Ayam Madras
Inilah ayam madras yang dipadankan bersama roti jala yogurt n3 semalam. Sedap resepi ni....saya buat berkuah lebih sedikit sebab nak makan bersama roti jala.
- 8 ketul daging ayam
- 2 biji ubi kentang
- 3 ulas bawang putih, dihiris halus
- 4 ulas bawang merah, dihiris halus
- 1 inci halia, dihiris halus (saya tumbuk bahan2 hiris ini bersama serbuk badam)
- 4 sudu besar minyak sapi
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 5 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1 biji air limau nipis
- 5 biji buah keras (saya letak 2 sudu kecil serbuk badam)
- 1 cawan yogurt (saya guna lebihan yogurt 150 gm setelah diambil 2 sd utk roti jala)
- 1 cawan air
- 1 cawan susu cair (saya guna 1/2 cawan santan kotak sbb tak nak terlalu pekat)
- 1 sudu kecil serbuk pati ayam (saya letak 1/2 kiub pati ayam)
- Sedikit garam & gula
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 2 cm kulit kayu manis
- Bancuh serbuk kari daging, jintan manis, jintan putih dengan 1 cawan air. Ketepikan.
- Panaskan minyak sapi. Tumiskan bahan yang dihiris@bahan tumbuk, bahan tumis dan daun pandan sehingga naik bau.
- Masukkan bancuhan rempah, kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang lalu kacau selama 4 minit. Tuangkan sedikit air, serbuk pati ayam, buah keras (jika guna buah keras) dan susu cair@santan. Masak hingga ubi kentang empuk.
- Masukkan yogurt, air limau nipis, garam dan gula secukup rasa. Rasakan garam dan gulanya. Tambah jika perlu.
No comments:
Post a Comment