Cucur Badak
ASSALAMUALAIKUM...TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YG SUDI MENZIARAHI RUMAH SAYA YG TIDAK SEBERAPA NI. N3 HARI NI, KUIH CUCUR BADAK. BAGAIMANA ALKISAHNYA KUIH NI MENDAPAT NAMA...TAK PASTILAH PULA. KREATIF BETUL ORG DULU2 BERI NAMA KAN...KALAU TAK KITA SEBAGAI IBU2 MEMPERKENALKAN KUIH2 TRADISI KPD ANAK2, SIAPA LAGI...BETUL TAK? JGN ASYIK SAJIKAN ANAK2 DGN MAKANAN BARAT HINGGAKAN KUIH2 DAN MAKANAN TRADISI KITA DIPINGGIRKAN. OKLAH JGN CELOTEH PANJANG LAGI JOM TENGOK RESEPI..
CUCUR BADAK
BAHAN DOH:
1 KG KELEDEK PUTIH
1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN TEPUNG UBI
BAHAN INTI:
1/2 BIJI KELAPA PARUT
1 BATANG SERAI
100 GM UDANG KERING
5 TANGKAI CILI KERING - TAK PERLU DIRENDAM (NAK PEDAS TAMBAH LAGI YE..)
1 LABU BAWANG SEDERHANA BESAR
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU MAKAN JINTAN MANIS (NI SAYA TAMBAH SENDIRI)
SEDIKIT AIR ASAM JAWA
2 SUDU BESAR GULA
GARAM SECUKUP RASA
CARA MASAK INTI:
1. CILI KERING, BAWANG BESAR, BAWANG PUTIH DAN JINTAN MANIS DIGORENG DENGAN 1 TSP MINYAK DGN API YANG KECIL HINGGA NAIK BAU DAN BAWANG SERTA CILI KELIHATAN GARING SIKIT (JGN HANGUS NNT PAHIT PULA..)
2. KISAR HALUS BAHAN YG DIGORENG TADI BERSAMA SERAI DAN UDANG KERING.
3. CAMPURKAN BAHAN KISAR, AIR ASAM JAWA, GULA DAN GARAM BERSAMA KELAPA PARUT, GAUL RATA.
4. GORENGKAN CAMPURAN KELAPA PARUT TADI TANPA MINYAK DLM KUALI SEHINGGA MASAK.
CARA BUAT KUIH:
1. KELEDEK DIKUPAS KULIT & DIREBUS SEHNGGA EMPUK.
2. SETELAH EMPUK TOSKAN, KEMUDIAN LECEK SEHINGGA HALUS. BIARKAN KELEDEK SEKETIKA.
3. DAH SEJUK, BARU MASUKKAN TEPUNG GANDUM & TEPUNG UBI, ULI SEHINGGA SEBATI.
4. AMBIL SEDIKIT DOH SEBESAR BOLA HOKI DAN LEPERKAN, MASUKKAN INTI DAN BULATKAN DOH SEMULA. BUAT HINGGA HABIS SEMUA DOH DAN GORENG.
5. BILA KEKUNINGAN, ANGKAT DAN TOSKAN MINYAK.
NOTA: KUIH NI MASIH KEKAL LEMBUT WALAUPUN KEESOKAN HARINYA.
No comments:
Post a Comment