Cucur Jagung
Cucur yang sedap sesuai dijamu ketika sarapan, minum petang sambil-sambil bersantai bersama keluarga mahupun sebagai kudapan anak-anak. Bertambah enak bila ditambah dengan hirisan jagung...krup krap...krup krap...bila dikunyah. Saya tambahkan juga dengan hirisan carrot bagi menambahkan kandungan sayuran di dalamnya. Resepi asal dari SINI tapi resepi di bawah yang telah saya modify...sedaapp sangat....maaf kak Wan, ya...
CUCUR JAGUNG
Bahan-Bahan
- 1 tongkol jagung, dihiris
- 1 labu bawang besar, didadu
- 3 tangkai cili merah, didadu
- 2 inci carrot, hiris memanjang
- 2 tangkai daun bawang, dihiris halus
- 2 tangkai daun ketumbar, dihiris halus
- 10 ekor udang (besar), di potong ikut suka
- 1 biji telur
- 2 cawan penuh tepung gandum
- 4 sudu besar susu cair
- 1 sudu kecil serbuk maggi cukup rasa (optional)
- anggaran 1 cawan air
- garam secukup rasa
Caranya
- Satukan tepung, isi jagung, bawang besar, cili merah, daun sup dan udang di dalam mangkuk. Pecahkan telur, masukkan susu cair, serbuk perasa, garam dan gaul rata.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit, dan gaul hingga sebati.
- Panaskan minyak dan jemputkan adunan dengan sudu kecil. Goreng hingga keperangan.
1 comment:
wah akma, sedapnya cucur jagung ni mkn cicah sos cili sedap ni...nk kutip udang2 tu...hihi
Post a Comment