dalam senarai wajib cuba pun. Saja jer try untuk minum petang sebelum keluar hantar Puteri , my daughter balik kampus. Rasa dah ok cuma masih tak mencapai gred kepuasan hati. Akan cuba perbaiki lagi lain kali...

Teh Ais Cincau
(tanpa air batu cuma sejukkan dalam fridge je... lemak manis cukup , tapi macam kurang sesuatu)

Kek Pandan Nutella
(tekstur lembut cuma paras tak seindah rasa... hehe)




0 sweet comments: