Murtabak Paratha
CARA MUDAH BUAT MURTABAK...HANYA PERLU MASAKKAN INTINYA SAJA.
INTINYA LAIN,TAK SAMA MACAM YANG DI JUAL KAT PASAR MALAM TU...MY GRANDMOTHER YANG AJARKAN. MY GRANDMOTHER SUKA BUAT MURTABAK NI ESPECIALLY BULAN PUASA...ROTI CANAINYA BUAT SENDIRI...SIAP TEBAR LAGI. DALAM RAMAI-RAMAI CUCUNYA, SAYALAH YANG BERMINAT NAK BELAJAR BUAT...YANG LAIN TAK AMBIL PUSING PUN...TAU SIAP DAN MAKAN JE. PUASLAH DIA DUK AJAR MACAM MANA NAK BUAT & TEBAR ROTI CANAI TAPI LAST-LAST CUCUNYA NI AMBIL SHORTCUT JE...GUNA ROTI CANAI SEGERA. APAPUN MEMANG SEDAP, KAYA DENGAN ISI AYAM, TELUR DAN BERKHASIAT KERANA ADA CAMPURAN SAYURAN DIDALAMNYA...
MURTABAK PARATHA
BAHAN-BAHAN:
2 PEKET ROTI CANAI SEGERA (saya guna brand KAWANKU sbb mudh utk lipatkan nnt)
INTI:
300 GM ISI AYAM
6 BIJI TELUR
3 BIJI CILI MERAH (yang besar)-ditumbuk
2 BIJI BAWANG BESAR - dihiris
1 ULAS BAWANG PUTIH - dihiris
1/2 BIJI KUBIS BULAT (yang besar)
1 IKAT (20 tangkai) DAUN KUCAI - dipotong2 sepanjang 1inci
1/2 KIUB AYAM (optional)
1 TANGKAI DAUN SUP }
1 TANGKAI DAUN BAWANG } dihiris halus
GARAM & GULA SECUKUP RASA
CARANYA:
1. TUMISKAN BAWANG YANG DIHIRIS SEHINGGA NAIK BAU.
2. MASUKKAN CILI YANG DITUMBUK. TUMIS SEHINGGA WANGI.
3. MASUKKAN AYAM DAN KIUB AYAM. KACAU HINGGA AYAM MASAK.
4. MASUKKAN KUBIS, MASAK HINGGA KUBIS SETENGAH LAYU.
5. MASUKKAN DAUN KUCAI, HIRISAN DAUN BAWANG & SUP, GARAM & GULA SECUKUP RASA.
6. LAST SEKALI, PECAHKAN TELUR DALAM BEKAS-DIPUKUL RATA DGN GARFU DAN MASUKKAN KEDALAM SAYURAN TADI. MASAK SEHINGGA KERING. KETEPIKAN.
7. AMBIL SEKEPING ROTI CANAI, ISIKAN INTI PADA SEBELAH BAHAGIAN. LIPATKAN DUA. TEKAN KELILING DENGAN GARFU (macam buat karipap).
8. KEMUDIAN MASAKKAN MURTABAK TADI DIATAS KUALI NON-STICK DENGAN SEDIKIT SAJA MINYAK/MARJERIN.
INTINYA LAIN,TAK SAMA MACAM YANG DI JUAL KAT PASAR MALAM TU...MY GRANDMOTHER YANG AJARKAN. MY GRANDMOTHER SUKA BUAT MURTABAK NI ESPECIALLY BULAN PUASA...ROTI CANAINYA BUAT SENDIRI...SIAP TEBAR LAGI. DALAM RAMAI-RAMAI CUCUNYA, SAYALAH YANG BERMINAT NAK BELAJAR BUAT...YANG LAIN TAK AMBIL PUSING PUN...TAU SIAP DAN MAKAN JE. PUASLAH DIA DUK AJAR MACAM MANA NAK BUAT & TEBAR ROTI CANAI TAPI LAST-LAST CUCUNYA NI AMBIL SHORTCUT JE...GUNA ROTI CANAI SEGERA. APAPUN MEMANG SEDAP, KAYA DENGAN ISI AYAM, TELUR DAN BERKHASIAT KERANA ADA CAMPURAN SAYURAN DIDALAMNYA...
MURTABAK PARATHA
BAHAN-BAHAN:
2 PEKET ROTI CANAI SEGERA (saya guna brand KAWANKU sbb mudh utk lipatkan nnt)
INTI:
300 GM ISI AYAM
6 BIJI TELUR
3 BIJI CILI MERAH (yang besar)-ditumbuk
2 BIJI BAWANG BESAR - dihiris
1 ULAS BAWANG PUTIH - dihiris
1/2 BIJI KUBIS BULAT (yang besar)
1 IKAT (20 tangkai) DAUN KUCAI - dipotong2 sepanjang 1inci
1/2 KIUB AYAM (optional)
1 TANGKAI DAUN SUP }
1 TANGKAI DAUN BAWANG } dihiris halus
GARAM & GULA SECUKUP RASA
CARANYA:
1. TUMISKAN BAWANG YANG DIHIRIS SEHINGGA NAIK BAU.
2. MASUKKAN CILI YANG DITUMBUK. TUMIS SEHINGGA WANGI.
3. MASUKKAN AYAM DAN KIUB AYAM. KACAU HINGGA AYAM MASAK.
4. MASUKKAN KUBIS, MASAK HINGGA KUBIS SETENGAH LAYU.
5. MASUKKAN DAUN KUCAI, HIRISAN DAUN BAWANG & SUP, GARAM & GULA SECUKUP RASA.
6. LAST SEKALI, PECAHKAN TELUR DALAM BEKAS-DIPUKUL RATA DGN GARFU DAN MASUKKAN KEDALAM SAYURAN TADI. MASAK SEHINGGA KERING. KETEPIKAN.
7. AMBIL SEKEPING ROTI CANAI, ISIKAN INTI PADA SEBELAH BAHAGIAN. LIPATKAN DUA. TEKAN KELILING DENGAN GARFU (macam buat karipap).
8. KEMUDIAN MASAKKAN MURTABAK TADI DIATAS KUALI NON-STICK DENGAN SEDIKIT SAJA MINYAK/MARJERIN.
No comments:
Post a Comment