Apam Salju
Semenjak dua menjak ni, bertandang la ke umah mana pun...semua menyajikan apam...agaknya kuih apam dah naik carta kot...sebab itu sana-sini berlumba-lumba buat apam...dah macam berpakat pulak. Saya pun tak mo ketinggalan, rasa terpanggil jugak nak apam mengapam ni.
U all jangan pula terkejut bila lihat ada apam berwarna biru yer. Ini kerana bab warna-mewarna saya serahkan pada Puteri buat pilihan...sebab tu warnanya ceria-ceria belaka...ye la budak-budak kan obses dengan warna.
Bahan-Bahan
Caranya
U all jangan pula terkejut bila lihat ada apam berwarna biru yer. Ini kerana bab warna-mewarna saya serahkan pada Puteri buat pilihan...sebab tu warnanya ceria-ceria belaka...ye la budak-budak kan obses dengan warna.
APAM SALJU
Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun boleh-saya buat 180 gm gula pasir & omit brown sugar)
- 2 1/2 cwn air
- 2 tsp yis mauripan
- kelapa parut + sikit garam (kukus sekejap)
Caranya
- Blend nasi dan air sehingga hancur (masuk air sikit-sikit & blend sampai halus).
- Setelah hancur, campurkan brown sugar dan gula pasir ke dalamnya dan blend lagi sehingga sebati.
- Dalam bekas lain satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
- Masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam campuran tepung. Kacau sehingga sebati. Perapkan selama 3 jam.
- Panaskan pengukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil-kecil. Panaskan acuan-acuan tersebut sekejap dalam pengukus. Kemudian isikan acuan dengan adunan 3/4 penuh dan kukuskan selama 15 minit dengan api besar.
- Hidangkan bersama kelapa parut yang bergaul dengan sedikit garam / enak dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment