Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Betik Muda
SELALUNYA KALAU KAT KEDAI2 MAKAN MASAKAN THAI, BIASA KITA LIHAT BETIK MUDA DIBUAT KERABU/SOMTAM. SAYA PULA MEMASUKKAN BETIK NI KE DLM MASAKAN LAUK FAVOURITE KAMI SEKEUARGA...AYAM MASAK LEMAK CILI API. KEBIASAANNYA UBI KENTANG/NANGKA MUDA MENJADI PILIHAN TP SAYA GANTIKAN DGN BETIK MUDA MEMANDANGKAN ADA DUA BIJI BETIK DI RUMAH NI YG BELUM TERUSIK. SELAIN DIBUAT GULAI, SERINGKALI JUGA SAYA TAMBAHKAN BETIK MUDA KE DLM MASAKAN KARI ATAUPUN MASAK ASAM PEDAS AYAM/DAGING.
RESEPINYA SAMA JE DGN MASAK CILI API YG LAIN...CUMA PENAMBAHAN DAUN KESUM, KISAR SEKALI BERSAMA CILI DAN MASAKLAH SEPERTI BIASA. TAPI BETIK TU HENDAKLAH DIMASAK HINGGA AGAK2 EMPUK...KALAU TIDAK NANTI TAK SEDAP...KERAS. KALAU ADA YG TANYA RASANYA, MEMANG ADA KELAINAN SIKIT. KALAU KAWAN2 NAK TAHU TANG MANA KELAINANNYA...CUBALAH YE...MEMANG SEDAP..PASTI BETIK YG HABIS DULU.
No comments:
Post a Comment