Hebatnya Khasiat Brokoli & Bayam
Brokoli dan bayam mempunyai khasiat yang tidak tertanding. Kedua-duanya kaya dengan serat, vitamin dan zat galian serta rendah kandungan kalorinya. Bayam kaya dengan zat besi, folik, vitamin A, manakala brokoli pula kaya dengan vitamin C, vitamin B dan kalsium.
Kandungan glukosinolit dalam brokoli dapat memberikan daya tahan daripada penyakit barah. Brokoli juga mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin C, potassium dan serat. Bahkan ia juga kaya dengan khasiat antioksidan seperti beta karotin dan asid folik yang dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Secara tidak langsung enzim yang dhasilkan daripada khasiat brokoli dapat mencegah diabetes, sakit jantung, osteoporosis dan tekanan darah tinggi. Kandungan vitamin C dalam brokoli adalah lebih tinggi berbanding buah oren.
Bayam di negara Barat boleh dimakan mentah dalam hidangan salad. Berbeza dengan bayam di negara kita yang biasanya akan dijadikan hidangan bertumis ataupun berair. Apa pun, bayam juga mempunyai khasiat setanding brokoli. Kajian mendapati, khasiat yang terkandung dalam bayam boleh mencegah penyakit barah.
Kandungan beta karotin dalam sel daun bayam boleh mengurangi risiko penyakit barah paru-paru selain menormalkan sel tubuh dengan mencegah proses mutasi dalam badan yang boleh menyebabkan barah.
Selain itu, mereka yang selalu makan sayur bayam juga dapat memperlahankan proses ataupun mencegah kekaburan pada mata hitam. Menurut penyelidikan pakar mata, mereka yang banyak makan bayam dapat mengurangkan masalah penglihatan yang kabur pada usia tua. Sementara mereka yang menghidapi diabetes digalakkan memakan banyak sayuran bayam ataupun minum air daripada daun bayam yang dikisar kerana ia dapat meneutralkan kandungan gula berlebihan dalam darah.
Kandungan glukosinolit dalam brokoli dapat memberikan daya tahan daripada penyakit barah. Brokoli juga mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin C, potassium dan serat. Bahkan ia juga kaya dengan khasiat antioksidan seperti beta karotin dan asid folik yang dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Secara tidak langsung enzim yang dhasilkan daripada khasiat brokoli dapat mencegah diabetes, sakit jantung, osteoporosis dan tekanan darah tinggi. Kandungan vitamin C dalam brokoli adalah lebih tinggi berbanding buah oren.
Bayam di negara Barat boleh dimakan mentah dalam hidangan salad. Berbeza dengan bayam di negara kita yang biasanya akan dijadikan hidangan bertumis ataupun berair. Apa pun, bayam juga mempunyai khasiat setanding brokoli. Kajian mendapati, khasiat yang terkandung dalam bayam boleh mencegah penyakit barah.
Kandungan beta karotin dalam sel daun bayam boleh mengurangi risiko penyakit barah paru-paru selain menormalkan sel tubuh dengan mencegah proses mutasi dalam badan yang boleh menyebabkan barah.
Selain itu, mereka yang selalu makan sayur bayam juga dapat memperlahankan proses ataupun mencegah kekaburan pada mata hitam. Menurut penyelidikan pakar mata, mereka yang banyak makan bayam dapat mengurangkan masalah penglihatan yang kabur pada usia tua. Sementara mereka yang menghidapi diabetes digalakkan memakan banyak sayuran bayam ataupun minum air daripada daun bayam yang dikisar kerana ia dapat meneutralkan kandungan gula berlebihan dalam darah.
No comments:
Post a Comment