Tumis Taugeh Kasar
Menu TAUGE sebagai hidangan tengah hari mahupun malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan. Tapi tahukah anda, tauge yang kerap menjadi pilihan terakhir dalam menu sayuran sebenarnya mempunyai banyak khasiat:
--Tauge mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan semakin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.
-- Tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.
--Tauge juga mempunyai estrogen semulajadi sama seperti estrogen sintesis yang berfungsi meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)
--Pengambilan tauge secara kerap oleh wanita dapat membantu menghindar dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.
-- Saponi yang dihasilkan sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka.
--Selain sarat DNA, tauge juga padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda awet muda.
--Taugeh juga berupaya membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana kandungan serat dan air yang tinggi. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.
Apabila kotoran disingkirkan daripada usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran tersebut yang dapat diserap tubuh sekaligus mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser.
Bahan-Bahan
Caranya
--Tauge mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan semakin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.
-- Tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.
--Tauge juga mempunyai estrogen semulajadi sama seperti estrogen sintesis yang berfungsi meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)
--Pengambilan tauge secara kerap oleh wanita dapat membantu menghindar dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.
-- Saponi yang dihasilkan sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka.
--Selain sarat DNA, tauge juga padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda awet muda.
--Taugeh juga berupaya membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana kandungan serat dan air yang tinggi. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.
Apabila kotoran disingkirkan daripada usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran tersebut yang dapat diserap tubuh sekaligus mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser.
TUMIS TAUGEH KASAR
source: MyResepi
Bahan-Bahan
- 50 g taugeh kasar, dibersihkan
- 2 keping tauhu, dihiris [sy goreng dulu, kemudian hiris]
- 3 biji bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 1 biji cili merah * [sy hiris saja]
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sb udang kering *
- 1 sdt serbuk Maggie Cukup Rasa - optional
- sedikit minyak masak dan air
Caranya
- Tumbuk kasar bahan2 yang bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk hingga naik bau. Masukkan tauhu dan kacau selama 1 minit. Masukkan sedikit air. Masukkan pula perasa maggie dan sos tiram. Akhir sekali masukkan taugeh. Jika kurang masin bolehlah ditambahkan garam.
- Siap dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment