Kaswee Pandan Lapis
BUAT KUIH NI ATAS PERMINTAAN ANAK2. DAH BANYAK KALI DAH BUAT KUIH NI...AMBIL RESEPI DARI BLOG MATGEBU. RESEPI NI SUNGGUH SEDAP, TAK RUGI MENCUBANYA. SELALUNYA SAYA BUAT KASWEE YG SATU COLOUR AJE TP KALI NI SAYA BUAT BERLAPIS2 (IDEA DARI DAPUR RINN). KERJANYA AGAK REMEH SIKIT SBB NAK KUKUS SELAPIS2 TP SBB SUKA TENGOK KUIH YG CANTIK2...TAK KISAH LAH...JANJI HASILNYA MEMUASKAN HATI DAN YG PENTING...SEDAP.
KASWEE PANDAN LAPIS
LAPISAN GULA MERAH
BAHAN A:
175 GM GULA MERAH
120 GM GULA PASIR
225 ML AIR
1 HELAI DAUN PANDAN
BAHAN B:
95 GM TEPUNG GANDUM
60 GM TEPUNG UBI
30 GM TEPUNG BERAS
450 ML AIR
1/2 CMB AIR KAPUR
1/2 CMB PEWARNA COKLAT (SAYA GANTI DGN 1/4 TSP CAPPUCINO
PASTE)
CARANYA:
1. SATUKAN BAHAN A DAN MASAKKAN ATAS API SEDERHANA HINGGA GULA LARUT. SEJUKKAN.
2. SATUKAN BAHAN B DLM SATU BEKAS. KACAU RATA DGN WHISK.
3. SATUKAN NO 1 DAN NO 2. KACAU RATA DAN TAPIS.
LAPISAN PANDAN
BAHAN A:
295 GM GULA PASIR
225 ML AIR
1 HELAI DAUN PANDAN
BAHAN B:
95 GM TEPUNG GANDUM
60 GM TEPUNG UBI
30 GM TEPUNG BERAS
450 ML AIR PANDAN (KISAR 5-6 HELAI DAUN PANDAN)
1/2 CMB AIR KAPUR
SEDIKIT PANDAN PASTE & PEWARNA HIJAU (JIKA PERLU)
CARANYA:
1. CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PANDAN SAMA SEPERTI LAPISAN GULA MERAH.
2. SETELAH SIAP ADUNAN UNTUK DUA LAPISAN ITU, BOLEHLAH MULA MENGUKUS DGN AIR MENDIDIH SELAPIS DEMI SELAPIS. ACUAN HENDAKLAH DISAPU DGN SEDIKIT MINYAK.
3. BALUT TUTUP KUKUS DGN KITCHEN TOWEL ATAUPUN LAP TUTUP KUKUS SETIAP KALI MENUANG LAPISAN BARU.
4. BIARKAN SEJUK BETUL SEBELUM DIPOTONG DAN HIDANGKAN BERSAMA KELAPA PARUT YG DIGAUL DGN SEDIKIT GARAM.
5. JIKA SUKA BOLEH JUGA DIKUKUS DALAM ACUAN LOMPANG YG COMEL2 TU.
KASWEE PANDAN LAPIS
LAPISAN GULA MERAH
BAHAN A:
175 GM GULA MERAH
120 GM GULA PASIR
225 ML AIR
1 HELAI DAUN PANDAN
BAHAN B:
95 GM TEPUNG GANDUM
60 GM TEPUNG UBI
30 GM TEPUNG BERAS
450 ML AIR
1/2 CMB AIR KAPUR
1/2 CMB PEWARNA COKLAT (SAYA GANTI DGN 1/4 TSP CAPPUCINO
PASTE)
CARANYA:
1. SATUKAN BAHAN A DAN MASAKKAN ATAS API SEDERHANA HINGGA GULA LARUT. SEJUKKAN.
2. SATUKAN BAHAN B DLM SATU BEKAS. KACAU RATA DGN WHISK.
3. SATUKAN NO 1 DAN NO 2. KACAU RATA DAN TAPIS.
LAPISAN PANDAN
BAHAN A:
295 GM GULA PASIR
225 ML AIR
1 HELAI DAUN PANDAN
BAHAN B:
95 GM TEPUNG GANDUM
60 GM TEPUNG UBI
30 GM TEPUNG BERAS
450 ML AIR PANDAN (KISAR 5-6 HELAI DAUN PANDAN)
1/2 CMB AIR KAPUR
SEDIKIT PANDAN PASTE & PEWARNA HIJAU (JIKA PERLU)
CARANYA:
1. CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PANDAN SAMA SEPERTI LAPISAN GULA MERAH.
2. SETELAH SIAP ADUNAN UNTUK DUA LAPISAN ITU, BOLEHLAH MULA MENGUKUS DGN AIR MENDIDIH SELAPIS DEMI SELAPIS. ACUAN HENDAKLAH DISAPU DGN SEDIKIT MINYAK.
3. BALUT TUTUP KUKUS DGN KITCHEN TOWEL ATAUPUN LAP TUTUP KUKUS SETIAP KALI MENUANG LAPISAN BARU.
4. BIARKAN SEJUK BETUL SEBELUM DIPOTONG DAN HIDANGKAN BERSAMA KELAPA PARUT YG DIGAUL DGN SEDIKIT GARAM.
5. JIKA SUKA BOLEH JUGA DIKUKUS DALAM ACUAN LOMPANG YG COMEL2 TU.
No comments:
Post a Comment