Trifle Pancawarna
Trifle, dessert yang sungguh mudah dibuat. Kebiasaannya topping trifle ditaburi dengan fruit koktel. Tapi saya ciptakan sedikit kelainan dengan menukarkannya kepada agar-agar pelbagai warna. Nampaknya anak-anak lebih sukakan begini berbanding fruit koktel.
TRIFLE PANCAWARNA
Lapisan 1:
- Kek sponge coklat / swiss roll
- Sirap: Larutkan 3-4 sudu makan mixed fruit cordial dgn 1/2 cwn air
- 1/2 tin susu cair *
- 200 ml susu segar *
- 2 tin air [gunakan tin susu]*
- 6 sudu makan gula kastor *
- 3 sudu makan [penuh] susu pekat manis *
- secubit garam
- 9 sudu makan tepung kastad **
- 1 cawan air **
- 1 biji telur (B)**
- 1/8 sudu kecil esen vanilla**
- Satukan bahan-bahan bertanda (*). Masakkan sehingga mendidih.
- Sebatikan bahan-bahan bertanda (**) dan kacau rata. Kemudian masukkan ke dalam adunan yang mendidih tadi. Teruskan masak dengan api yang sederhana sehingga adunan nampak berkilat dan pekat. Adunan kastad hendaklah selalu dikacau untuk mengelakkan berketul dan hangus di dasar periuk.
- Sementara itu basahkan lapisan kek yang telah disusun dengan sirap.
- Selepas itu, tuangkan kastad ke atasnya.
Lapisan 3:
- Tabur dengan agar-agar kiub pelbagai warna. Jika suka campurkan perisa untuk warna-warna yang digunakan.
- Lastly, tuangkan agar-agar plain yang dimasak bersama sedikit gula.
- Sejukkan.
No comments:
Post a Comment