Chocolate Mousse
.....model-model chocolate mousse sedang berbaris dalam chiller...
CHOCOLATE MOUSSE
Brownies (18cm):
- 45 gm butter*
- 65 gm gula halus*
- 1 biji telur
- 50 gm tepung gandum**
- 1 sdb koko powder**
- 1/2 tsp baking powder**
- Pukul * hingga kembang & putih.
- Masukkan telur dan pukul lagi 3-4 minit.
- Ayak ** ke dalam adunan, kacau rata. Bakar hingga masak. Biar sejuk.
Chocolate Mousse:
- 140 gm dark cooking chocolate, cairkan secara double-boil
- 1 sdb gelatin
- 100 ml air
- 2 putih telur
- 200 gm whipping cream, dipukul hingga berkrim dan pekat
- 40 gm gula halus
- Masuk gelatin dalam 100 ml air. Biarkan 5 minit. Then campurkan ke dalam coklat cair, kacau hingga sebati dan biarkan sejuk.
- Pukul putih telur hingga kental sambil dimasukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan whipping cream bersama adunan gelatin yang bercampur coklat. Kacau perlahan-lahan hingga rata dan sebati.
- Tuangkan ke atas brownies dan simpan dalam petisejuk hingga set. Tabur serbuk koko di atasnya.
No comments:
Post a Comment