Coffee Cheese Cake
Base: Coffee Swiss Roll
Cheese Cake:
500 gm cream cheese
3/4 cawan gula kastor
150 ml susu cair
300 gm cooking chocolate
1 tbsp gelatin*
1/2 cawan air sejuk*
1 tbsp instant coffee
Cheese Cake:
500 gm cream cheese
3/4 cawan gula kastor
150 ml susu cair
300 gm cooking chocolate
1 tbsp gelatin*
1/2 cawan air sejuk*
1 tbsp instant coffee
Caranya:
- Larutkan dahulu bahan bertanda *. Kemudian panaskan secara double boil. Setelah cair masukkan coffee, tutup api dan kacau rata (jika berketul tapis).
- Kemudian cairkan pula coklat juga secara double boil dengan api kecil. Ketepikan.
- Pukul cream cheese dan gula hingga kembang dan halus.
- Masukkan susu cair, pukul lagi hingga rata.
- Masukkan campuran gelatin, dipukul rata.
- Akhirnya masukkan coklat cair dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
- Potong swiss roll dan penuhkan dasar acuan dengannya. Kemudian tuangkan adunan cheese dan dinginkan semalaman.
No comments:
Post a Comment