Nasi Lemak Express Sambal Sotong
DULU NASI LEMAK HANYA DIMAKAN SEBAGAI BREAKFAST. TAPI KINI TIDAK LAGI. NASI LEMAK KINI BOLEH DINIKMATI TAK KIRA MASA BUKAN HANYA KETIKA BREAKFAST, MALAH JUGA BOLEH DINIKMATI KETIKA LUNCH MAHUPUN DINNER...SENANG KATA...BILA-BILA MASA LAH. KALAU TIDAK MASAKAN NASI LEMAK ANTARABANGSA KG. BARU TU YANG SEBELUM NI HANYA GERAI BIASA TEPI JALAN BOLEH BERKEMBANG MAJU HINGGA PUNYA RESTORAN SENDIRI SEKARANG. SAMPAI BEGITU SEKALI KEAJAIBAN NASI LEMAK...TAK KIRA UMUR...BANGSA...SEMUA MENYUKAINYA...HINGGA ORANG YANG NIAGA NASI LEMAK TU BOLEH BUAT DUIT...KAYA RAYA...
OK LAH, INI SET NASI LEMAK LUNCH KAMI SEMALAM...BESERTA SAMBAL SOTONG DAN SAMPINGAN LAIN. RESEPI NI BANYAK JADI SAYA CUMA BUAT HALF JE...
NASI LEMAK EXPRESS
BAHAN A:
2 1/2 KG BERAS
2 1/2 TBSP GARAM
BAHAN B:
2500 ML AIR
1/4 INCI HALIA
1 CAWAN BAWANG BESAR DADU
4 BATANG SERAI (dititik)
4 HELAI DAUN PANDAN
3 TBSP GULA
BAHAN C:
500 GM SANTAN PEKAT
1/2 CAWAN MINYAK
CARANYA:
MASAK BAHAN A & B SEPERTI BIASA. BILA BERAS KERING BARU MASUKKAN CAMPURAN SANTAN DAN MINYAK. MASAKKAN LAGI HINGGA MASAK DAN KERING.
SAMBAL SOTONG
BAHAN-BAHAN:
10 EKOR SOTONG
1 CAWAN CILI MESIN
3 CAWAN BAWANG BESAR (mesin)
50 GM BELACAN
5 ULAS BAWANG PUTIH (dihiris)
AIR ASAM JAWA
GARAM & GULA SECUKUP RASA
CARANYA:
PANASKAN MINYAK. MASUKKAN BELACAN DAN GORENG SEKEJAP DENGAN API SEDERHANA. SETELAH ITU MASUKKAN CILI MESIN DAN BAWANG KISAR. MASAK SEHINGGA GARING, WANGI DAN NAIK MINYAK. MASUKKAN BAWANG PUTIH, KACAU DAN BIARKAN SEBENTAR. KEMUDIAN MASUKKAN AIR ASAM JAWA DAN PERASAKAN DENGAN GARAM DAN GULA, BIARKAN MENDIDIH. AKHIRNYA, MASUKKAN SOTONG, BIARKAN SEHINGGA SOTONG MASAK TAPI JANGAN TERLALU LAMA NANTI SOTONG AKAN JADI LIAT DAN KERAS.
OK LAH, INI SET NASI LEMAK LUNCH KAMI SEMALAM...BESERTA SAMBAL SOTONG DAN SAMPINGAN LAIN. RESEPI NI BANYAK JADI SAYA CUMA BUAT HALF JE...
NASI LEMAK EXPRESS
BAHAN A:
2 1/2 KG BERAS
2 1/2 TBSP GARAM
BAHAN B:
2500 ML AIR
1/4 INCI HALIA
1 CAWAN BAWANG BESAR DADU
4 BATANG SERAI (dititik)
4 HELAI DAUN PANDAN
3 TBSP GULA
BAHAN C:
500 GM SANTAN PEKAT
1/2 CAWAN MINYAK
CARANYA:
MASAK BAHAN A & B SEPERTI BIASA. BILA BERAS KERING BARU MASUKKAN CAMPURAN SANTAN DAN MINYAK. MASAKKAN LAGI HINGGA MASAK DAN KERING.
SAMBAL SOTONG
BAHAN-BAHAN:
10 EKOR SOTONG
1 CAWAN CILI MESIN
3 CAWAN BAWANG BESAR (mesin)
50 GM BELACAN
5 ULAS BAWANG PUTIH (dihiris)
AIR ASAM JAWA
GARAM & GULA SECUKUP RASA
CARANYA:
PANASKAN MINYAK. MASUKKAN BELACAN DAN GORENG SEKEJAP DENGAN API SEDERHANA. SETELAH ITU MASUKKAN CILI MESIN DAN BAWANG KISAR. MASAK SEHINGGA GARING, WANGI DAN NAIK MINYAK. MASUKKAN BAWANG PUTIH, KACAU DAN BIARKAN SEBENTAR. KEMUDIAN MASUKKAN AIR ASAM JAWA DAN PERASAKAN DENGAN GARAM DAN GULA, BIARKAN MENDIDIH. AKHIRNYA, MASUKKAN SOTONG, BIARKAN SEHINGGA SOTONG MASAK TAPI JANGAN TERLALU LAMA NANTI SOTONG AKAN JADI LIAT DAN KERAS.
No comments:
Post a Comment