Mee Goreng Panas
MEE GORENG FOR OUR YESTERDAY BREAKFAST. SIAP MASAK...HIAS ALA KADAR...MASIH LAGI PANAS...TERUS AMBIL GAMBAR. TAK IKUT RESEPI SANGAT SEBAB ADA ANTARA BAHAN TAK ADA...KEHABISAN STOK. SEBAGAI GANTI GUNAKAN APA YANG ADA AJE. JANJI PERUT ANAK-ANAK DAN SUAMI TERISI. SAYA TAK KISAH SANGAT...DAH BIASA TAK BREAKFAST. MEE GORENG NI RESEPI BIASA-BIASA...DAH BIASA BUAT...TAPI TETAP SAYA TURUNKAN SEBAGAI PANDUAN UNTUK YANG BARU-BARU NAK BELAJAR MASAK TU...
MEE GORENG PANAS
BAHAN-BAHAN:
1 BUNGKUS (450 GM) MEE KUNING
10 EKOR UDANG SEDERHANA BESAR
2 EKOR SOTONG
6 BATANG SAWI
1 KEPING ISI AYAM
3 KEPING TAUHU IKAN
1 BIJI TOMATO (dipotong dadu)
1 BATANG CELERY
BEBERAPA KEPING DAUN KUBIS
SEGENGGAM TAUGEH
BAHAN DIKISAR:
8 TANGKAI CILI KERING (direndam dengan air panas)
3 ULAS BAWANG PUTIH
3 BIJI BAWANG MERAH
1/4 CAWAN IKAN BILIS
BAHAN SOS:
3 SUDU MAKAN SOS TIRAM
3 SUDU MAKAN SOS TOMATO
3 SUDU MAKAN KICAP PEKAT MANIS
BAHAN HIASAN:
2 BIJI TELUR (direbus / didadar)
1 BIJI CILI MERAH
1 SUDU TEH BAWANG GORENG
1 SUDU TEH DAUN BAWANG DIHIRIS
CARANYA:
1. TUMIS BAHAN KISAR SEHINGGA NAIK BAU. MASUKKAN BUAH TOMATO, BIARKAN SEHINGGA SETENGAH LAYU.
2. MASUKKAN ISI AYAM, TAUHU IKAN, SOTONG DAN UDANG BERSAMA SEDIKIT AIR (mengikut pekat kuah yang anda gemari). BIARKAN SEHINGGA BAHAN MENDIDIH.
3. MASUKKAN BAHAN SOS. RASAKAN DAN JIKA PERLU TAMBAH GARAM. KEMUDIAN MASUKKAN SAYUR-SAYURAN. BIARKAN SEKEJAP.
4. MASUKKAN MI, KACAU LAGI. AKHIR SEKALI MASUKKAN TAUGEH. KACAU-KACAU SEKEJAP DAN ANGKAT.
5. HIDANGKAN KETIKA MASIH PANAS BERSAMA HIASAN LAIN.
No comments:
Post a Comment