Bubur Cha-Cha Bersama Keladi

Hidangan minum petang yang paling ringkas dan cepat disediakan. Selain keladi, keledek juga boleh digunakan.
BUBUR CHA-CHA BERSAMA KELADI
Bahan-Bahan
- 300 gm keladi, dipotong kiub dan direbus empuk
- 100 gm cha-cha
- 150 gm gula pasir* (mengikut kesesuaian rasa)
- 100 gm gula merah *
- 300 ml santan
- 2 helai daun pandan, disimpul
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
- Satukan isi keladi, cha-cha, gula pasir, gula merah, santan, garam, daun pandan dan air secukupnya. Didihkan dan dikacau rata.
- Pastikan bubur dimasak dengan api yang perlahan dan dikacau selalu.
- Akhir sekali perasakan dan didihkan sehingga masak.
- Sedia untuk dimakan.

Tips: Untuk mendapatkan tekstur cha-cha yang gebu dan elok, ia perlu direbus terlebih dahulu dan direndam di dalam air sejuk.
No comments:
Post a Comment