Mee Batavia
SEINDAH NAMA...SEINDAH RASA. BEGITULAH YANG DAPAT SAYA GAMBARKAN MENGENAI KEENAKAN HIDANGAN MEE INI. TWO-THUMBS UP FROM MY HUBBY AND MY CHILDREN. MACAM MANA NAK CAKAP YA...OKLAH...APA YANG DAPAT SAYA SIMPULKAN, RASANYA...SEAKAN -AKAN MEE BANDUNG PUN ADA...SEPERTI MEE SUP PUN ADA...SEPERTI MEE BERKUAH PUN ADA. RESEPI DAH LAMA ADA DALAM SIMPANAN ...CUMA BARU SEKARANG ADA SERU NAK MENCUBA...ALMAKLUMLAH KAN, SEJAK DAH ADA WADAH INFORMASI NI...KALAU BOLEH SEMUA RESEPI YANG ADA...SEMUA NAK TRY.
RESEPI ASAL TIADA SUKATAN YANG TEPAT, CUMA DINYATAKAN BAHANNYA SAJA. OLEH KERANA INGIN SANGAT NAK MENCUBA DAN NAK TAHU MACAM MANA OUTCOMENYA...SAYA CUBA OLAH SEMULA RESEPI TU MENGIKUT CITARASA SAYA.
MEE BATAVIA
BAHAN-BAHAN:
MEE KUNING
DAGING - DIHIRIS NIPIS
1 BATANG KAYU MANIS (CINNAMON)
3 BIJI BUAH PELAGA
3 BIJI BUNGA CENGKIH
1 BUNGA LAWANG
SEDIKIT LADA HITAM } tak letak sebab dah cukup pedas
SEDIKIT LADA PUTIH }
5-6 SUDU MAKAN SOS TOMATO
2 SUDU MAKAN SOS CILI
4 SUDU MAKAN KICAP MANIS
2 KEPING FISHCAKE
3 BIJI TELUR
1-2 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
GARAM & GULA SECUKUP RASA
BAHAN SAYURAN :
BUAH TOMATO - dipotong 6
SAYUR SAWI
KOBIS
BATANG SALERI
BAHAN DIKISAR HALUS:
1 BIJI BAWANG MERAH YANG BESAR
1 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
6 BIJI CILI KERING
1 SUP BUNJUT - AMBIL ISI SAHAJA
CARANYA:
1. TUMISKAN KAYU MANIS, PELAGA, BUNGA CENGKIH DAN BUNGA LAWANG.
2. MASUKKAN BAHAN KISAR. TUMIS SEHINGGA NAIK BAU.
3. MASUKKAN DAGING, MASAK SEHINGGA DAGING EMPUK.
4. MASUKKAN SOS TOMATO DAN SOS CILI. GORENGKAN SEKEJAP.
5. SETERUSNYA MASUK AIR SEBANYAK 5 CAWAN DAN KICAP MANIS. BIARKAN SEHINGGA MENDIDIH.
6. BOLEHLAH DIMASUKKAN FISHCAKE DAN BAHAN SAYURAN. SETELAH DIDIH, MASUKKAN TELUR.
KETIKA INI, JANGAN DIKACAU, TUNGGU HINGGA TELUR MASAK.
7. PERASAKAN DENGAN GARAM, GULA, LADA HITAM DAN LADA PUTIH JIKA SUKA KUAH YANG LEBIH PEDAS. KUAHNYA HENDAKLAH ADA RASA SEDIKIT PEDAS, MASAM DAN MANIS.
8. AKHIR SEKALI TAMBAHKAN LARUTAN TEPUNG JAGUNG UNTUK MEMEKATKAN KUAH. SAYA JUGA MENAMBAHKAN 2 SUDU MAKAN SUSU SEJAT PADA STEP INI (jika suka).
9. JIKA SUKA BOLEH JUGA DIHIDANGKAN MEE BERSAMA TAUGEH YANG TELAH DICELUR SEKEJAP, HIRISAN DAUN BAWANG, BAWANG GORENG DAN HIRISAN LIMAU KASTURI/NIPIS.
RESEPI ASAL TIADA SUKATAN YANG TEPAT, CUMA DINYATAKAN BAHANNYA SAJA. OLEH KERANA INGIN SANGAT NAK MENCUBA DAN NAK TAHU MACAM MANA OUTCOMENYA...SAYA CUBA OLAH SEMULA RESEPI TU MENGIKUT CITARASA SAYA.
....hasilnya dijamin tidak mengecewakan....
MEE BATAVIA
BAHAN-BAHAN:
MEE KUNING
DAGING - DIHIRIS NIPIS
1 BATANG KAYU MANIS (CINNAMON)
3 BIJI BUAH PELAGA
3 BIJI BUNGA CENGKIH
1 BUNGA LAWANG
SEDIKIT LADA HITAM } tak letak sebab dah cukup pedas
SEDIKIT LADA PUTIH }
5-6 SUDU MAKAN SOS TOMATO
2 SUDU MAKAN SOS CILI
4 SUDU MAKAN KICAP MANIS
2 KEPING FISHCAKE
3 BIJI TELUR
1-2 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
GARAM & GULA SECUKUP RASA
BAHAN SAYURAN :
BUAH TOMATO - dipotong 6
SAYUR SAWI
KOBIS
BATANG SALERI
BAHAN DIKISAR HALUS:
1 BIJI BAWANG MERAH YANG BESAR
1 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
6 BIJI CILI KERING
1 SUP BUNJUT - AMBIL ISI SAHAJA
CARANYA:
1. TUMISKAN KAYU MANIS, PELAGA, BUNGA CENGKIH DAN BUNGA LAWANG.
2. MASUKKAN BAHAN KISAR. TUMIS SEHINGGA NAIK BAU.
3. MASUKKAN DAGING, MASAK SEHINGGA DAGING EMPUK.
4. MASUKKAN SOS TOMATO DAN SOS CILI. GORENGKAN SEKEJAP.
5. SETERUSNYA MASUK AIR SEBANYAK 5 CAWAN DAN KICAP MANIS. BIARKAN SEHINGGA MENDIDIH.
6. BOLEHLAH DIMASUKKAN FISHCAKE DAN BAHAN SAYURAN. SETELAH DIDIH, MASUKKAN TELUR.
KETIKA INI, JANGAN DIKACAU, TUNGGU HINGGA TELUR MASAK.
7. PERASAKAN DENGAN GARAM, GULA, LADA HITAM DAN LADA PUTIH JIKA SUKA KUAH YANG LEBIH PEDAS. KUAHNYA HENDAKLAH ADA RASA SEDIKIT PEDAS, MASAM DAN MANIS.
8. AKHIR SEKALI TAMBAHKAN LARUTAN TEPUNG JAGUNG UNTUK MEMEKATKAN KUAH. SAYA JUGA MENAMBAHKAN 2 SUDU MAKAN SUSU SEJAT PADA STEP INI (jika suka).
9. JIKA SUKA BOLEH JUGA DIHIDANGKAN MEE BERSAMA TAUGEH YANG TELAH DICELUR SEKEJAP, HIRISAN DAUN BAWANG, BAWANG GORENG DAN HIRISAN LIMAU KASTURI/NIPIS.
No comments:
Post a Comment