Nasi Goreng Tom Yam
Nasi goreng merupakan satu menu yang biasa disajikan sejak zaman tok nenek lagi. Ia juga boleh di kira menu seimbang andainya dicampurkan sekali dengan bahan-bahan dari sumber protein seperti ayam, daging, telur serta vitamin daripada sayuran. Selain berkhasiat, ianya cepat dimasak, mudah disediakan dan disukai oleh anak-anak. Resepi asal dari kak Liza tapi ada sedikit penambahan bahan....biasalah kan....tangan ni mesti nak tambah juga itu, ini.....tapi the result memang best.
NASI GORENG TOM YAM
Bahan-Bahan
- 2 mangkuk nasi, peroikan
- 100 gm udang, buangkan kulit
- 100 gm sotong, potong kecil
- 100 gm isi ayam, hiriskan nipis
- 100 gm carrot, potong dadu
- 100 gm kobis bulat, potong kecil
- 1 bij telur
- 1 tangkai bunga kantan, dihiris halus >> sendiri tambah
- 1/2 kiub perasa tom yam >> sendiri tambah
- 2 sudu besar sos ikan >> sendiri tambah
- Daun ketumbar, dihiris halus
- Ciliapi, ditumbuk (kalau nak lebih pedas)
- Garam
Bahan Sos Tomyam [mesinkan]
- 10 tangkai cili kering
- 1 batang serai >> tak letak sbb dah ganti dengan kantan
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 s/b udang kering
Cara
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam sehingga wangi.
- Masukkan ayam, carrot, perasa tom yam dan hirisan bunga kantan. Kacau rata sehingga masak.
- Masukkan udang, sotong, kobis, sos ikan dan garam secukup rasa. Kacau rata.
- Masukkan nasi dan kacau rata.
- Pecahkan telur dan kacau rata bersama semua bahan.
- Rasakan garam dan tutup api.
- Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment