Kaswi Beriani
HARI INI SAYA NAK SHARE DENGAN YOU ALL SATU LAGI KUIH...SEKALI TENGOK SEPERTI CARA BERLAUK...RUPA JE HAMPIR SAMA TAPI RASA LAIN-LAIN. KASWI BERIANI NI, KALAU NAK TAHU ADA RASANYA YANG TERSENDIRI. TAK NAK KOMEN BANYAK SEBAB LAIN ORANG LAIN CITARASA KAN...
KALAU KAT ATAS TU, KUKUS DALAM ACUAN LOMPANG...YANG NI PULA DIKUKUS DALAM LOYANG DAN DIPOTONG. JANGAN JELING JE, TRY LAH BUAT.
KASWI BERIANI
BAHAN UNTUK LAUK:
250 GM DAGING KISAR
50 GM KISMIS KUNING (replace dgn black raisin)
50 GM REMPAH BERIANI
1 TANGKAI DAUN KETUMBAR - DIHIRIS
1 TANGKAI DAUN PUDINA - DIHIRIS (tak letak pun)
SECUKUP MINYAK MASAK
GARAM & GULA SECUKUP RASA
HIASAN:
2 BIJI CILI MERAH - BUANG BIJI DAN HIRIS NIPIS
DAUN SUP & DAUN BAWANG - DIHIRIS HALUS
BAHAN KISAR:
1 LABU BAWANG BESAR
1 HIRIS HALIA
2 ULAS BAWANG PUTIH
3 TANGKAI CILI KERING
BAHAN UNTUK KASWI:
200 GM TEPUNG BERAS
100 GM TEPUNG UBI
50 GM TEPUNG JAGUNG
1000 ML SANTAN
1 TSP AIR KAPUR
1 TSP LEMON YELLOW COLOURING
GARAM SECUP RASA.
CARA MASAK LAUK:
1. PANASKAN MINYAK, GORENG KISMIS SEBENTAR LALU DIANGKAT DAN KETEPIKAN.
2. TUMIS REMPAH KISAR DAN KACAU HINGGA BANGKIT AROMANYA.
3. MASUKKAN PULA REMPAH BERIANI, DAGING DAN GARAM. MASAK SEHINGGA DAGING EMPUK DAN KERING.
4. MASUKKAN PULA HIRISAN DAUN KETUMBAR, PUDINA DAN KISMIS. GAUL LAGI.
5. ALIHKAN DALAM PINGGAN DAN SEJUKKAN.
CARA BUAT KASWI:
1. GAUL RATA SEMUA BAHAN KASWI.
2. MASAK ATAS API SEDERHANA SEHINGGA PEKAT SEDIKIT LALU DIANGKAT.
3. TUANG KE DALAM ACUAN DAN KUKUS SELAMA 20 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK.
4. SEWAKTU MASIH PANAS LAGI, TABURKAN LAUKNYA DAN TEKAN SEDIKIT DI PERMUKAAN KASWI ITU. KEMUDIAN TABURKAN PULA DENGAN HIRISAN LADA MERAH, DAUN SUP & DAUN BAWANG.
KALAU KAT ATAS TU, KUKUS DALAM ACUAN LOMPANG...YANG NI PULA DIKUKUS DALAM LOYANG DAN DIPOTONG. JANGAN JELING JE, TRY LAH BUAT.
KASWI BERIANI
BAHAN UNTUK LAUK:
250 GM DAGING KISAR
50 GM KISMIS KUNING (replace dgn black raisin)
50 GM REMPAH BERIANI
1 TANGKAI DAUN KETUMBAR - DIHIRIS
1 TANGKAI DAUN PUDINA - DIHIRIS (tak letak pun)
SECUKUP MINYAK MASAK
GARAM & GULA SECUKUP RASA
HIASAN:
2 BIJI CILI MERAH - BUANG BIJI DAN HIRIS NIPIS
DAUN SUP & DAUN BAWANG - DIHIRIS HALUS
BAHAN KISAR:
1 LABU BAWANG BESAR
1 HIRIS HALIA
2 ULAS BAWANG PUTIH
3 TANGKAI CILI KERING
BAHAN UNTUK KASWI:
200 GM TEPUNG BERAS
100 GM TEPUNG UBI
50 GM TEPUNG JAGUNG
1000 ML SANTAN
1 TSP AIR KAPUR
1 TSP LEMON YELLOW COLOURING
GARAM SECUP RASA.
CARA MASAK LAUK:
1. PANASKAN MINYAK, GORENG KISMIS SEBENTAR LALU DIANGKAT DAN KETEPIKAN.
2. TUMIS REMPAH KISAR DAN KACAU HINGGA BANGKIT AROMANYA.
3. MASUKKAN PULA REMPAH BERIANI, DAGING DAN GARAM. MASAK SEHINGGA DAGING EMPUK DAN KERING.
4. MASUKKAN PULA HIRISAN DAUN KETUMBAR, PUDINA DAN KISMIS. GAUL LAGI.
5. ALIHKAN DALAM PINGGAN DAN SEJUKKAN.
CARA BUAT KASWI:
1. GAUL RATA SEMUA BAHAN KASWI.
2. MASAK ATAS API SEDERHANA SEHINGGA PEKAT SEDIKIT LALU DIANGKAT.
3. TUANG KE DALAM ACUAN DAN KUKUS SELAMA 20 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK.
4. SEWAKTU MASIH PANAS LAGI, TABURKAN LAUKNYA DAN TEKAN SEDIKIT DI PERMUKAAN KASWI ITU. KEMUDIAN TABURKAN PULA DENGAN HIRISAN LADA MERAH, DAUN SUP & DAUN BAWANG.
No comments:
Post a Comment